Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj. Dceři budou na jaře čtyři roky a protože mám možnost celodenního hlídání babičkou, přemýšlím, jestli ji dát od září do školky, nebo jestli ještě rok počkat a dát ji až do předškoláků. Jaké máte zkušenosti vy, kdo jste dali dítě do školky jen na jeden rok těsně před školou? Máte pocit, že to mělo na dítě nějaký negativní vliv, že se např. hůře začleňovalo do kolektivu apod.? Já sama jsem také chodila do školky jen ten jeden rok a nemám pocit, že by mě to nějak poznamenalo, ale přeci jen bych ráda znala i názory a zkušenosti dalších lidí, kteří to takhle u dětí měli.
No není to úplně k tématu, ale já bych tam nejraději strčila už teď dvouletou. Miluje společnost dětí, je šikovná, myslím, že by jí to bavilo už teď. Takže za mě ano, určitě, ale taky záleží na povaze dítěte. Myslím, že ve školce si užije víc srandy než ze sebemladší a sebeakčnější babičkou.
Rozhodovala bych se dle povahy dítěte, jestli nevyhledává kolektiv a je ráda sama, asi bych nehrotila. Přeci jenom je to velké změna a máš možnost hlídání. Pokud je ráda mezi dětmi, dala bych…takové racionální zdůvodnění.
Osobně máme se školkou skvělou zkušenost, ale náš má děti rád a je tam spokojený, navíc se mu posílí imunita a naučí se tam věci, které bych s ním já dělat nemohla ![]()
Tak dej jen na dopolko, babička pak vyzvedne. Spojí se obojí dohromady. Babička se taky brzy nemusí cítit na celodenní hlídání dítěte, pak uvítáš, že už ve školce jste. Nebo naopak dítěti školka nesedne a pak není nic jednoduššího, než ho odhlásit.
Řekla bych, že záleží na dítěti. Pro mě byla školka peklo, chodila jsem tam jen rok a ten horor si pamatuju do ted
Ale jestli by se tam malé líbilo, ráda by si pohrála s ostatními dětmi apod. tak co třeba na nějaký den v týdnu? Jestli to tedy tak jde… ![]()
Ono záleží jak na dítěti tak na babičce. Jestli je babičce 80 a jsou s mlaou celý den doma nebo na procházce asi bych školku zvážila.
Pokud je to „akční babča“ co vezme malou na hřiště nebo třeba 2× týdně do mateřského centra, na cvičení s dětma nebo tak, tak bych nedávala…MOžná bych zvážila nějaký kroužek aby dcerka nebyla úplně „izolovaná“ a aby si taky trošku zvykla na někoho jiného než rodinu.
@Mysina zvážila bych povahu dítěte. Jestli je natěšené na děti, jestli mu dospělí „stačí“ a samozřejmě jaká je školka do které půjde.
Možná ta kombinace dopoledne školka a po obědě k babičce by mohla být dobrá.
Dala bych ji tam, ale treba jen na dopoledne, obcas i odpoledne…podle toho jak by se ji tam libilo, NEBO at aspon 2-3 tydne chodi na nake cviceni, krouzek plavani…proste do kolektivu ![]()
Jsem v hodně podobn situaci, taky si počkám na zkušenosti. na jaře 4 letý syn, já jsem doma s mladším, takže do školky nemusí. děti má rád, školka by mu asi prospěla, ale je problém, že malje odmítá mluvit s cizíma lidma, když mu něco někdo řekně, udělá to, ale na dotazy nikomu koho nezná, neodpoví…vlastně se normálně baví jenom se mnou, s tatínkem a s babičkou, s náma nezavře pusu, al ejak na něj promluví někdo cizí, tak ani nepípne. zatím chodí na jeden kroužek, tam je to jakž takž v pohodě, poslechne co se po něm chce, ale na dotazy neodpoví. asi by mu školka prospěla, ale zase se bojím, jak to zvládne. tak ještě uvidím ![]()
Já bych asi dala, vždyť tam nemusí chodit na celý týden od rána do večera, ale klidně jen třeba 2-3× týdně, pokud tam tedy nebude vyloženě nespokojená…
@Mysina Vyzkoušela bych to na dopoledne. Chtěla bych napsat, že záleží na dítěti, jak vyžaduje kolektiv, ale mi v tomhle s malou pohořeli.
