Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
LadyTommy píše:
zde ještě přihazuju mou diskuzi, třeba v něčem pomůžehttps://www.emimino.cz/…nicky-82818/
Mimochodem u mě zjistili, že je to i velkým podílem krční páteře, jak jsem tady prolízala diskuze na emiminu, tak jsem objevila odkaz na tzv. Šlechtovu metodu. Nechci, aby to vypadalo jako reklama, ale kdyby chtěl někdo o tom vědět víc, tak si to můžete vygooglit a popř. klidně napsat SZ a napíšu víc. Chodím na to od října a nastalo velké zlepšení, tak o 90%.
Připosílám úryvek ze stránek p.Šlechty, třeba se v tom někdo najdete:
- bolest za ušima
- bolest zadní strany hlavy
- bolest do čela a za oči
- dvojité vidění
- špatná koordinace
Cervikální syndrom
Toto onemocnění je velmi zákeřné. Zpravidla nastupuje mírnějšími a méně častými bolestmi hlavy. V této fázi ještě lékařskou pomoc nevyhledáváme. Bolesti ale časem zesilují a přecházejí přes temeno hlavy až do očí. Stávají se naší téměř každodenní součástí života. Teď už lékaře navštívíme. Dovíme se, že doba je hektická a tyto bolesti může způsobovat i stres kolem nás. Pravděpodobné je, že si odnesete léky, které tlumí bolesti.
V další fázi se vám začnou přidávat nové symptomy. Špatná koordinace pohybu (točení hlavy), zdvojené a nebo rozostřené vidění, brnění rukou či jen prstů (a to nejvíc v noci), nauzea (pocit na zvracení), bolesti do uší, brnění obličeje a v neposlední řadě i vzrůstající deprese.
To už je stav, kdy opravdu vyžadujeme pomoc lékaře. Nyní se teprve začnou roztáčet kola vyšetření. Obvodní lékař nás pošle na neurologii, kde se objednáme a díky dlouhým objednacím lhůtám čekáme. Neurolog nás pošle na RTG krčí páteře. Na tomto vyšetření se neprokáže žádný nález. Současně bychom měli jít na odběry krve. Pokud i zde s negativním výsledkem, budete odesláni na oční oddělení. Ani tady se nenajde žádný problém s naším zrakem. Bude tedy následovat ORL (ušní ,nosní, krční). Pokud i zde bude vše v naprostém pořádku, vrátíme se opět na neurologii.
Bohužel se naše potíže lepšit nebudou a spíš naopak. Neurolog zkonstatuje, že se jedná o psychosomatickou záležitost a budete odesláni na psychiatrii. Zde vám budou nasazena antidepresiva či antiepileptika. Bohužel ani ty nejsou řešení, je to spíše začarovaný kruh, do kterého se dostanete.
Setkávám sem se s řadou pacientů, kteří si po létech života s touto nemocí, na něj chtěli i sáhnout.
toto je docela drsné… ![]()
mně po práškách bývalo třeba dvě tři hodinky zle, pak to polevilo, nebyla jsem ve své kůži, ale už se dalo normálně žít
občas jsem měla silné bušení srdce a závratě, to k tomu patří ![]()
Taky jsem po Rosemigu „švihlá“, jsem jak opilá, akorát tam chybí to příjemný. Motám se a motá se mi i jazyk, nejsem schopná normálně mluvit. To bylo zvlášť vtipný v práci… Doktor mi tvrdil, že to není vedlejší účinek Rosemigu, ale může za to ta migréna. Každopádně to je nakonec jedno.
Ale aspoň nezvracím a hlava taky nebolí..
Nejhorší je, že u mně záchvat trvá 2-3 dny a ten Rosemig za tu dobu musím vzít tak 3×.
já měla vždycky jednodenní záchvaty, vyspala jsem se a pohoda, před rokem jsme s přítelem dostali poukaz do pivních lázní a ta horká koupel mi rozjela tyhle několikadenní, první dlouhý záchvat jsem měla 7 dní v kuse, pak zhruba co 14 dní se mi to opakovalo, ale to už jsem po 2-3 dnech chodila automaticky na kapačky na Bulovku. Pak jsem začala chodit na ty masáže, tak se mi to dost zmírnilo, teď mě chytne maximálně 2× do měsíce migréna, sice fakt šílená, ale dá se to ustát. I tak jsem ale kvůli toho doma a nechodím do práce.
