Mimčo - mateřská a RP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
mimčo - mateřská a RP
Ahoj maminky, prosim Vás mám takovou prosbičku. Pročetla jsem několik dizkuzí, ale stějně tomu nějak nerozumim a tápu v tom. Jde o mojí sestru. Plánují, že by se v létě začali snažit o mimi, ale vůbec netušíme jak by to měla, kdyby otěhotněla. V roce 2010 byla 2 měsíce na pracáku a 10měs. má odpracováno. Nyní pracuje, ale odchází a od března bude mít nové zaměstnání. O miminko se chce pochopitelně snažit až po zkušební době, ale psaly jste tu nějaká ochraná lhůta 180 dní, pak zase 270dní, že se předchozí práce nezapočítává. Mám v tom guláš. Mohly byjste mi poradit, aby měla nárok na mateřskou a mohla si zvolit sama jakou variantu chce? Děkuju moc, moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Lhuta 180dni se ji netyka.
Narok na MD vznika tehdy je li odpracovano 270dni za posledni dva roky.Takze bude mit narok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
podmínky pro PPM u zaměstnanců:
- odpracovaných minimálně 270 dní s účastí na nem. poj. (zaměstnavatel odvádí sociální poj.) jedno u jakého zaměstnavatele
- ke dni nástupu na PPM musí být učastna na nem. pojištění (zjednodušeně musí trvat prac. poměr) nebo být v ochranné lhútě po ukončení zaměstnání (tj. těch 180 dní nebo míň pokud zaměstnání trvalo kratší dobu)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nevadí, ale že ty odpracované dny (270dní) bude mít ze třech zaměstnání? Pracák se do toho nezapočítává, že? Tam byla červenec, srpen, pak si našla tuhle práci, ale nevyhovujejí, tak od března jde jinám. Takže když se začne snažit po zkušebce, tak jí má jistou. Děkuju je to na mě složitý ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
martinka1510 píše:
Nevadí, ale že ty odpracované dny (270dní) bude mít ze třech zaměstnání? Pracák se do toho nezapočítává, že? Tam byla červenec, srpen, pak si našla tuhle práci, ale nevyhovujejí, tak od března jde jinám. Takže když se začne snažit po zkušebce, tak jí má jistou. Děkuju je to na mě složitý
Uplne jedno ze mela 3zamestnani.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
mati píše:
podmínky pro PPM u zaměstnanců:
- odpracovaných minimálně 270 dní s účastí na nem. poj. (zaměstnavatel odvádí sociální poj.) jedno u jakého zaměstnavatele
- ke dni nástupu na PPM musí být učastna na nem. pojištění (zjednodušeně musí trvat prac. poměr) nebo být v ochranné lhútě po ukončení zaměstnání (tj. těch 180 dní nebo míň pokud zaměstnání trvalo kratší dobu)
Táák, teť jsem to pochopila. Děkuju moc, tak chuděrku můžu uklidnit.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pokud v posledních dvou letech pracovala 10 měsíců tak je to prostým propočtem (10×30) víc než 270 dní a nic dalšího řešit nemusí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mafina5 píše:
Pokud v posledních dvou letech pracovala 10 měsíců tak je to prostým propočtem (10×30) víc než 270 dní a nic dalšího řešit nemusí.
Musí, pohlídat si aby splňovala i tu druhou podmínku…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak samozřejmě vycházím z dané situace, a tedy že nastupuje do práce a o dítě se pokusí až po zkušební době a tedy v době náastupu na MD nebo na nemocenskou bude v pracovním poměru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No právě, že ona bude mít zkušebku nejprve 3 měsíce a pak půl roku. Oni si teť zaměstnavatelé můžou po dobu dvou let prodlužovat smlouvu jak chtějí pokud je mi teda dobře známo. A po těch dvou letech už musí dát dobu na neurčito. No ale kdyby otěhotně po těch třech měsích a pak za dalšího půl roku by sní ukončili poměř, tak to už by byl PROBLÉM jestli tomu rozumim, protože by neměla prac. poměr.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
martinka1510 píše:
No právě, že ona bude mít zkušebku nejprve 3 měsíce a pak půl roku. Oni si teť zaměstnavatelé můžou po dobu dvou let prodlužovat smlouvu jak chtějí pokud je mi teda dobře známo. A po těch dvou letech už musí dát dobu na neurčito. No ale kdyby otěhotně po těch třech měsích a pak za dalšího půl roku by sní ukončili poměř, tak to už by byl PROBLÉM jestli tomu rozumim, protože by neměla prac. poměr.
No, pokud by neotěhotnla zrovna těsně před vypršením těch 6 měsíců, tak by to problém nebyl, protože po ukončení PP je právě ta ochranná lhůta 180 dní, během kterých je třeba nastoupit na PPM, aby na ni byl nárok.
Těhu trvá 9 měsíců, na PPM je možno nejdříve nastoupit necelé 2 měsíce před porodem a 180 dní je 6 měsíců, takže aby to vyšlo, tak stačí když je cca ve 2 měsíci, raději třetím, ať to pak nepočítá na dny a je tam rezerva…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:martinka1510 píše:No, pokud by neotěhotnla zrovna těsně před vypršením těch 6 měsíců, tak by to problém nebyl, protože po ukončení PP je právě ta ochranná lhůta 180 dní, během kterých je třeba nastoupit na PPM, aby na ni byl nárok.
Těhu trvá 9 měsíců, na PPM je možno nejdříve nastoupit necelé 2 měsíce před porodem a 180 dní je 6 měsíců, takže aby to vyšlo, tak stačí když je cca ve 2 měsíci, raději třetím, ať to pak nepočítá na dny a je tam rezerva…
Děkuju moc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit