Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj, holky jsem hrozna. mam doma 6ti tydenniho prcka, tak ored hodkou jsem mu natahovala takovou plastovou hraci blbost a vyklouzla mi a spadla primo na matyska
nevim kam presne mu to spadlo, protoze bylo zhasnuto abych ho nebudila (byl v polospanku) asi ho to vzalo pres oblicejicek, nikde nic nema, jen jakoby na licni kosti takovej cervenej flicek, chvilku plakal, dala jsem mu napit tak prestal, pak koukal a broukal si a pak zase usnul. a ja ted silim jestli je vse O.K.
vypada ze mu nic neni, ale co kdyz ho to prastilo i do hlavicky, myslite ze by se to uz nak projevilo? mam jet na pohotovost? mam strach
ja vim ze jsem plasan ale radsi chci znat i vas nazor, dekuji
ja vubec nevim, je to takovy to plastovy co promita na zed ty obrazky a hraje, pritel rikal ze to tezky neni, ale ja nevim ![]()
Určitě bych ho zkoušela v noci budit a zkoušet reflexy,třeba polehtat.Určitě bych dítě dala na monitor dechu .Na bok kdyby zvracelo.Sledovat zorničky což v noci bude těžké,tak snad stačí jen ty reflexy.
Pokud se bude dít cokoliv co není běžné tak bych jela nebo popřípadě zavolala na pohotovost a oni zváží a popřípadě pošlou rychlou.
Většinou však tyto příhody nic neudělaj a dítě je o.k.Máme za sebou pád s postýlky a jednou spadl na hranu stolu a to jsem stála metr od něj.Jednou vyšetření a vždy dítěti nic nebylo,ale lepší sledovat a jet zbytečně.
Pokud to nebyl ostrý předmět a těžkej tak bych se asi nebála a mohlo by jít o otřes mozku.Naštíplá lebka by musela bejt asi po pádu těžkého předmětu
Podle toho, co píšeš, to asi bude horší stres pro tebe, než pro mimčo
Pokud jsi ho utišila, má chuť pít a klidně spí, tak ho jen ještě občas peřekontroluj, pro tvůj klid… Držím palce ![]()
Mě se stalo to samí, natahovala jsem malýmu kolotoč a nějak se uvolnil a spadl na něj, řevu bylo dost, monřinka na čele ale jinak byl OK… neměj strach ![]()
Pokud šlo o kolotoč.Měli jsme létající medvídky FP tak to byl takovej krám těžkej a na malého jednou taky spadl.Sleduj a souhlasim s přítelem že to nic nebude,ale raději sleduj
Záleží, jak to bylo těžké a jak to přesně spadlo.
Jedná se o malé mimi, zase taková sranda to podle mě není. Největší riziko je do 2 hodin od úrazu. Dítě by po tom nemělo usnout - 2 hodiny, což u takového prcka zařídit nejde. Kdyby náhodou došlo k nějaké komplikaci, krvácení do mozku, můžeme to zjistit ve chvíli, kdy už bude pozdě na jakoukoliv pomoc. V tomto směru je i monitor dechu zbytečný.Ŕečeno lékařem.
Taky jsem tak trochu plašan, u staršího dítěte bych neměla takový strach, přece jen, lebeční a obličejové kosti jsou už pevnější,švy srostlé.
My jsme byli k vůli různým úrazům a pádům staršího - kolem roku až roku a půl, na pohotovosti několikrát. Nikdy mi nikdo nevynadal ani neřekl, že jsem neschopná matka, vždy malého vyšetřili, udělali RTG a řekli, co mám dělat. Vždy udělali nějaké vyšetření s hlavou. A měla jsem v noci pro kontrolu probudit.
Já bych měla strach, minimálně bych u takového malého mimi zavolala do nemocnice.
no ja jsem na nervy asi jsem brecela vic jak on
to jsem rikala ze v noci asi spat nebudu a budu porad u nej a hlidat ho. pak se i na me smal a fakt vypadal ze mu nic neni ale stejne mam strach, myslite ze kdyby mel otres mozku, nebo nastiplou tu lebku ze by se to uz nak projevilo? hlavicku jsem mu hned jakoby posahala (nebo jak to napsat) a nevypada ze by tam neco mel mit nastipnutyho. ach jo, ja jsem fakt hrozna
![]()
market.s.87 píše:
no ja jsem na nervy asi jsem brecela vic jak onto jsem rikala ze v noci asi spat nebudu a budu porad u nej a hlidat ho. pak se i na me smal a fakt vypadal ze mu nic neni ale stejne mam strach, myslite ze kdyby mel otres mozku, nebo nastiplou tu lebku ze by se to uz nak projevilo? hlavicku jsem mu hned jakoby posahala (nebo jak to napsat) a nevypada ze by tam neco mel mit nastipnutyho. ach jo, ja jsem fakt hrozna
![]()
Myslím že by si naštíplou lebku nepoznala.Kamarádky malej si naštípnul lebku a poznalo se to až náhodou na rentgenu kam byl objednaný kvuli jinému problému.Stejně se to nijak neřeší.U horších případů se musí používat taková helmička.
Otřes mozku -zvracení,malátnost
Krvácení do mozku nejspíš poznáš jen na panenkách.Nevim jak u takle malého dítěte poznat
a nejsi hrozná!Muže se to stát každému a počkej až malej bude lozikt a začínat chodit.Já teda pořídila ochranou helmu ale těch pádu zažil přesto dost a to nemám nic jiného na práci než ho hlídat a i když sem stále nebo seděla u něj tak sem tomu už zabránit nemohla.
Krvácení do mozku nepoznáš, jen na RTG nebo k němu může svědčit neurologické vyšetření lékaře - nějaké to hýbání hlavou a svícení do očí. To mi řekli na pohotovosti, když jsem tam jednou s malým byla.
A na kontrolory dechu se v tomto případě nedá spolehnout, toto není SIDS, příčina je někde jinde, hlásily by poplach, až by jakákoliv pomoc byla zbytečná.
Jinak známé dítě mělo taky naštíplou lepku, poznali to na RTG, nijak to neřešili.
Když jsem byla s malým v nemocnici, byla tam asi rok a půl stará holčička, která spadla ze schodů, měla krvavé otoky po celém obličeji, které postupně mizely.
To jsou ale starší děti. Samozdřejmě věřím a přeju, aby vše proběhlo v pořádku. Ve většině případů proběhne. V případě tak malého dítěte bych to ale fakt neřešila na emiminu ale zatelefonováním na pohotovost.
neboj, bude to dobrý, mně se stalo ještě v porodnici, že jsem měla oba kluky v posteli, natáhla jsem se pro pití a ta láhev spadla Matesovi přímo na hlavu. No, řvala jsem jak tur, on chudák jenom koukal, asi si říkal, že je máma debil ![]()
S tim monitorem je to sice pravda,ale pokud se dítě bude dusit zvratkama(otřes mozku) tak nechápu proč by ho to nezachránilo,teda né monitor ale včasnej zásah ![]()