Chodila asi rok na cvičení, kde byla v podstatě sama. Tři roky bude mít letos v březnu, naskytla se příležitost školky. A malá už i u odběrů moče vykládala, že chodí za dětmi do školky… Tak jsem jí tam s manželem s radostí zavedli.
Byla tam čtyřikrát. Když pominu, že je teď nemocná jako prase (pardon), tak ten kolektiv dětí ji velice rychle přešel a jak jsem ji tam vedla právě počtvrté, tak už byl problém. Třikrát za sebou tam šla velice ráda, nicméně poté vše zjistila a pravděpodobně usoudila, že doma je to lepší. Bohužel…
U vás je to trošku jiná situace, děvčátko máte starší. Můžete vyzkoušet. U nás stejně v březnu nastoupí ať chce, nebo nechce, poněvadž musím do práce a školka, kam malá chodí je v přístupu k takto malým dětem víc než luxusní.
Paní učitelky milé, zlaté, nevím jaké. Děti hodné, přijaly ji úžasně. Všichni se k ní chovají jak k diamantu, ráno ji vítaly jak delegaci. A co ona? První co ráno vstane, tak ječí, že za dětmi nejde a už NIKDY nepůjde.
@slavuska1 tím spíš by tam měl začít chodit ať si zvyká. Než aby si pak zvykal až ve škole.
Asi to záleží dítě od dítěte. zAs aby potom neměl odklad do školy, protože bude málo socializovaný. Taky záleží jak je na tom z mluvením ať nemá logopediké problémy a jak drží pastelky, jak umí kreslit a vybarvovat a tak vůbec. Myslím, že od těch tří let už to na tu školku je. Děti potřebují společnost a kolektiv. Však tam nemusí být celé dny. Stačí na dopoledne.
Já jsem přemýšlela jak ty.. nakonec mě rodina zvyklala.. Syn nastupoval v září, kdy v prosinci měl už 5 let.. Můžu říct, že nelituji a jsem ráda, že tam chodí.. změnil se..
I když jsem se doma hodně snažila, což upřímně napíšu, že jsem s ním kde co nacvičovala, básničky, písničky, nevím, kde co, tak hledím, co se za ty 4 měsíce ve školce naučil… Je jiný, samostatnější, umí hormadu básniček, písniček, abecedu celou se naučily jako písničku, umí se konečně zapojovat s dětmi..
To jsme ráda, protože to byl ze začátku problém a i trochu je, že jak byl jenom s dospěláma- děti samozřejmě taky, ale jak píšeš, celý den většinou babička, tak ve školce se moc nezapojoval s dětmi a spíš k učitelce, až teď se trochu naučitl s dětmi vycházet.. spíš byl vykulený, když mu děcko vzalo hračku, nebo ho stčilo, nebo mělo s ním něco dělat, už si zvykl…
Takže můj názor je dala bych ho- babička může vyzvedávat třeba po obědě
@zuzice píše:
@slavuska1 tím spíš by tam měl začít chodit ať si zvyká. Než aby si pak zvykal až ve škole.
to ne, až do školy, za rok a půl bych ho dala nabeton, jen zvažuju jestli ne už teď. já hlavně ani nevím jestli by ho vzali z toho důvodu, že se prostě neoblékne, ani ťuk. je hrozně pohodlnej, tak tak že se aspoň svlíkne, a to jen když nemá moc těsný triko. že by si oblékl triko nebo kalhoty nebo bundu, to ani omylem, dokonce ani ponožky, ani rukavice, čepici jen hodně nakřivo ![]()