Jak jste se naučili jazyky?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
37144
19.3.26 20:22

Hry a seriály v aj, potom sem četla snadnější knížky v aj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9144
19.3.26 20:38

Do mobilu nebo tabletu jde stáhnout aplikace Smart book. Je fajn na čtení. Daji se stáhnout různé úrovně čtení. Jde používat zvuk, překlad.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12267
19.3.26 20:45

Hranim her :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9815
19.3.26 20:47

Já jsem se naučila aj až když jsem ji začala aktivně používat. Jako ano, předtím jsem sice měla maturitu, ale neuměla jsem pořádně poskládat větu :roll: Ale práce mě donutila.
Děti se naučily v podstatě samy - začaly videi na YT za covidu, postupně si našly i kamarády z ciziny, začaly poslouchat podcasty, číst knížky v aj, na filmy koukáme v aj - takže používat, používat, používat. Bez toho je to strašně těžké se naučit jazyk, pokud nejsi přirozený talent

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2922
19.3.26 22:37

Pokud nemáš šanci tam vycestovat a chvíli tam žít, tak za mě nejlíp Netflix, v aj s aj titulky. Začínat na filmech, které znáš dobře v češtině. Případně lekce s rodilým mluvčím. Knížky v aj, klidně začít s těmi co máš preklad vedle na stránce, v knihovně toho mají spoustu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
19.3.26 22:54

Jej, vždyť jsi dítě dnešní doby, máš tolik možností, které dříve nebyly! Hlavně si můžeš kdekoliv kdykoliv najít třeba na Youtube videa v angličtině - ještě před 30 lety tady nebylo dostupného prakticky nic kromě poslechů k učebnicím.

Takže, využij technologií! Na tom YT si například můžeš najít videa, která mají v názvu ESL (English as a second language) - čili to jsou obvykle výuková videa pro studenty.

Existuje program Language Reactor (zdarma)- je to rozšíření pro prohlížeč Chrome do PC, můžeš se v něm mimo jiné dívat na filmy na Netflixu nebo videa na Youtube s titulky, můžeš si tam dělat seznamy slovíček, podívat se na jejich překlady, přehrávat si jednu scénu pořád dokola apod.

Pokud dobře nerozumíš mluvené angličtině, je potřeba trénovat fonetiku/výslovnost. Buď vás to neučili ve škole (hodně učitelů to podceňuje), nebo jsi neměla dost možností si to naposlouchat, nebo máš možná sklony k dyslexii? (nechci a nemůžu tě diagnostikovat, jenom vypisuju možné příčiny).
Jak trénovat fonetiku?
Například…

1. Požádat někoho, kdo anglicky umí, aby ti vysvětlil, jak máš při kterém zvuku „špulit pusu“. Nebo si o tom aspoň najdi video. Tento bod bych nepodceňovala.

2. Porovnávat psaná slova s jejich zvukovou podobou, například tady www.forvo.com - zdarma. Poslouchej, čti, opakuj… Později trénovat i celé věty, protože ve větách slova můžou znít jinak, je důležitá intonace apod.

3. Vyzkoušej Youglish.com (zdarma) - zadáš tam nějaké anglické slovo nebo frázi a Youglish ti ukáže, ve kterých Youtube videích to slovo je a na kterém místě ve videu - můžeš tak porovnávat výslovnost, opakovat… je to dobré na výslovnost i na okoukání struktur jazyka (jakože gramatiky apod.).

4. Nebo existuje program SciLearn English (placený), ten je dobrý na fonetickou přípravu (takže pak líp rozeznáváš slova) i na běžná slovíčka a trénování struktury jazyka bez biflování gramatiky.

Pochopitelně, pokud potřebuješ mluvit, nebude stačit jen poslouchat. Jednak tedy můžeš dělat „shadowing“ - tedy poslouchat cokoliv dle tvého výběru a opakovat - kopírovat výslovnost a intonaci mluvčího.
Pokud nemáš k dispozici člověka, se kterým bys pokecala anglicky, můžeš využít AI, která si s tebou ráda popovídá.

Ovšem… jestli máš raději matiku a myslíš, že jsi v ní lepší než v jazycích, tak klidně jdi do toho a maturuj z ní. Sama musíš vědět, v čem jsi dobrá a co tě víc táhne. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4655
20.3.26 05:56

Jazyk se nejlépe naučíš jeho používáním.
Jsou lidi, co jim to jde samo a lidí, co se s tím trápí a výsledek není až tak vidět.
Pokud máš po maturitě možnost, vycestuj do zahraničí. To je ta nejlepší škola, cizojazyčné prostředí, nutnost se domluvit, nemít kolem sebe lidi mluvící česky.
Pokud jazyk nepouzivas, tak ho prostě zapominas.
Knížky, filmy, studium vše dobrý, ale ta frekvence a nutnost aktivního používání je to, co jazyk udržuje živý v hlavě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
85467
20.3.26 06:09
@Anonymní píše: Více

