Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Buba mara píše: Více
hrazené pojišťovnou to není. Resp. v případě že je třeba přeočkovat i tetanus (vakcína je kombinovaná), tak hradí pojišťovna samotnou aplikaci očkovací látky. Ale očkovací látku nikoliv. Ale ta cena není nijak vysoká, stojí to 600. Těhotným dávám aplikaci taky na pojišťovnu, protože tam to očkování je velmi doporučení, dokonce v každém těhotenství. Ale nevím jestli s tím nebude mít pojišťovna problém.
@Lucka1111 píše: Více
tak já se očkovala na jaře, byla jen čtyřvakcína, a platila jsem přes tisícovku. Ale těch tisíc mi zaplatila pojištovna v rámci těch preventivních programů.
@Paní.Norrisová píše: Více
Já teda nešla ani na covid ani na chřipku, ale viděla jsem, co černý kašel umí. Dcery spolužačka ho dostala v 16 ti letech a následky si nesla hodně dlouho. Podle toho, co říkala její mamka, si mohla doslova vykašlat plíce. Vůbec si neumím něco takového představit u malých dětí. Očkování chrání v 80%, což se mi zdá dost malá pravděpodobnost, že bych měla tu smůlu a byla mezi těmi 20%. ![]()
@Lucka1111 píše: Více
Mně OZP hradila plně - kombinace s tetanem, ale už jsem 60+, tak možná je to podle věku a taky každá to má jinak.
@Buba mara píše: Více
tak to sis ale nechala proplatit zpětně na pojišťovně. To mají všechny pojišťovny nějaký příspěvek. Ale na pojišťovnu se to neočkuje.
@Buba mara To, že chrání neznamená, že v těle nemůže být… jen se s tím tělo lépe vypořádá. Úplně to samé se řešilo za covidu. Někdo očkovaný mohl mít bezpříznakový průběh a nakazit jiné. Stejně tak někdo očkovaný mohl mít vážný průběh. Je to hodně individuální a imunita reaguje u každého jinak.
Jo a určitě nikde nezpochybňuju vážnost onemocnění. ![]()
Ockovani proti cernemu kasli ma individualni prinos, znizuje symptomy, limituje tezsi formu, ale ockovany se muze nakazit a muze infikovat okoli, ockovani neznizuje cirkulaci bakterii cerneho kaslu v populaci. Proto ani neni mozny vytvoreni kolektivni imunity. Ockovany s lehkou formou si ani nemusi byt vedomy toho, ze ma cerny kasel a muze nainfikovat dite.
" aPV pertussis vaccines do not prevent colonization. Consequently, they do not reduce the circulation of B. pertussis and do not exert any herd immunity effect. These findings at least partly explain the resurgence of pertussis. https://frontiersin. org/…9.01344/full…
2016, pulka pripadu pertussis u ockovanych deti. https://stacks.cdc.gov/view/cdc/58968
@Paní.Norrisová píše: Více
Presne tak, rodina kolem ditete se zaockuje, aby nenakazila dite, jenze tak to nefunguje. Presne jak pises, s anticovid vakcinami tam byl podobny problem, hoax ockovaci reklamy tvrdil, ze ockovanim chranime okoli, nebyla to pravda. A dnes uz mame udaje, ze ockovani meli stejnou virovou naloz, roznaseli vesele covid dal, to ockovani melo prinos jen pro rizikovou skupinu, stare lidi nad 60, chronicky nemocne, diabetiky, pro pacienty s obezitou, atd, u nich melo benefit. Mladsi a deti, kteri se ockovali, protoze verili hoaxu o ochrane okoli, se ockovali zbytecne. Takze dnes bych se ockovala proti covidu, jen kdybych byla rizikova skupina.