Díky moc za rady holky ![]()
jak vás tak čtu, máme to všechny podobné…
mě začly migrény cca před pěti lety v nepravidelných intervalech, někdy jsem měla čtvrt roku klid jindy záchvaty dvakrát do měsíce. jak jsem otěhotněla měla jsem naprostý klid, doufala jsem že už se mi to nevrátí. ale asi po roce od narození mého syna to začlo znova a tentokrát skoro každý měsíc a za poslední tři měsíce vždy před menstruací..akorát teď před týdnem to přišlo jen tak
ten den jsem byla na magnetické rezonanci kvůli závratím. myslíte že by to mohlo i vyvolat toto vyšetření?
záchvat u mě začíná takto: pocit nejistoty, nebo závratě, zrnění v zorném poli co se pohybuje, to si vezmu lék cinnie (ted mám odskoušený rosemig) ani jeden mi vůbec nezabír,začne šílená bolest, většinou na pravé straně nad očima nebo vzadu. a pak zvracím snad celý den (to je pro mě to nejhorší) bolest někdy přejde i do druhého dne..zaspání u mě skoro nikdy nevyjde, jsem z toho tak ve stresu že nedokážu usnout a a záchvaty se mi i několikrát za sebou opakují…minule jsem měla pět migren těsně za sebou ![]()
Ještě jsem si vzpomněla- prý je dokázáno, že migrénu spouští několik věcí a mezi nejčastější patří čokoláda, citrusové plody- mandarinky, pomeranče, citróny, zkrátka všechno kyselé a ještě jedna věc a to si nemůžu vzpomenout. Snad nějaké aroma?
wewik: migréna je můj horor, a upřímně, kdykoliv mě ta mrcha přepadne, snesla bych cokoliv jiného než tohle- šla bych k zubaři, ať mi vyrve třeba všechny zuby, nebo se mi šťourají v zadku kvůli hemoroidům… Takže, nezbývá, buď ať nám najdou něco ve vyšetřovacích testech, nebo se s tím naučit „žít“, pokud nechceme, abysme byli za blázny..
Tak ono najít, co ji spouští, by bylo vítězství, bohužel mezi spouštěče patří milion věcí, na které člověk ani nepříjde
Z jídel ji může spouštět třeba ocet, pepř, chilli, ale naopak jídlo může také migrénu zmírnit. Čokoláda je údajně jeden z největších bolehlavů a paradoxně, když jsem trpěla ještě bez léků, tak to bylo jediné „jídlo“ co jsem mohla pozřít. U nás doma se taky na bolest hlavy doporučuje čerstvé rajče nebo rajčatový džus - a popepřit. Jenomže mě všechny ty rady, když už zaberou, tak jen trošičku - jen uleví.
Jinak nevím, jak jste daleko vy. Mně ji doktoři začali zkoumat v 15ti (teď mi bude v květnu 21). Bolesti si pamatuju zřídkavé od dětství, ale s nástupem na střední se mi bolesti hlavy hrozně zhoršily.
Začalo to braním ibalginů, paralenů… Dětská doktorka mi tehdy řekla, že mám ozkoušet všechny volně dostupné léky na bolest hlavy, třeba něco zabere… Skončila jsem se závislostí na brufenu, klidně 30tablet denně, rvala jsem je do sebe, dokud jsem se nepoblila ![]()
Prošla jsem CT, EEG, magnetickou rezonancí, nespočtem krevních testů, měla jsem 24hodin přístroj na měření srdeční aktivity, 24hodin holter na tlak, prošla jsem si endokrinologií… Všude v pořádku.
Nakonec jsem skončila na ergotaminových čípcích, které mi na bolest zabraly, ale měla jsem z nich halucinace ![]()
Potom jsem se přestěhovala do Prahy a doktoři se chytali za hlavu, že ergotamin je největší svinstvo, silně návykové
Takže mi dali sumatriptany a ten indometacin. Paráda, to na migrény zabralo, ale jen do doby, než nastoupily ty několika denní šílené stavy, na to už nezabralo nic. Opět hromada vyšetření… A výsledek - až vás tu příště uvidíme, tak vám vypíšem žádanku na psychiatrii
![]()
Naštěstí mě tam příště neobjevili, začala jsem chodit na ty masáže, o kterých jsem psala a tam stačilo panu Šlechtovi jediné mrknutí na rentgen páteře, aby viděl, co je špatně - a doktoři to neviděli… Bohužel pořád je tam i kus té klasické migrény, která má příčinu někde ve hvězdách.