Pravda je, ze v dnesni dobe to je jinak a moznosti je mnohem vice. Doporucuju se divat na anglicke filmy s anglickymi titulky - jde nastavit a idealne zacinat na pohadkach pro deti, treba Peppa pig, pokud chces zacit od zakladu (na tom se ucili dobre nase deti nemcinu, mluvi v tom pomalu a jednodusse). A diky Duolingu se mi rozmluvila dcera anglicky i francouzsky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.3.26 07:10

Pohádky to je dobrý nápad díky :kytka:

• Citovat
  • Upravit
3094
20.3.26 12:39
@blumen píše: Více

Jo, jasně, Peppa Pig je skvělá - je to primárně vzor jazyka pro malé děti z Británie. Takže je tam každodenní slovní zásoba, vypravěč popisuje, co kdo dělá, postavy mají dobrou výslovnost…
Kdyby to bylo zezačátku moc těžké, tak samozřejmě jsou české titulky, nebo je dobré se na ten stejný díl podívat nejdřív česky (pokud ho člověk najde), a na Youtube se dá video zpomalit - ideální při studiu jazyka.

Duolingo je taky fajn na základní kontakt s jazykem, ale samo o sobě nestačí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
21.3.26 13:28

Odjela jsem do ciziny. Ale odjížděla jsem s obrovskou slovní zásobou. Na tom každý jazyk stojí. Na obyčejné dorozumění nemusíš umět dokonale gramatiku. Ale slovní zásoba je základ. A naučení slovíček je prostě dril. Kamarádka na jazyky nebyla, takže maturovala z matematiky, na kterou mela na rozdíl ode mě buňky. A jinak čtení v angličtině nějakou oblíbenou knihu, kterou jsi četla v češtině. A dneska je už milion filmů s anglickým titulky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
21.3.26 16:24

Náročnost maturity z matematiky si můžeš ověřit na testech z předchozích let. Já jsem z ní maturoval, ale při klasickém denním studiu.

Za mě je pro cizí jazyky vhodné je vnímat jako koníček a zapojit je do běžného života. Napíšu, co pomohlo mě (taky umím AJ a NJ a bude mi letos 32 let).

AJ na gymplu i krátce na VŠ, moc mi nešla, na gymplu výuka dobrá, na VŠ ne. Pak jsem jen sledoval videa na yt s anglickými titulky a dohledával si. Už asi 6 let chodím na konverzační kurz. Cílem je hlavně uchovat, co umím, ne se posouvat k lepšímu. Zlepšuji se, i když hodně pomalu. Ale stojí to dost času a peněz. Půjčuji si i knížky - teď Harryho Pottera, ten je relativně těžký, ale četl jsem ho v dětství a celkem si ho pamatuji. Čtení (i hodně jednoduchých knížek) pomůže k sebevědomí. Lze číst i daily mail nebo podobné články na internetu, ty jsou celkem schůdné jazykově, obsah je někdy :poblion:

NJ na gymplu jako druhý jazyk, pak trochu na VŠ, pak vůbec. Taky na ní jsem nebyl. Myslel jsem, že už to za to ani nestojí. Vrátil jsem se k ní po dovolené v Tyrolsku, která mi dost zvýšila sebedůvěru. Pak kurz a předchozí doporučení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65
21.3.26 16:27
@Zvedava1 píše: Více

S tím názorem na obrovskou slovní zásobu úplně nesouhlasím. Slovíčka jsou nutná, ale je důležité „uvařit hodně z toho, co umím“ vyřídit a být schopen říci hodně s pomocí slovíček, která znám. Text nebo poslech je srozumitelný, když člověk každé desáté nebo dvacáté slovíčko nezná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2125
21.3.26 17:33

Mně přijde že na takové to rozmluvení je fajn používat to každý den třeba v práci. Když jsem pracovala za mlada jako hotelová recepční tak jsem se fakt hezky rozmluvila anglicky jenže pak taková klasika přišla rodičovská pak jsem si našla práci kde angličtinu fakt nepoužiju A už prostě neumím nic… :nevim: a jasně já vím že kdybych si to po večerech dělala učila se slovíčka dělala jsi nějaké cvičení tak bych se do toho dostala jenže prostě dítě práce domácnost…

Takže jsem to postupně tak nějak vzdala.. :( ale to asi úplně nechceš číst no.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
750
21.3.26 21:06
@Hledam94 píše: Více

U poslechu asi ano. Ale pořád platí, čím více slovíček znáš, tim lépe se domluvíš. A zakladatelka psala, že jeji slovní zásoba není nic moc. A jeste bych k tomu dodala, ze jsem tam poznala Čechy a Slováky, co doufali, že nasají angličtinu automaticky, ale nechodili do školy, v práci pouzivali pořád stejná slovíčka ( manuální práce), sami se neučili a po práci byli obklopeni Čechy, Slováky a Poláky, takže zase nikam neposunul. Ne všichni, ale překvapivě jich bylo opravdu hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze