Mgr. neučitelské + pedag. Minimum + předmět

243
19.3.26 22:53

Mgr. neučitelské + pedag. Minimum + předmět

Dobrý den, mám bakaláře v humanitním oboru a chtěla bych si udělat Mgr., což bude muset být studium opět humanitně zaměřené, abych mohla navázat. Chtěla bych však učit ve škole. SŠ mám pedagogické lyceum, VŠ pedagogická fakulta, ale neučitelský obor. Nechci znovu studovat 5 let - nechci totiž znovu dělat bakaláře. Přijde mi lepší udělat si dva roky Mgr., což se mi neztratí a potom k tomu pedagogické minimum učitelství na druhé stupni ZŠ a SŠ (nevím, jaký předmět bych teda v rámci praxe vyučovala) a pak si k tomu na dva roky zaplatit na fakultě celoživotního vzdělávání třeba český jazyk pro 2. stupeň ZŠ a pro SŠ. Potom bych mohla učit pouze jeden předmět a to asi pro zaměstnavatele nebude atraktivní. Řešil to tak někdo z Vás? Nechali vás ve škole učit i příbuzný předmět tomu, co jste vystudovali na Mgr.? Také jsem četla, že s Mgr. a pedagogickým minimem by člověk mohl vyučovat na vyšší škole. Vím, že cesta je to dlouhá, ale současnou práci nemohu dělat věčně. Dojíždím daleko a noční směny mi nedělají dobře. Říkám si, že to není jaderná fyzika a snad by se to dalo nějak zvládnout dálkově i s dvěmi dětmi :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8683
20.3.26 07:10

Zvládnout se to urcite da, ale je otázka, jestli se ti to vyplatí… predszavujes si to trosku zvlastne.. Pedagogické minimum neexistuje, je to DPS - doplňující pedagogické studium. A musíš mit Mgr ve vhodnem oboru. To nejde, ze nevis, který předmět bys v praxi učila. Ty to DPS studuješ prave na nejaky předmět. Typicky treba mas vystudovanou ekonomku a děláš DPS matiku. Nebo přírodovědu, lékařskou… a děláš DPS biologii, chemii, fyziku… ne ze si uděláš „pedagogický minimum“ a pak prostě budes neco ucit. A ne vzdy to jde. Ja mam určitý obor na přírodověde, státnice z anatomie, chtela jsem delat DPS biologii a nemohla jsem, obsah předmětů nesouhlasil s obsahem přírodopisu na 2. stupni ZŠ ani na SŠ, chyběly mi zkoušky z neživé přírody (mam obor zaměřený na člověka). Takze bych spis zacala tim, ze bych se podívala, jestli vubec můžeš to DPS delat. Pripadne uz ted to NMgr můžeš směřovat k Učitelství nebo aspon k nějakému tomu predmetu, na ktery pak jde navázat DPS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
20.3.26 07:27

A DPS budes kvalifikovana na to ucit cokoli a kvalifikovana na predmety, z kterych budes mit statnice. S cestinou pro 2. a 3. stupen budes aprobovana na cestinu a kvalifikovana na to ucit cokoli. Mam nekolik jednooborovych kolegu, uci, co jim vedeni prideli do uvazku. A stejne tak mam nekolik kolegu, co maji vystudovano DPS obecne na vsechny predmety a uci to, z ceho meli statnice a k tomu cokoli, co jim vedeni sveri. Ja mam dvouaprobaci s cestinou a taky uz jsem ucila ledacos.
Zkratka s DPS budes kvalifikovana, s cestinou budes mit zadanou aprobaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.26 07:45

Záleží jaký máš původně obor a kterému předmětu je příbuzný. Já mám Mgr. historie, dps k tomu a najít místo je nadlidský výkon. Můj předmět je dějepis, příbuzný vlastivěda, šlo by i výchova k občanství nebo jiné výchovy. Ale najít takový úvazek je těžké. Takže jsem převážně AP a místo učitelů občas zaskakuju. Kolegyně AP má to samé, Mgr. biologie a pedagogika a nemůže sehnat učitelské místo. Takže záleží na oboru a místě.