Jinak jsem holky oblezla i několik léčitelů - docela mi ulevil biotronik, který mi dělával nějaké tlakové masáže, po prvním sezení jsem měla asi 3 měsíce klid. Bohužel to byl tak trochu úchyl, co si rád šáhnul, což jsem nehodlala ani pro zdraví trpět.
Zkoušela jsem i nějakou paní, co měla tisíc přístrojů, mastiček, stálo to akorát plno prachů, výsledek žádný.
Příjemná byla akupresura, neříkám, že by nějak významně pomohla, ale ulevila.
Naposled jsem byla u nějaké senzibilní babičky, co měla virguli - takovou pružinu. Je fakt, že aniž by o mě cokoli věděla, tak odhadla těhotenství, tehda 6.týden a věděla, že je problém s bolestmi hlavy, ale jinak mě moc nepřesvědčila…
Známá mi sestavovala jídelníček podle ajurvédy, úplně 100% ho nedodržuju, ale vyšlo mi tam pár potravin, které mám vynechat - zrovna třeba ocet. Je fakt, že po tom mě hlava rozbolí vždycky. A pak třeba k snídani, že nemám jíst syrovou zeleninu, tu si mám dopřát až později během dne… ![]()
To jen tak moje zkušenosti. Ráda si přečtu, jak bojujete vy.
misutka píše:
Ještě jsem si vzpomněla- prý je dokázáno, že migrénu spouští několik věcí a mezi nejčastější patří čokoláda, citrusové plody- mandarinky, pomeranče, citróny, zkrátka všechno kyselé a ještě jedna věc a to si nemůžu vzpomenout. Snad nějaké aroma?
Mě migrenu vyvoláva červené víno a některé aromatické sýry. + něco o čem nevím ![]()
Máme ji v rodině dědičnou, mamka trpěla na migreny od puberty, babička taky… Já ji měla poprvé v 17 letech. Ted je mi 35 let a spíš nebojuju. Těch pár dnů v roce musím holt nějak přežít.
martice píše:
poznámka: mezi triptany patří i Cinie a Rosemig
Aha, dík za upozornění, žiju v zahraničí a tady tyhle triptany nejsou.
JInak mně neurolog v Paříži tvrdil, že je dobrý vyzkoušet vícero triptanů, může se stát, že nezabírá jeden druh, ale zabírá jiný. Takže pokud nefunguje Rosemig, tak zkusit Zomig nebo Relpax. Výhodou Zomigu je to, že se rozpustí v puse, takže se nevyzvrací.
ALE ROZHODNĚ DVA DRUHY BĚHEM JEDNÉ KRIZE!!!
Holky, pridavam sa do klubu/neklubu
…migrena s aurou - uz som ju sice nemala od porodu … a tak dufam, ci nezmizla, to by bolo priiiima Mne rosemig nezaberaal ani nic ine z liekov, pomaha oddych, tma, ticho… voda s citronom a hooooooooodne pitia pravidelne!!
Inac neurologicka mi na poslednej navsteve povedala - nedoporucuje antikoncepciu, ak si nechcem navodit infarkt … stretli ste sa s tym?? Je fakt, ze u niektorej entikoncepcie sa to i pise, ze pre migrenatikov to nie je…hmm??
Ja treba vim, ze u me je jednim ze spoustecu prilis nizka hladina cukru. Nesnidam a migrena mi nejcasteji zacne, kdyz jidlo porad odkladam a nemam na nej cas. Pravidelne mi migrena zacinala v Tescu, kdyz jsem rano hodila kluka do skolky a cestou zpet se zastavila nakoupit. A taky z tech svetel tam, fuj, se mi to uplne vybavuje… a mazala jsem domu s aurou.
Já se snažím si hlídat abych neměla hlad a žízeň. Jenže někdy mi to dělá počasí a to neovlivním
Nedávno jsme byli v Hornbachu a mě se tam udělalo zle prostě smrad a ty lidi atd. no já vyletěla ven jak blesk a můj chlap letěl za mnou a prý co je,já jsem se ani nepodíval
mě bylo na ![]()
a stává se vám, že se s migrénou probudíte nebo vás probere uprostřed noci? to je na zabití ![]()
a stává se vám, že se s migrénou probudíte nebo vás probere uprostřed noci? to je na zabití ![]()