Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj holky,
prosím o radu. Kamarádka má měsíční miminko a od začátku mají problém s kojením nechce se přisát, tak odsávala a nyní už nevydržela a začala dávat mateřské z lahvičky a jelikož malej pořád brečel hlady tak začala i s umělým mlíčkem. Vypije 100ml a pořád brečí, že chce ještě. Nyní začla tedy podávat i čajík a on na jeden zátah vypil 50ml a chtěl ještě. Kolik čaje může vypít měsíční miminko?
Děkuji za odpověď
Vendy
Ahoj, nevím zda poradím, ale taky jsme to kdysi dávno řešili. Doktorka mi řekla, že pokud takhle vypije moc čaje, tak má prostě hlad. Já to nakonec zvládla kojením přestát. Nevím jestli se dá malému dát toho UM víc, ale pokud ano, tak bych určitě dala. Jsem velký zastánce kojení, ale zase ne za každou cenu. Když to nejde, tak to nejde a přeci nebude miminko trpět hladem.Měj se
Jestli má mimi hlad, tak bych mu dala mléko a né čaj. Ten mu jen zaplní bříško, ale nezasytí. Mám pocit, že 100 ml UM, je docela málo. Ať mu zkusí dát víc. Není nutné se striktně držet tabulek na UM. Každé mimi je jiné. Je dokonce lepší se řídit podle váhy a né podle věku.A halvně podle potřeb dítětě. Je to možná jen růstový spurt, pár dní se bude dožadovat větších dávek a pak se vrátí k normálu.
No a toho čajíku bych dala jen trochu. Nebo dokonce lepší dávat jen vodu. POkud je to opravdu na žízeň. Ta se nám osvědčila nejvíc. Na jedno vypití bych to viděla na 50 ml.
Hamina
Ahoj,
ja mam obe holky odchovane na UM a caj jsem nedavala. Jen ted v tricetistupnovych vedrech, jinak opravdu ne.
Podle navodu na krabicich bych se opravdu neridila. Je to jen orientacni. Ja mam dibliky, takze mi pily polovicni davky. Jine deti zase vypiji jednou tolik nez je tam uvedeno. Taky hodne zalezi na vaze ditete. Kolik vazi???
Terik
díky za rady,
když se narodil tak měl 2,800 a ted má 4,080
Ten čajík dává proto, že malý trpí na prdíky, dává spokojené bříško od Hippu
Když dá umělého víc tak jí potom blinká, ale jinak prý pořád brečí že má hlad
Vendy
Taky záleží na tom jaké dává UM. Dělají se i právě pro děti které ublinkávají.V lékárně by Ti mohli poradit. A na prdíky existují kapičky Sab simplex a myslím si, že jsou lepší než čajík. Teda určitě účinnější. Předepíše je i doktorka, ale dají se koupit i bez receptu.
A co konzulatce se dětským doktorem? TAky by mohl poradit.
Hamina
Ahojky, s čajíkem od Hippu bych byla opatrná je moc sladký a dětem chutná, no není divu, ať radši dá nějáký porcovaný z lékárny, tam poradí jaký je na bříško
. Moje ségra takhle dokojila
, malý chtěl jen sladký čaj a prso ani náhodou ![]()
Já jsem měla stejný problém jako tvoje kamarádka, malej furt řval, neuměl se pořádně přisát a vycucat mlíčko - kojila jsem jak mě to naučili v porodnici, pak jsem začala odsávat, ale malému to nestačilo, tak jsme začli s Nutrilonem a byl klid. Taky jsem se neřídila tabulkama, malý od začátku pil více než bylo v tabulkách, s čajem ti neporadím, protože malý ho úplně odmítal, naučil se až jak byly ty vedra.
jinak jsou i mlíčka, které více zasytí, když po velkém množství blindí…
Ahoj, je možné aby 6ti týdenní miminko začlo o0preferovat čaj oproti UM? Jako ze kdyz dostane lahvičku s mlíkem tak jí to vyteče z pusinky a ani nepotáhne, z čaje si parkrát cucne ale taky přestane? Jinak teda i něco mlíka vypije, ale právě to pití zacla mít trochu roztahaný, tak může odlišovat kdy má trochu žízeň, nebo se jí může čaj pít něják líp než mlíko, tak aby pak nebyla hladová?
Pokud čaje vypije více jak 20 ml na tah má HLAD.
Pokud je čaj sladší jak UM mléko může být pak jasné, proč vyžaduje čaj. Co třeba k pití vodu? a zkusit jestli vody vypije méně než čaje?
@Gosi Kamarádce cca 3 měsíční dítě začalo dělat to, že mělo UM jen na jídlo (a chtělo jíst jen cca 1× za 4-5 hodin a mezi tím pilo neslazený čaj. Pokud dala mlíko po kratší době, tak to dítě nechtělo, lahev s čajem si ale vzalo.
@Jannys píše:No vypije ani cca 10ml, právě tolik vypila i mlíka takže jsme dost vylívali a čaj je fenyklový, vodu jsme taky zkoušeli a taky si jí cucla, ale přišel mi lepší čaj, že by jí to i mohlo pomoct aby nepila po trochách a pořád, ale aby se najedlanaráz pořádně a pak chvíli vydržela…
Pokud čaje vypije více jak 20 ml na tah má HLAD.
Pokud je čaj sladší jak UM mléko může být pak jasné, proč vyžaduje čaj. Co třeba k pití vodu? a zkusit jestli vody vypije méně než čaje?
@Svistice píše:
@Gosi Kamarádce cca 3 měsíční dítě začalo dělat to, že mělo UM jen na jídlo (a chtělo jíst jen cca 1× za 4-5 hodin a mezi tím pilo neslazený čaj. Pokud dala mlíko po kratší době, tak to dítě nechtělo, lahev s čajem si ale vzalo.
No, takovej efekt doufám, že to bude mit, ale přijde mi na to trochu malá, ale i já vypiju tři litry přes zimu, tak jestli to něják má po mě… ![]()
@Gosi Každé dítě je originál. Třeba když se mi narodil syn v červnu takže léto, vedra kojila jsem, ale poté musela dávat UM musel mi pít mezitím, sám to vyžadoval a pak byl vždy klid. Naše mudr, mi kladla na srdce, že nemusí dítě pít když má takové mlíko. Já jí to vždy odkývala.
Za rok, na roční kontrole se mně ptala kolik vypije. Já řekla, že tak 1l denně zdálo se jí to MOC. Kluka jsem, ale nepřestala omezovat.Bylo mu jedno, jestli vypije neslazený, slazený čaj či čirou vodu, nebo šťávu. Měl potřebu a tu já jsem mu nebrala.
Takže asi proadím jedno. Pokud to dítě vyžaduje a nic mu to „nedělá“ tak proč né. Né nadarmo se říká to, že dítě si samo „řekne“