• Citovat
  • Upravit
8683
20.3.26 07:57

Taky hodne záleží na konkrétní skole. U nas předloni byli odejiti vsichni nekvalifikovani a i ti s DPS, protoze prave meli takové kombinace předmětů, ze to neslo do úvazku, nešlo to nakombinovat, přednost dostali ti s vystudovaný ucitelstvim, hlavne ale i proto, ze meli potřebnější kombinace předmětů. Takže ja bych si rozmyslela i toto. Abys mela něco, o co je zajem. U nas rozhodne neexistuje, ze clovek učí to svoje a něco k tomu. Nikdo u nas neučí mimo aprobaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30819
20.3.26 08:22

Záleží na škole/řediteli. Někde to dělají tak, jak píše @Midaku, ale obecně platí, co píše @matkabagristy . Když bude ředitel potřebovat, tak budeš mít kvalifikaci a můžeš učit „cokoliv“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24629
20.3.26 10:08

Je to hlavně o poptávce. Někde tě i s DPS vezmou všemi deseti, někde ani náhodou. To bych si prvně zjistila. Jinak čeština je obor, co se uplatní vždy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12570
20.3.26 10:08
@Midaku píše: Více

Nemusi mit Mgr…na stredni skole muze ucit i s ing..nekteri mistri nemaji titul zadny..ale pravda je ze to DPS si mzseli udelat tez..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24629
20.3.26 10:10
@lilith1 píše: Více

Mistr a učitel je nebe a dudy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.26 11:12

Já se v tom tvém asi malinko ztrácím. Chápu to dobře tak, že chceš najít práci a přitom studovat, ale práci by jsi chtěla už jako učitelka? A děláš si průzkum, co by jsi s Bc. mohla učit?

Já jsem nastoupila na magisterské studium 15 let po bakalářském. To mám technického směru. Bylo mi dovoleno navázat na magisterské studium učitelství. Ale abych mohla studovat, potřebovala jsem práci ve škole. Takže jsem si udělal kurz asistentky a 2 roky pracovala jako asistentka (2. rok už jsem i malinko učila). Ale záleží na škole. Měla jsem spolužačky, co plnohodnotně učily, i když neměli Bc. pedagogického směru. Já mám teda předměty, kde chybí učitelé. Letos už učím, ale měla jsem jen půl úvazek, abych měla čas na státnice a vedení se to tak taky hodilo. Od pololetí mám plný úvazek - vypadla učitelka a bylo potřeba pokrýt její úvazek. Takže mám i to, co nemám vystudované, ale není to zásadní předmět.

Já jsem s tím, že budu 2-3 roky na malém platu, počítala.

To, jaké budou možnosti, záleží na kraji, na škole,… ředitel může zaměstnat neaprobovanou studující osobu, když prokáže, že nikoho jiného nemá. Je tam nějaká hranice, do kdy musí dostudovat.

Držím pěsti.

• Citovat
  • Upravit
66806
20.3.26 12:51
@lilith1 píše: Více

na mistry odborneho vycviku jsou kladeny jine pozadavky nez na ucitele SS, i financni ohodnoceni se lisi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.26 21:44
@Anonymní píše: Více

Já mám pedagogickou fakultu, ale bohužel nepedagogický obor Humanitní studia na Bc., bohužel jsem tenkrát chtěla mít jen titul (neřešila jsem uplatnění a v mém zaměstnání stačilo mít titul z jakékoliv školy) a Univerzita Hradec Králové mi vyhovovala po všech stránkách. Jenže teď je dost těžké najít něco, na co by člověk mohl navázat - našla jsem třeba obor Pedagogika na filozofické fakultě anebo obor Etika a kultura krizové komunikace. Mám zaměstnání, které je hodně náročné a nemohu ho dělat věčně - dojíždím opravdu daleko, noční směny. Vždy mě lákalo dělat učitelku, ale opravdu jsem se k tomu odhodlala až teď po třicítce. Střední školu mám pedagogickou - lyceum. A tak mě napadlo udělat si někde Mgr pak dps a potom nějaký předmět, napadla mě čeština - ta se vyučuje všude. Nevadilo by mi pracovat na poloviční úvazek a k tomu bych si ještě našla něco anebo klidně i třeba k tomu pár hodin týdně v družině.

• Citovat
  • Upravit
243
20.3.26 22:03

Pardon, nechtěla jsem vložit anonym

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66806
21.3.26 09:09

@Medik6 ty dva obory, co sis vybrala, v bezne skole neuplatnis jako ucitelka. Zkus tu cestinu, nevim, jak je v soucasne dobe, studium narocne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
21.3.26 09:14

@matkabagristy ano, to vím. Bohužel na nic jiného na Mgr navázat nemohu, takže pak po Mgr bych zkusila to DPS a dva roky češtinu. Jiná cesta teď asi není. Je to sice běh na dlouhou trať, ale mám ještě 5 let do renty v práci, tak to tak nějak vyjde a pořád asi lepší, než dělat znovu bakaláře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze