Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Co vám pomohlo v boji proti této migréně?Uvítám všechny rady nebo tipy…léky mi nezabírají… Vyzkoušela jsem cinnie a rosemig. Prosím o rady, už si nevím rady…
Dlouho mi žádné léky nepomohly a Cinnie taky ne.
Pak po delší době mi Dr. říkala že na jeden druh migrény léky zabírají a na ten druhý typ ne.
Předepsala mi Algifen Neo a mě zabral.
já mám auru pro změnu bez migrény, a nezabrala na to nic, jen čekat. Ale zjistila jsem, že na to může mít vliv antikoncepce, potom, co jsem jí vysadila, se to hrozně zlepšilo.
Trpím na migrény s aurou už spoustu roků, mám vypozorované, že mi to spouští hormony před MS nebo stres. Vyzkoušela jsem také léky, klid na lůžku, dýchání do mikrotenového sáčku, potom také teplá koupel s ledem na čele, ale nic moc. Jednou, když jsem byla v práci a neměla jsem tam léky ani jsem nemohla jet domů ležet,tak jsem si všimla, že když jsem stále ve vzpřímené poloze, tak se mi záchvat tolik nerozjíždí. Takže když mě to teď chytne, tak během aury jdu pokud je to možné do tvavší místnosti, ale nelehám si. Snažím se být celý den mírně v pohybu ve vzpřímené poloze. Také si vezmu paralen a 1/4 diazepanu. Diazepan jsem měla pozůstatek od dětí, dostaly ho při horečce proti křečím. Když jsem to řekla doktorce, tak mi nový nepředepsala. Je to asi návykové, ale já myslím, že 1/4 jednou za 2 až 3 měsíce neuškodí. No ale už mi došel, takže se budu muset bez toho obejít.
Pokud mám migrénouz, vždycky s aurou (postupně se zhoršující výpadky zorného pole, za 25 minut jsem skoro slepá. Za 30 minut začnu vidět, začnu zvracet a začne mě bolet hlava. Pokud mám možnost, píchnu si v té první půlhodině Algifen, Torecan a vezmu 1200 mg Ibalginu. Lehnout s mokrým hadem na hlavu a spát.Pak je migrena o mnoho snesitelnější. HA mi ji zhoršovala (četnost i průběh),po vysazení ji mívám 3-4× do roka.
Já mám migrénu bez aury, pomáhá Rosemig, ale taky to není ideální. Nesmí se po něm řídit, což je pro mě dost omezující. Určitě má taky vliv antikoncepce, ale záchvaty mám i při vysazené.
Manžel má migrénu s aurou a nepomáhá nic, jen ležet ve tmě a přežít to.
Oběma nám ale celkem pomohli doktoři, aspoň se to snaží řešit. Tady je seznam poraden, kde tomu rozumí (já mám dost špatný zkušenosti s „normálním“ neurologem): http://www.czech-hs.cz/detail_laik.php?…, třeba najdeš něco v dosahu. Doktor mi říkal, že existuje i profylaktická léčba, když je záchvatů moc nebo nefunguje akutní léčba, takže naděje je…
Zkoušela jsi přijít na to, co to vyvolává? Já na to nikdy nepřišla, asi to není tak jednoduchý…
Ahoj, vyzkoušela jsem všechno možné. Co mi teď pomáhá jsou čípky, Indometacin. Mám to po mamince a někdy je to změna počasí, jindy nevyspání nebo stres nebo MS. Někdy jen tak
A ještě mi pomáhá když mám rehabilitace a tam mě dají do pořádku krční páteř a záda, jsou tam skvělí a mají zlaté ruce.
Mně teda Cinnie jakštakš trochu pomáhala, ale byla jsem po ní ještě víc nablblá. Bolest mi jakoby víc otupila, ale hrozně mi bylo i s ní. Ale, a teď ťukám jak můžu, mi pomohlo každé ráno pít mátový čaj a zcela změnit stravování a životní styl. Začala jsem jíst malé porce, žádné sladkosti a hodně se hýbat. Nedělala jsem to kvůli migréně nýbrž kvůli zhubnutí, ale to, že jsem se jí zbavila, byl velmi příjemný bonus.Držím palce, ať je líp. Z vlastní zkušenosti vím, že migréna je fakt děsná.
Jo a jinak mi zabíralo migrénu zaspat. Ale to jsem většinou vysílením padla vždycky ( i v práci).
zerezmijka píše:
Mně teda Cinnie jakštakš trochu pomáhala, ale byla jsem po ní ještě víc nablblá. Bolest mi jakoby víc otupila, ale hrozně mi bylo i s ní. Ale, a teď ťukám jak můžu, mi pomohlo každé ráno pít mátový čaj a zcela změnit stravování a životní styl. Začala jsem jíst malé porce, žádné sladkosti a hodně se hýbat. Nedělala jsem to kvůli migréně nýbrž kvůli zhubnutí, ale to, že jsem se jí zbavila, byl velmi příjemný bonus.Držím palce, ať je líp. Z vlastní zkušenosti vím, že migréna je fakt děsná.
Manžel tvrdí, že má migrénu lepší od té doby, co trochu ztloustnul.
Takže tohle bude individuální. Taky držím palce, vím, že je to hnus.
Kdyz jsem nebyla tehotna, svete div se, pomohla mi homeopatika. Homeopaticka mi to namichala na miru a pak se mi migrena cca 4 roky vubec nedostavila. Vratily se na zacatku druheho tehotenstvi v plne parade a to mi nezabralo nic. Nastesti mi aura pokazde dovolila sbalit dite a dojit s nim alespon domu. Jinak trpim tim, ze spatne vidim, nemohu mluvit (a kdyz, tak reknu uplny nesmysl), nezvladnu nic precist nebo napsat, takze v pripade, ze to nestihnu dat nekomu vedet behem aury, uz to nedam vedet vubec… Samozrejme zvracim. Kupodivu bolesti hlavy jsou u me az na druhem miste, samy o sobe by tak strasne nebyly.
Ve druhem trimestru se to srovnalo samo. Desim se, co bude ted (jsem zase tehotna).
přidávám se do klubu…
mně zabírá Cinie nebo Indometacinové čípky. Teď jsem těhu, tak nemůžu léky, takže hledám, co mi uleví
Dřív, když jsem to ještě neřešila přes neurology, tam mi zabíral Nalgesin, ale jen krátkou dobu
Ulevuje - coca cola s ledem, studené obklady na hlavu, spánek, bylinkové kapičky - pálivé, které se rozetřou na spánky, čelo, za uši, pod krk,pod nos a na víčka, mám směs od firmy Just, někomu zabírá čaj z konopných listů. Kdyby mě ještě něco napadlo, tak napíšu
zde ještě přihazuju mou diskuzi, třeba v něčem pomůže
https://www.emimino.cz/…nicky-82818/
Mimochodem u mě zjistili, že je to i velkým podílem krční páteře, jak jsem tady prolízala diskuze na emiminu, tak jsem objevila odkaz na tzv. Šlechtovu metodu. Nechci, aby to vypadalo jako reklama, ale kdyby chtěl někdo o tom vědět víc, tak si to můžete vygooglit a popř. klidně napsat SZ a napíšu víc. Chodím na to od října a nastalo velké zlepšení, tak o 90%.
Připosílám úryvek ze stránek p.Šlechty, třeba se v tom někdo najdete:
Cervikální syndrom
Toto onemocnění je velmi zákeřné. Zpravidla nastupuje mírnějšími a méně častými bolestmi hlavy. V této fázi ještě lékařskou pomoc nevyhledáváme. Bolesti ale časem zesilují a přecházejí přes temeno hlavy až do očí. Stávají se naší téměř každodenní součástí života. Teď už lékaře navštívíme. Dovíme se, že doba je hektická a tyto bolesti může způsobovat i stres kolem nás. Pravděpodobné je, že si odnesete léky, které tlumí bolesti.
V další fázi se vám začnou přidávat nové symptomy. Špatná koordinace pohybu (točení hlavy), zdvojené a nebo rozostřené vidění, brnění rukou či jen prstů (a to nejvíc v noci), nauzea (pocit na zvracení), bolesti do uší, brnění obličeje a v neposlední řadě i vzrůstající deprese.
To už je stav, kdy opravdu vyžadujeme pomoc lékaře. Nyní se teprve začnou roztáčet kola vyšetření. Obvodní lékař nás pošle na neurologii, kde se objednáme a díky dlouhým objednacím lhůtám čekáme. Neurolog nás pošle na RTG krčí páteře. Na tomto vyšetření se neprokáže žádný nález. Současně bychom měli jít na odběry krve. Pokud i zde s negativním výsledkem, budete odesláni na oční oddělení. Ani tady se nenajde žádný problém s naším zrakem. Bude tedy následovat ORL (ušní ,nosní, krční). Pokud i zde bude vše v naprostém pořádku, vrátíme se opět na neurologii.
Bohužel se naše potíže lepšit nebudou a spíš naopak. Neurolog zkonstatuje, že se jedná o psychosomatickou záležitost a budete odesláni na psychiatrii. Zde vám budou nasazena antidepresiva či antiepileptika. Bohužel ani ty nejsou řešení, je to spíše začarovaný kruh, do kterého se dostanete.
Setkávám sem se s řadou pacientů, kteří si po létech života s touto nemocí, na něj chtěli i sáhnout.
Mně pomáhají speciální léky na migrénu, tzv. triptany, mezi nejznámější patří Zomig, Relpax a Sumatriptran. To je to jediné, co mi zabere, jinak nic. Doporučuju je každému skutečnému migrenikovi. Zlepšila se mi tím kvalita života o 100 procent. Dříve jsem proležela a prozvracela tři dny, teď si co nejdříve při prvních příznacích vezmu tabletku a do dvou hodin je klid. Například po Zomigu jsem pak sice hodně ospalá, ale to oproti třídenním bolestem nic není.
Ahoj tak se také přidávám, zrovna jsem po dvoudenním „záchvatu“ a cítím opět mírnější bolest. Já tedy brala a beru Rosemig, teď jsem měla Sumigru, sice pomůžou, ale po nich mám jakoby ztuhlou šíji- neotočím hlavu a šíleně mě pálí v nose. U mě to začíná aurou, klasicky nevidím na jedno, pak druhé oko, nic nepřečtu, nevidím, to trvá tak půl hodiny, pak mě začne bolet jedna půlka hlavy- většinou levá, ale taková ostrá, nepříjemná bolest, že byste si vlasy rvaly, pak se přidá žaludek, zvracím, a už nefunguji. Vyhledám co nejtmavší pokoj, uvážu plínu kolem spánků- co nejvíc utáhnu, předtím se ještě „nakrmím“ prášky, lehnu a snažím se usnout. Děti předám chlapovi. Zrovna včera mě to chytlo ve vaně, musela jsem okamžitě ven, nějak mi horký vzduch nedělal dobře na žaludek, chlap mě namazal šíji (nějakou mastí na způsob „tygří“ mast), pak spánky, já se obalila do plín a šla spát. Po práškách jsem většinou „švihlá“ a poslední dobou se mi stává, že nemůžu ani mluvit, případně se kousnu do jazyka. To k tomu také patří?