Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
chci se poradit. Poslední dva roky mě pravidelně 3. nebo 4. den menstruace chytá silná migréna. V mládí jsem na ně hodně trpěla, pak jsem měla asi 5 let klid a teď se to takhle vrátilo. Běžně dostupné léky na bolest (Ibalgin, Brufen apod.) mi vůbec nezabírají. Mám migrény bez aury – projevují se „jen“ krutou bolestí hlavy a nevolností.
Chtěla bych teď vysadit hormonální antikoncepci, protože bychom se chtěli za rok začít snažit o miminko. Mám ale obrovský strach, že se to po vysazení ještě zhorší.
Máte někdo podobnou zkušenost? Zlepšily se vám migrény po vysazení antikoncepce, nebo naopak zhoršily? A co vám na tento typ menstruační migrény zaručeně pomáhá (léky na předpis, doplňky stravy, změna režimu), případně co vám stav zhoršuje?
Moc děkuji za jakoukoliv radu a sdílení zkušeností! ![]()
@Kikinae píše: Více
Migrény mají více příčun, ale jedna z nich může být hormonální nerovnováha. Pokud berete kombinovanou HA, pak můžete mít estrogenové výkyvy a vysazení by to mohlo zlepšit. Zkuste se zamyslet nad životosprávou a určitě to konzultujte s gynekologem.
Ahoj, trpím na migrény léta, nejlepší lék na ně bylo těhotenství a kojení
Hormonální antikoncepci nemůžu vůbec, z té jsem měla migrény strašné. Mně krátkodobé pomáhal hořčík ve vyšších dávkách. Z léků Nalgesin, při bolesti pít ledovou colu, chladit hlavu. Držím palce!
Já jsem zamlada antikoncepci nemohla užívat právě kvůli migrénám, takže věřím, že se ti to zlepší.
Mám migrény celý život vždy těsně před MS a třeba ještě první druhý den MS. Takže jasný vliv hormonů. Neuroložka mi hned po vyšetření EEG, CT dala Summatriptany, které jsou přímo na migrénu (ibalgin apod beru jen už když doznívá bolest třeba druhý a třetí den), Zabírají dobře, ale jsou to celkem dryáky, já si musím jít vždycky lehnout, když to začne zabírat… Ale většinou je ta bolest a nevolnost už k nevydržení, takže si ho lupnu.
A na neurologii jsi byla? Já už si to bez Summatriptanu moc neumím představit… jsou třeba i dva měsíce, kdy si ho nepotřebuju vzít, bolest je snesitelná, ale pak jsou období, kdy se bez něj neobejdu a samozřejmě na dovolené apod, ho vždy vozím, kdyby náhodou…