Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Barbora13 píše:
Presne tak ja to mam taky tak.Ted jsem ji namerila 37,6 takze 37,1 tak snad to bude dobry. Vcera mela vecer 37,7
Doufam ze to v noci nestoupne.Mam nastaveneho budika a kazdou hodinu na ni saham a kdyz se mi to nezda tak premeruju.
Holky, já taky většinou zkouším pusou na střed čelíčka, je to zvláštní, ale doktorka mi říkala, že třeba od zubů je ta horečka „jen“ v hlavě, jak je všechno asi prokrvené a tak
a že klidně v uchu můžu naměřit 40 a kdybych měřila v zadečku, tak nebude mit ani 38. Člověk musí získat důvěru sám v sebe, že to pozná, no ale chápu, že vyprávět to kámošce, která si zažila febrilní křeče (j naštěstí ne), je asi dost mimo, ona se bojí strašně a já to chápu. Každopádně když jsou děti nemocné (mám dve) tak taky chodím v noci kontrolovat co hodinu, jestli jim to nestoupá, mám infračervenej Thermoval duo scan, tak stačí změřit na čelíčku a člověk ví, jestli má stresovat, budit dítě a dávat mu léky nebo ho nechat ještě spinkat at se s tím tělo popere.
A teď jsme měli několik dní horečky, nakonec se z toho vyklubala šestá nemoc a tam ty febrilní křeče bývají fakt hodně častý, naštěstí se nám teda vyhnuly. To jsem v noci přeměřovala snad každou pulhodinu, pomalu to stoupalo, ale já nerada dávám třeba preventivně sirup aby se děti vyspaly, to mi nepřijde dobré
Vůbec nevím, jak bych to dělala bez toho Thermovalu, kdybych měla prďolku budit a měřit jí v zadečku ![]()
Prosím o radu jak to máte s měřením teploty v zadečku a v podpaží. Měřím teplotu 4-letému synovi. Když měřím v zadečku má teplotu třeba 37,5 po odečtu. A když měřím v podpaží, tak teploměr ukáže třeba 36,6. Vždy je tam takový rozdíl. A to mám několik teploměrů, takže to mám i zkontrolované. Takže čemu věřit? Teplotě v zadečku a nebo v podpaží? Podle toho v zadečku má teplotu neustále mezi 37,1 - 37,5. Teď byl nemocný a byli jsme hospitalizování i v nemocnici, takže měřím teď stále teplotu. Je možné, že má zvýšenou teplotu takhle neustále? Děkuji za rady.
@market.km ano také mi přijde nevhodné takhle velkému dítěti měřit teplotu v zadečku, dělala jsem to jen miminkám do věku cca 18 měsíců. Celkově jako matka si nemyslím, že by 37 byla nějaká extra teplota, rozdíl v tom velký nevidím, takže bych měřila jen pod paždím a když bude mít horečku tak to samo vyšplhá na víc jak 37
Tak učili nás, že v konečníku je TT o půl stupně vyšší než v podpaží. Asi bych věřila té rektální, byt je to u čtyřletého dítěte už takové problematické (nedůstojné?). Jenže když měříš v podpaží, tak se děti můžou různě vrtět, špatně teploměr svírají, a jak je tam mezera, už to měření není přesné.
Každopádně podle toho, co jsi naměřila v konečníku (bez odečtu), to znamená max. 37,5, bych brala jako zdravé dítě. Taky záleží, jestli ráno nebo večer. večer je TT přirozeně o trochu vyšší.
@pe-terka záleží čim meris. Jestli digitálním tak ho tam nechej alespoň tři minuty i když už pípa. On ti nameri alespoň o stupeň vic.
@EvaG píše:
@pe-terka záleží čim meris. Jestli digitálním tak ho tam nechej alespoň tři minuty i když už pípa. On ti nameri alespoň o stupeň vic.
já digi teploměry obecně nemám moc ráda
Doma schraňuju starej rtuták jako poklad, na miminka rychloběžku - mám s nimi nej zkušenosti. Jsem konzerva.
Dekuji vsem za nazory. Zkusim tedy porovnat teplotu v zadecku a pi pipnuti za 30 sec vyndam a zkusim i podpazi, ale necham 5 min a na pipnuti nebudu reagovat. Bude to merit tedy i po pipnuti? A kdyz bude sedet, tak budu merit uz tak. On mel totiz uz 2× febrilni krece a potrebuju znat teplotu presne. Takze i kdyz ma tech 37.5, tak uz vidim jak mu to srazim a musim davat diazepam. Jsem zvedava jal to ten teplomer zmeri ![]()
@market.km V jakém věku měl ty febrilní křeče? Kdy prvně a kdy se mu opakovaly? Dík.
@market.km nereagujes na pípání a necháš měřit dal. Pak dej vědět.
První křeče měl v 1,5 roce a po druhé je měl právě před měsícem.
Setkali jste se někdo s velkým rozdílem teplot. V zadecku 39,2 bez odečtu, v podpaží 37,9. Dala jsem léky po hodine a pul v zadecku 38,9, ale v podpaží 37,0. Pocitove fakt nema 39, max 37,5, jsem z toho jelen.
@Pidulka1991 píše:
Setkali jste se někdo s velkým rozdílem teplot. V zadecku 39,2 bez odečtu, v podpaží 37,9. Dala jsem léky po hodine a pul v zadecku 38,9, ale v podpaží 37,0. Pocitove fakt nema 39, max 37,5, jsem z toho jelen.
jak jsi miminu změřila teplotu v podpaží?
proč jsi měřila teplotu, když se na dotek nezdálo dítě teplé?
@bublinek píše:
jak jsi miminu změřila teplotu v podpaží?
proč jsi měřila teplotu, když se na dotek nezdálo dítě teplé?
Jednoduše… Je to dvouleťák. Každopádně píšu, ze na dotek není teplé po podání léků před dvěma hodinami. Ani bezdotyk neukazuje horečku, ale tomz zas tolik nedůvěřuji.