Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj,poradila byste mi některá?V 2.pol.cyklu beru Duphaston pro udržení případného těhotenství.Dostaví se menses po dobrání i kdybych byla těhotná?Četla jsem,že po dobrání se dostaví,tak mám obavy,aby to třeba případné těhotenství neohrozilo.
mě říkali nevysazovat, menzes přijde i přes duphaston.až když jsem věděla že to nevyšlo tak jsem vysadila
To záleží na okolnostech. Předpokládám, že Goldenka má nějaké problémy, které jsou příčinou toho, proč to má brát takto. Jestli je to zároveň i na úpravu cyklu, tak rozhodně vysadit. Podle nicku soudím, že neovuluješ. Protože jinak je potřeba vědět, kdy ovulaci máš, aby sis ji tímhle neblokovala. Takže pokud bys Duphaston nevysadila a těhotná nebyla, zbytečně si prodloužíš cyklus. Většinou to lékaři dávají tak, abys ho brala například od dvacátého dne po menstruaci až do pětadvacátého dne a do tří dnů by se měla MS objevit, pokud jsi neotěhotněla. Pokud jo, vliv to nemá (pokud nemáš prokázáno třeba to, že se ti progesteron vůbec v těle netvoří, ale to by ti gynekolog řekl na základě hormonálního profilu ![]()
Ahoj, já jsem Duphaston brala, pak jsem ho měla vysadit a když nedojde menzes udělat test a pak kdyžtak začít brát dál, kdyby to bylo pozitivní. Nakonec jsem počkala až do kontroly u DR., kdy mi ho znovu nasadil až do 12 tt. Pauza byla téměř 14 dní a mimi se zatím drží.
Když budeš těhu, menzes by se dostavit neměl, ale někdo ho má i tak, takže těžko říct.
Souhlasím s myšákem ![]()
Jinak přesnější vyjádření z biologického hlediska je to asi takto. Máš MS, pak někdy přijde ovulace - prostě dozraje vajíčko, praskne obal, ve kterém je uložené a zatímco se vajíčko kutálí do dělohy, na jeho původním místě se vytvoří žluté tělísko, které začne produkovat hormon progesteron. Pokud nedojde k oplodnění, žluté tělísko zaniká, hormon se přestává tvořit a tím pádem dochází k MS. Pokud dojde k oplodnění, žluté tělísko dál tvoří hormon a k MS nedojde.
A třeba u mě je problém v tom, že mi žluté tělísko nefunguje tak, jak má. Takže vajíčko je schopné zahnízdit a přežít prvních pár týdnů, ale pak šmitec… Takže já vždycky brala Duphaston ten určitý počet dní, pak přestala a čekala, zda se dostaví MS (díky tomu, že jsem ho brala pravidelně, tak se mi upravil i cyklus a nedocházelo k predmenstruačnímu špinění). Když se nedostavila, zkusila jsem těhotenský test (Mamatest) a když se objevily //, tak jsem pokračovala až do konce třetího měsíce, kdy funkci žlutého tělíska (potažmo hormonu progesteronu) přebírá placenta a tudíž už to není potřeba. To už se ale Duphaston bere pořád každý den.
Jinak Duphaston obsahuje právě ten hormon progesteron, jen v umělé formě, stejně jako další jiné léky (Utrogestan atd.), záleží na doktoru, co předepíše.
Díky moc za příspěvky,takže jestli to dobře chápu,tak dokud ho nepřestanu užívat tak MS nedostanu,ale nesedí mi to v tom,že doktor mi řekl,že ho mám brát do MS,tak jsem předpokládala,že MS příjde i přes užívání.
Nene, MS by se měla dostavit tři dny po vysazení, pokud tedy neotěhotníš ![]()
Ahoj všem,tak zase nic.V pátek jsem vysadila duphaston a dnes to dostala.Myslíte si,že duphaston může ovulaci zablokovat?Někdo říká,že jo,někdo že ne.Měla jsem ho brát od 14.DC,ale měla být později,protože 14.DC jsem právě byla i u doktora,a byl tam akorát folík,ale ovu ještě ne.Tak si ale říkám,že doktor to přece musí vědět.Jsem už z toho zmatená.
neovulka píše:
Ahoj všem,tak zase nic.V pátek jsem vysadila duphaston a dnes to dostala.Myslíte si,že duphaston může ovulaci zablokovat?Někdo říká,že jo,někdo že ne.Měla jsem ho brát od 14.DC,ale měla být později,protože 14.DC jsem právě byla i u doktora,a byl tam akorát folík,ale ovu ještě ne.Tak si ale říkám,že doktor to přece musí vědět.Jsem už z toho zmatená.
Jak už jsem psala, tak ovulaci blokuje. Obsahuje totiž hormon, který tělo začíná produkovat až po ovulaci. Takže příště se na doktora, s prominutím, vyprdni a zkus ho začít brát až tak dvacátý den a po pěti dnech přestaň a 28. dorazí (nebo nedorazí) MS.
A ber to z tý lepší stránky - aspoň se ti srovná cyklus ![]()
Jinak samozřejmě můžeš mít ovulaci i později, ale zase to nebývá až tak často. Tak uvidíš. Nejdřív bych asi zkusila tohle…
Oživuju starší diskusi.
Beru duphaston od 19DC po 26 DC a měla jsem za to, že mi MS dorazí po vysazení. Jenže dneska jsem 24DC a špiním. Beru to teda první měsíc, ale i tak si myslím, že bych MS měla dostat až po vysazení nebo je to jinak? A mám to dobrat do konce? Poraďte prosím.
ahoj, pokud bude těhu založené v pořádku, ms nepřijde, jinak chodí do deseti dnů, mě většinou přišla do toho 6tého dne.
Takže pokud budeš těhotná a těhotenství bude silné, mrcha nedorazí, neboj. Přeju hodně štěstí!!
duphaston dober do konce, taky jsem to jednou tak měla, rozjede se po vysazení, normálně dober jak máš
Právě mi dr říkal, že MS přijde po dobrání, ale já už to mám teď. Tak mi to přijde divné. Doufala jsem v těhu.