Měření čípku v těhotenství

73
30.11.24 16:58

Měření čípku v těhotenství

Ahojky,
chtela jsem se zeptat, zda Vam v tehotenstvi merili cipek? Jsem 19+1tt a zatim mi nikdo nemeril cipek, ani postaveni placenty. Predpokladam ze nasledujici dve kontroly (screening a ECHO), taky nebudou o mereni cipku. Nevite proc ho nekteri lekari nedelaji? A plodovou vodu kontrolovali jen na prvnim screeningu.. Na minule obycejne kontrole mi doktorka jen ukazala srdicko a zmerila obvod hlavicky.. tojd vse

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5979
30.11.24 17:07

Placentu a vodu měřili jen na screeningu a pak až v poradně v porodnici.

Od vnitřních kontrol se ustupuje a dělají se čím dál méně…
Nicméně utz vyšetření čípku se provádí až po 20tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
30.11.24 17:46

Já nejsem doktor, takže se možná pletu, ale myslím, že to, zda je plodové vody dostatek lékař prostě vidí při každém utz, ne? Treba Ti to jen neřekne, ale zkontroluje to. Jinak mě čípek pokud vím kontrolovala doktorka pouze jednou, když jsem si stěžovala na mirne bolesti, to bylo nějak mezi 10 - 15 tt myslím a pak teď posledně ve 28 tt. To kontrolovala vnitřně. Jinak na utz ho kontrolovala ještě jednou někdy ve 24 tt, pokud vim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
30.11.24 18:38

@Silvianna Já ji prave zminovala, ze mam docela bolesti v podbrisku a to zapsala jen do prukazky a tojd vse.. A zapomela jsem ji i zminit, ze mam pruhledny/bily vytok, coz taky nevim zda je v pohode.. jsem blbka :zed: Jen teda ona byla tak rychla..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
919
30.11.24 19:00

Takhle zabarvený výtok je v těhotenství normální..mě nebolelo v podbřišku, ale stěžovala jsem si přímo na píchání úplně dole, jakoby v čípku, tak na to koukala a bylo to ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
40
30.11.24 19:03

Ahoj, mně kontroloval za celé těhotenství čípek teď poprvé na kontrole v 31 tt, jinak vůbec. Vždy mi udělá bleskurychlý ultrazvuk a pozve mě za 5-6 týdnů. Teď ke konci už snad budu chodit častěji a předpokládám, že bude sledovat i ten čípek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
30.11.24 19:08

Děkuji holky za uklidnění.. obcas jsou ty bolesti hnusne, ale zabira mi magnesko.. Jinak mi prijde, ze me klasicka gyndarka odbyva😂

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2128
30.11.24 19:37

@Fialka824 a tobě nedělala doktorka prohlídku spodem? Jen UTZ? Muj doktor dělal spoutu věci automaticky a ani jsem to treba nevěděla.

Vždy to pak nejak zhodnotil nebo jsem se zeptala a rekl mi, klid vsechno hlídám :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
30.11.24 20:18

Vnitrni uktrazvuk mi delala asi v 6.tydnu prvni prohlidku a brala mi i ster. Pak nasledovala dalsi prohlidka, pak screening, pak prohlidka a ted screening. A vse pres bricho uz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
73
30.11.24 20:19

@TeeeT Ani pohmatem nikdy.. jen ten vnitrni na potvrzeni tehotenstvi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4482
30.11.24 21:14

Lékař mi dělal na každé kontrole UTZ přes břicho. Čípek kontroloval (normálně bych odmítla, ale chtěla jsem vědět jak to vypadá po zkušenosti s předčasným porodem v minulém těhotenství) až se stěrem na streptokoka v 37+0. Další kontroly čípku např. v porodnici už budu odmítat. Nemá to žádnou vypovídající hodnotu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1039
30.11.24 22:15

Vnitrni kontrola cipku uz se nema delat, cipek se meri ultrazvukem, jen ti o tom doktorka nerekla ze ho meri. Me teda nikdo nedelal ani vaginalni ultrazvuk, vsechno pres bricho.
A mnozstvi plodove vody se meri ultrazvukem, odhadem pri kazde prohlidce, placenta taky ultrazvukem, takze opet ti jen o tom nerekla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
1.12.24 12:41

@Fialka824 uložení placenty se řeší na 1.screeningu a poté se již nemění (nemůže se přesunout zepředu dozadu). Jestli je plodovky málo, akorát nebo hodně vidí doktor na ultrazvuk. Čípek mi v minulém těhotenství doktor kontroloval až ke konci 2. trimestru, teď do mě taky zbytečně nehrabe. Jinak asi buď ráda, že ti aspoň na každé kontrole udělá ultrazvuk a vidíš mimčo, jsou doktoři kteří furt drží maximálně 3 ultrazvuky za těhotenství, které jim pojišťovna uhradí a víc ani ťuk :nevim:
Jsem dnes 19+1 a jsou to taky rychlokontroly - do 10 minut jsem venku :mrgreen: probereme jeho dotazy, moje dotazy, pak ultrazvuk - zkontroluje srdeční akci, změří mimčo jestli velikost odpovídá, zkontroluje množství vody, a teď v týdnu na kontrole říkal, že ho zajímá močový měchýř a žaludek dítěte. Obliknout a příště zas :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
73
2.12.24 06:30
@Anonymní píše: Více

No nikdo mi o placente na prvnim screeningu nic nerekl :/ a ani v lekarske zprave to nemam 🤔 🤔

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1039
2.12.24 07:01

@Fialka824 tak se zeptej na pristim ultrazvuku, pokud te to moc zajima. Asi nic nenormalniho na ultrazvuku nevideli.
Ja treba chtela vedet kde je placenta abych vedela jak silne mam ocekavat pohyby.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí