Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky, chci poradit. Začala jsem brát svoji první antikoncepci MAITALON. První pilulku jsem si vzala v první den menstruace a krvácení mi trvalo zhruba 6 dní. V první den ovulace mi začalo špineni a od te doby špinim každý den. Někdy mi to vytece hodne, někdy málo. Už jsem začala brát 3 platynko a stále se mi nedostavila menstruace. Těhotná nejsem a nevim jestli mam jit ke gynekologovi nebo to je normální v prvních měsících. Dekuji moc za rady😉
![]()
Ovulaci nemáš, když bereš ha. (Mmch něco jako první den ovulace taky neexistuje. Ovulace je jeden okamžik, netrvá dny.)
Blbý dotaz, ale děláš pauzy nebo to bereš v kuse? Tři měsíce špinění s ha nejsou normální. To je na výměnu ha.
Ovulaci nemáš, když bereš HA. Jinak já po ní taky spinila a musela vysadit, nesedla mi.
@Viktorka676 píše:
@Kamkam beru v kuse
Tak kdy bys chtěla, aby se ti rozjelo krvácení, když ji bereš v kuse? Nebo tam máš placebo tablety?
Co jsem se koukala, tvoje HA má 21 pilulek. Řekněme, že pilulky jeden den začneš brát, bereš je těch 21 dní každý den ve stejný čas a poslední pilulku vezmeš třeba řekněme, že ve středu. Po 21 pilulkách by sis měla udělat týden pauzu - pilulky nebereš. Takže když ve středu skončíš, tak ti třeba menstruace začne v neděli. Délka menstruace není důležitá, další pilulku bereš ať menstruuješ, nebo ne. Je týden po té středě a je čtvrtek - osmý den po tom, co jsi přestala brát pilulky a ten den bereš první pilulku z nového plata a pak bez přestávky dalších 20.
Tudíž rekapitulace- bereš pilulky 21 dní do konce plata a pak týden nebereš (vypočítáš to vždycky tak, že třeba přestaneš jeden týden v pátek, pak nebereš nic a bereš zase další týden v sobotu, prostě další týden o den později). A po tom týdnu zase bereš.
Vynechávat menstruaci jde (prostě jak jsi to teď dělala - bereš dál bez přestávky) samozřejmě taky jde.