Jak jste se naučili jazyky?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Angličtinu máš od třetí třídy ZŠ. Za tu dobu nezůstalo nic v hlavě? Číst, poslouchat. Na YouTube toho je mraky. Mám ráda třeba Tommy English atd. Na slovní zásobu ideální. Jsou AI verze na učení.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je mi 34 a studuji střední dálkově. Tak pár základních frází vím, ale jak zpívají v rádiu moc nerozumím
- Citovat
- Upravit
S tim ctenim, zkus si najit na you tube phonics. Jak zacala dcera chodit v UK do skoly, tak je tak ucili a dava to smysl. Ja do dneska obcas nevim, jak se neco vyslovuje, protoze jsem se tak neucila. Ale ty jejich sounds jsou super a takhle uci deti ve skole cist.
Jinak mluvit mluvit mluvit, i kdyz blbe, tak mluvit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
První věc je, jestli člověk má na jazyky talent anebo ne. Jestli ho učení baví anebo ne. Jestli má motivaci se učit. To je základ. ![]()
Slovní zásoba, tam se toho nedá moc vymyslet, než se to prostě učit jako telefonní seznam, dokud to nezůstane v hlavě. A pak to tedy používat v praxi. Jak psaní, tak výslovnost se dá tímto způsobem naučit.
Poslech, na tom jsem stejně, to je ta nejhorší část. Pro Čechy platí, že se lépe učí a lépe rozumí britské výslovnosti, než té americké. Já se učil například sledováním dokumentů o přírodě, a nejen sledovat, když nerozumíš větu, tak záznam zastavit a pustit si to znovu, několikrát, dokud neporozumíš anebo to nevzdáš a jedeš dál.
Když pochytíš nové slovíčko, zapsat, naučit. Hodně pomůže poslouchat a mít u toho titulky, pokud jsou zároveň v angličtině, ideální.
No a pak používání angličtiny nebo jakéhokoliv jazyka. Učit se gramatiku a zkoušet mluvit. Já razím názor, že nejlepší je najít si během dne čas a pokusit se přeložit každou myšlenku, která ti vyvstane na mysli. Pokud ji neumíš přeložit, víš, na čem jsi. Nevíš slovíčko? Gramatiku? Tak to pak následně dohledat. ![]()
To je tak ve zkratce.
Že je matematika těžká, to je hloupost. Stejně tak s jazykem, když člověk pochopí princip, zvládne aspoň gramatiku. Pak do neznámých doplnit už jen slovíčka. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me hodne daly konverzace s rodilym mluvcim, pak poslech pisnicek, kde jsem si texty prehravala porad dokola a prekladala si je. Super bylo i chatovat nebo si primo mailovat s rodilym mluvcim. Kazde nove slovicko nebo obrat jsem si hledala a memorovala si jej.
A samozrejme - aktivne mluvit! Zkus treba zainvestovat do konverzace s rodilym mluvcim, na zkousku zajit na par lekci a uvidis, jak se chytnes.
A jinak - matika, fyzika a chemie, to zas nepochopim ja, jak tomuhle muze nekdo rozumet!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Matika je lehká, jazyky jsou hrůza. Pro mě. Každý to má jinak. Já se učila ruštinu a němčinu ve škole, ale nic si z toho nepamatuji. Ruštinu poznám, občas něco pochytím, němčinu nic. Aj jsem se učila sama. Základy v práci na kurzech, ale tam se to točilo pořád dokola v začátcích, bylo to na houby. Začala jsem číst knížky a sledovat seriály v angličtině. Po té jela na pobyt s jazykovou výukou. Teď aj používám v práci. Gramatika nic moc, ale rozumí mi a já jim.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Ve skole, nemcinu jsem mela od 3. tridy, anglictinu od 5. Vic me bavila anglictina, ale po studiich jsem odesla do Nemecka, skolni nemcina ni na to stacila
A nejvic se clovek pak naucil v Nemecku behem prace a zivota tady, hlavne jsem se stydela zezacatku mluvit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Já tě chápu, ale já k angličtině nemám ani moc dobrý vztah, na ZŠ sice super, chodila jsem na jazykovku, ale na gymplu tragédie, takže jsem pořád na úrovni základky asi. Jako domluvím se, ale jednoduše, ale psát slohy a tak ani omylem.
Ale šly mi románské jazyky. Třeba u francouzštiny jsem poslouchala pohádky na youtube, četla jednodušší knížky, jinak jsem se prostě učila slovíčka. Gramatika mi přišla jednoduchá, chodila jsem 2 roky na 6ti letý česko-italský gympl a tam byla super výuka italštiny, rodilí mluvčí, kteří nemluvili česky, tak jsme to hodně naposlouchali no a francouzská gramatika je na podobném principu.
Ale chápu tě s tou matikou, ta je za mě top + ještě chemie.
Jenomže teď z toho už nic nepoužívám a krásně zapomínám.
Ale pokud z angličtiny nemusíš maturovat, tak se tím tolik nestresuj, co mě pak napadá, jezdila jsem na gymplu a VŠ jako dobrovolník po Evropě a tam se mluvilo anglicky, člověk se tam rozmluvil a nemusel se stydět. Nebo jsou fajn třeba letní univerzity.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nejvíc čtením v AJ a sledováním seriálů a filmů v originále.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na poslech mi nejvíce pomohlo koukat na mě hodně známé filmy v angličtin, bez titulků.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Angličtinu fakt nemám ráda, nikdy mi nešla a na ZŠ jsem jí až nenáviděla. Paradoxně jsem se v ní teď zlepšila, protože ji potřebuju ke studiu ne v ČR až tak obvyklého jiného cizího jazyka. Ten druhý jazyk mě baví, je to koníček a necítím tam žádný tlak a ani posměšky z okolí, že xxxx umí přeci každý, tak jak je to u angličtiny. Platím si lektorku, procvičuju na Duolingo, občas něco zkouknu na Netflixu. Ale právě čerpám dost z YouTube, takže se k angličtině často vracím.
Vidím sama na sobě, jak je ta motivace důležitá.
- Citovat
- Upravit
Myslím, že nejdůležitější je, aby tě ten jazyk bavil, líbil se ti. U mě to tak funguje. Když je pro mě jazyk nezajímavý, tak se ho prostě nemůžu naučit. Neleze mi do hlavy… Ale jinak všeobecně základ jsou slovíčka. Sledovat filmy, seriály, poslouchat písničky a hlavně snažit se mluvit s rodilými mluvčími. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Vím, že aby se člověk naučil jazyk, musí ho používat v běžném životě. Studuji SŠ máme němčinu i angličtinu.
Němčina jakž takž, mám ji v Duolingu tak ji cvičím občas.
AJ mi dělá velký problém
že je tam mnoho slov, které se píší a vyslovují jinak.
Nevím proč, ale dělá mi velký problém. Vůbec se jí nedomluvim.
Mám z jazyků normálně strach.
Chci příští rok maturovat z matematiky. Tam když pochopíte princip, jde to.
Ale každý mě straší, jak je matematika hrozná. Mě přijde hrozný např. poslech. Nerozumím vůbec nic.
Nedej bože psát nějaký dopis, sloh v cizím jazyce.
Jak jste se naučili aspoň trochu jazyk, slovní zásobu, domluvit se?