Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Maminky, mám prosbu, která z vás prodělala revize dělohy, kdy vám pak dorazila menstruace? Já mám doma 4měsíční mimi - prodělala jsem revizi hned po porodu, další za 6 týdnů a pak ještě jednu za 14 dní. TAkže dva měsíce po porodu třetí revize (měla jsem prorostou placentu do děložní sliznice) prý mi doktor kyretou vyrval co mohl a děložní sliznici hodně seškrábnul. Moje gynd mi říkala at počítám s tím že po šestinedělí menzes nedostanu protože sliznice nedoroste,takže jsem na její radu po skončení šestinedělí nasadila antikoncepci (třetí mimi už opravdu nechceme) a před 5 dny dobrala první platíčko. Ted čekám kdy to dostanu…
Tak asi hodně záleží i na tom, jestli kojíš
Já jsem byla bez MS přes tři roky
(První dítě, pak rok a půl bez MS, těhotenství, druhé dítě…a pak skoro po roce to přišlo
)
To se někdo má!! Já začala menstruovat hned po šestinedělí a to kojím jak divá!!
![]()
Nicméně k zakladatelce: a ty řešíš jestli chceš menzes nebo nechceš? Přijde až bude sliznice narostlá. Lepší později, ne? ![]()
Ahojky,já jsem byla taky na revizi - ZT, menzes ještě pořád nemám už je to přes 6 měsíců, taky se na mě v nemocnici podepsali,hodně mi vzali sliznice, beru ted hormony a MS pořád nic,my se snažíme o první mimčo,takže mě to v celku vzalo,hlavně když vůbec nemenstruuju.Dr. mi říkal, že dokud nebude sliznice ok menstruovat nebudu,taky mi hrozí srůsty … takže myslím, že po HA ani menstruovat nebudeš, sliznice na to nebude připravená … ale uvidíš, u každé je to jiné.
tak já nekojím - žel mi daly zabrat ty narkozy a o mlíčko jsem přišla…jinak po MS teda jako netoužím
ale zároven taková ta jistota…přišla MS, nejsem těhu - víš jak to myslím. Jinak to klidně nemusím mít i 10 let - to jako že bych byla nadšená z měsíčního ciklu to fakt ne
ale tím že máme dvě dětičky přesně jak jsme chtěli a už další nechceme, tak mě ted spíš MS uklidní že je to dobrý a těhu nejsem.
Pajkax píše:
Ahojky,já jsem byla taky na revizi - ZT, menzes ještě pořád nemám už je to přes 6 měsíců, taky se na mě v nemocnici podepsali,hodně mi vzali sliznice, beru ted hormony a MS pořád nic,my se snažíme o první mimčo,takže mě to v celku vzalo,hlavně když vůbec nemenstruuju.Dr. mi říkal, že dokud nebude sliznice ok menstruovat nebudu,taky mi hrozí srůsty … takže myslím, že po HA ani menstruovat nebudeš, sliznice na to nebude připravená … ale uvidíš, u každé je to jiné.
Pajko, tak v tvým případě je to blbý, je mi to líto ale věř, že se to časem nějak srovná. Ono to tělo asi potřebuje čas. A to píšeš 6 měsíců, tak to ten můj případ je zatím nic proti tobě. My máme 4letou holčičku a 4měsíčního klučíka. Já otěhotněla u dcerky na druhý pokus u klučíka hned na poprvé. První těhu naprosto skvělý, porod dobrý, po porodu revize - nešla placenta, ale pak už dobrý. 3 roky pohoda pak jsem vysadila prášky a hned na první pokud vyšlo mimi. S manželem nadšení, Terezka se těšila na sourozence - pak v 16tt jsem začala v noci silně krvácet, jeli jsme do nemocnice, kde mi řekli že je to potrat a do rána bude po všem. týden jsem krvácela ale mimi se udrželo - pak další dva měsíce se to střídalo, špinění, částečný odlučování placenty, hematom v děloze ale drobeček se pořád držel. Když kolem 22.tt bylo už vše v pohodě a řekli mi že už je to dobrý a nepotratím tak mi začalo silně tvrdnout břiško a zdracovat se děložní čípek - tak mi pro změnu začali hrozit předčasným porodem. Nakonec se malej narodil jen o 14 dní dřív a zdravej, krásnej a 3kg. to těhu bylo peklo, ale bylajsem štastná - porod rychlej, bolesti fakt malý, po porodu opět nešla placenta takže revize. Jenže pak se to komplikovalo, prostě pořád dle UZ v děloze něco bylo - mě za ty 2 měsíce vyšetřovalo fakt asi 20 doktorů ve 2 nemocnicích + moje gynd, která když mě vidí tak jen láme rukama a říká panebože co zase dnes bude
Po tom posledním zákroku mě nemohli ani probudit z narkozy a pak mě museli dokonce oživovat - a primář co prováděl revizi říkal, že takovej hnusnej zákrok jen tak nedělá, že to musel rvát a nešlo to…a že jestli se ani tohle nepovede, tak mi vezmou dělohu (což už jsem i s tím byla smířená) ale řekl mi že neví jak když bych momentálně možná ani další narkozu nezvládla…tak prý budeme se modlit at se to povedlo…a za dva dny na kontrole opravdu dobrý …za další týden u mojí gynd taky dobrý…no a ted právě nevím co bude, ale když píšeš že si MS nedostala 6 měsíců tak prostě mi to vybrali tak hodně že se sliznice musí vzpamatovat…
jinak Pájo držím palečky, at se tvoje tělo brzo srovná a snaženíčko se povede…!!!!
Ahojky Renato,
taky jsi si koukám prošla svým, hlavně že máš dvě krásné zdravé děti. Tobě se to taky určitě časem srovná,Hlavně že už ti řekli na kontrole, že už tam nic nemáš a nemusíš znova na revizi.Já když jsem začala mít problémy s menzes a tak po revizi, četla jsem různé diskuze a rady co na sliznici a tak,zkus pít kontryhelový čaj, prý to pomáhá.Ale určitě budeš muset být taky trpělivá jako já, i když ti povím, že někdy je to na hlavu,ale snažím se myslet na něco jiného. Mě ted dr. naposledy řekl, že vyčkáme měsíc a když ani tak cyklus po hormonech nenaběhne pošle mě na hysteroskopii a zkontrolují, jestli tam nemám srůsty a aby se zjistilo co se vlastně ve mě dějě.Už na začátku povídal, když mě viděl, že to bude trvat dýl a že budu muset být trpělivá. Po těch hormonech jsem teda solidně přibrala,ale co se dá dělat,at se snažím jak se snažím, přibírám,ale to se taky přečká.
Pájo, já jsem taky přibrala po té poslední revizi, když mě narvali kapačkama a hormonama. U tebe jde ještě o to, že mimi chcete, tak chápu že jsi nervozní že tělo zatím nefunguje jak má…mě vlastně o nic jakoby nejde..naopak jen o to abych znovu těhu nebyla. Bylo mi i lékařem doporučeno už další mimi nemít, prý by to bylo ještě horší a zřejmě bych ani nemusela donosit.
No hold život někdy není peříčko…tak držím palečky a písni až se něco změní…já taky písnu ![]()
Ahoj holky, vůbec Vám nezávidím a moc přeju, aby se to všechno brzo srovnalo a byly jste jak rybičky ![]()
Ahojky Renato, tak jak u tebe, už jsi dostala MS?Já ještě 10 dní budu brát estrofem a pak se uvidí,snad už MS přijde.
Pajko, tak zatím nic…byla jsem minulý týden u gynd a tam mě pořádně prohlídka…prý sliznice je dle UZ hodně sežízlá a možná to ještě několik měsíců nedostanu, to prý nikdo neví. TAkže hlavně že vím že nejsem těhu, brali mi ještě i krev a jinak se prostě uvidí. Za 3 měsíce si přijdu pro další balení a na kontrolu.
a co ty ??
Renatko, tak dneska je to druhy den co neberu estrofen a měla bych ted v průbehu 7 dnů bez estrofemu aspon začít špinit, zatím ani malé náznaky nemám
ještě mám 5 dní, pak se uvidí a asi půjdu na tu hysteroskopii.NO uvidí se, písneme si zase změny ![]()
pajko tak držím ti palečky…o mě tak nějak už moc nejde..spíš jen abych nááhodou neotěhotněla. Ale tobě držím palečky aby se sliznice uklidnila a fungovala a mohli jste brzo mít mimi !!!!
TA hysteroskopie je prý dobrá, já na ní měla jít s těma mýma sraženinama po porodu, žel jsem to měla tak veliký, že už jsem na ní nemohla. Ale prý je to šetrný zákrok. tak papa
Ahoj holky, byla jsem na revizi začátkem září, po týdnu jsem začala krvácet,tak jsem musela podstoupit další čištění, teď je to 22den po 2zákroku a 30den po 1.zákroku, byla jsem minulý týden na kontrole a vše by mělo být v pořádku, ovšem doktor mě řekl, že mám zvětšený vaječník,ale že mám „před menstruací“ tak by to mohlo být tím, jenže dnes jsem začala znovu lehce špinit, nevím, jestli to bude příprava „1“ menstruace nebo raději mám navštívit doktora, už jsem z toho fakt zoufalá, přitom, žádné bolesti…