Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý den, maminky prosím nechaly jste se /budete se nechávat očkovat na černý kašel v těhotenství? Já stále uvažuji. Na jednu stranu se bojím aby to miminko nechytlo (máme starší dceru 6 let) a na druhou stranu aby to očkování nemělo nějaký negativní vliv na dítě, což mi nikdo nezaručí.
Děkuji za Vaší osobní zkušenost ![]()
Ahoj, já zrovna byla pred 14 dny, je to naše prvni miminko, zároveň asi i jediné co budeme moci mít 👶 a zvažovala jsem dlouho jestli do toho jít nebo nejít, nakonec pro mě převládá pocit toho, že pro malé udělám jen dobře, a kdyby něco mělo by ho to v prvních chvílích ochránit tak snad, včera šel přítel, v 6ti nedělí doma nikoho nechci, takže budu věřit že jsem udelala správně 😊
Ahoj,
já se chystám, těsně po 30 tt. Očkování mi doporučili 2 gynekologové i obvoďák a miminko se má narodit v únoru, takže na nemoci asi nejhorším období.
Taky jsem váhala, ale půjdu do toho. Doktoři doporučili naočkovat také ty, kteří se s miminkem uvidí v prvních měsících, takže jde budoucí tatínek i všichni prarodiče.
Určitě se nechte a také babičky a dědečkové, zkrátka ten, kdo přijde s miminkem do styku. Pro malé děti je to extrémně nebezpečná nemoc. Já jsem se dala nedávno také přeočkovat, i když miminko v rodině nemáme, ale i tak bych to nerada donesla domů, kdybych ho náhodou chytla. Je to i hrazené pojišťovnou, aspoň u starších ročníků ano.
V tehotenstve sa čierny kašeľ očkuje po celom svete už roky, odporúča sa v poslednom trimestri aby protilátky mal rovno aj novorodenec, kým neodstane očkovanie on. Takže by som sa toho nebála, určite to je výrazne bezpečnejšie než potom riešiť samotnú chorobu.
Jsem 30 TT a jdu za 14 dnů i s manželem. Doporučila mi to i doktorka a neváhala jsem.
@Nikola.H93 já půjdu určí, zatim jsem 25tt. Představa, že by to miminko chytlo.. děti byli očkovaný ted v 5 letech a manžel půjde taky. Náš soused měl před rokem černý kašel a jak kašlal.. šílenost. Vůbec nad tim nevaham.
Holky a mě obvodacka doporučila i očkováni na covid? O tom někdo přemýšlíte? Mam 2 dávky před 2 rokama..
Ono to asi bude záležet jen na tobě.
V těhotenství jsem se chtěla nechat očkovat na covid, neudělala jsem to. Doktoři se neshodli, zda ano, či ne. To samé proti chřipce. Tak že mě jedine očkování kdysi bylo proti rakovině děložního čípku, měla babička i mamka. Ale jinak se zatím vyhýbám veskerym očkováním, kdyz doktoři nemají stejny názor. Dítě nechávám pouze na povinné.
Být to první dítě, tak se očkovat nenechám. Ale mám dceru 3 roky, takže jsem se raději očkovat nechala. Pochybuji, že do první dávky hexy nepůjdeme do žádné herničky, na návštěvy za jejími kamarády nebo rodinou. ![]()
Taky půjdu ke konci těhotenství i s manželem 😇…
Jeste bych se ráda zeptala, když se necháváte očkovat, řešíte pak očkovaní i u příbuzných? Nebo návštěvy až po prvním očkováni miminka?
Doufám, že zakladatelce nevadí 🙏🏻
@zuzanka320 já si nějak nedovedu představit, že by k nám nebo my k nim třeba prarodiče nebo ta nejbližší rodina nepřišli 3,5 měsíce…navíc chráněno je prý dítě až 14 dní po druhé dávce Hexa vakcíny
A zase úplně nejsem ta abych říkala prarodičům běžte se naočkovat jinak k nám nesmíte.
@Paní.Norrisová četla jsem, že chráněno je stejně prý až 14 dní po druhé dávce 🤷♀️
@Buba mara no úplně nemůžu určovat prarodičům aby se šli očkovat 🫤
@Nikola.H93 To nevím. Až tak podrobně očkování nezkoumám, ale aspoň mě to utvrdilo v tom, že jsem šla.
@suzka1 Na covid nejdu. Už teď jsem hodně promýšlela, jestli jít na tu tetanovku s ČK.
@Buba mara Víš, že i když je někdo očkovaný, tak tu nemoc může dostat, že?