Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Jo, v tomhle věku může MS začít haprovat. A to oběma směry. Já neměla cyklus několik měsíců a pak třikrát po 14 dnech. Určitě bych to nezanedbala, nechala se zkouknout, zkontrolovat hormony, zejména FSH, což je solidníukazatel blížícího se přechodu. Ale ten týden to klidně počká, nepanikařila bych.
Nic, co bys s tím chtěla dělat, týden to na doktora počká. Myomy mi způsobovaly taky třeba, že mi v pátek MS skončila a v neděli jsem v práci zvedla krabici a dostala jsem ji znova. To jsem si taky tak představovala, že se mi intervaly budou prodlužovat, nikdy jsem to nemívala dřív. Bylo mi asi ještě míń,42.
Hormonální nerovnováha. Nemusíš brat hned antikoncepceli, můžeš brát jen progesteron, nebo estrogen, aby se to upravilo. Nechala bych to byt, pak kontrola na gynde a nech si nabrat krev na hormonální profil. Doporučuje se 2.-3.den ms a pak po ovulaci.
@ugluk píše: Více
A vy jste to řešila jak? Šla jste k lékaři vždy, když jste to dostala po těch 14ti dnech?
Ja to v srpnu taky dostala 19DC, jinak mívám 26DC.
Nyní mám už pro změnu druhý týden zpoždění.
Nevíte někdo do kdy je MS brána jako zpozdena a kdy vynechana?
Já totiž beru od druhé půlky cyklu byliny a teď nevím vůbec, v které fázi jsem ![]()
V termínu očekávání MS jsem párkrát téměř neviditelně zašpinila, pociťovatala tlak podbřišku a Nic.
A ted nevím, zda jsem 33DC nebo 8DC ![]()
Bylo mi 47 let.
A pro zajímavost FSH jsem měla loni v hodnotě 10.
Tento cyklus jsem si jej nechala změřit sama a měla jsem jen 2,81!!!
Měřila jsem tedy v tomto rozharanem cyklu, kdy jsem MS ještě nedostala ![]()
Měla jsem i vyšší estradiol a nižší progesteron.
Ale taky měřila v blbem dní- 29DC
Kdy už se nemeri a progesteron by měl rapidně klesat.. Chtěla jsem zjistit, zda poznam, který den mohu být. Ale vím stejně prd ![]()
Prosím o radu, je mi 44 let a začínám mít problémy s menstruaci. Poslední dobou jsem měla menstruaci co 6 - 8 týdnů, ale vždy přišla. Před rokem, když mi začaly tuto problémy jsem byla u doktora a ten rekl, že v tom věku se to může stávat. Nechtěla jsem brát žádné hormony, tak jsem se s tím smířila. Teď ale mám úplně odvrácený problém. Dnes jsem, po 17 dnech, jsem dostala MS. Vše stejně, bolest břicha a docela silné krvácení. Docela jsem dostala strach, bojím se, aby to nebyl nějaký nádor, nikdy dříve jsem MS nedostala, jediné, co mám potvrzené, je myom 1.5 cm, ale ten se na poslední kontrole ani nezvětšik. Doktor má teď celý týden dovolenou a nevím, co teď…