Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ráda bych se zeptala,zda je normální,že 27denní mimi chrochtá jako by mělo rýmu,ale rýmu nemá. Nosánek má naprosto čistý. Když papá a spí,tak dýchá normálně nosem naprosto neslyšitelně. Jen když je vzhůru tak chrochtá. Je pravda,že nemá dovivinutou nějakou přepážku v nosánku a proto tak chrochtá? Maminy poraďte.
Eviku,
neporadím, ale přidávám se s chrochtajícím miminkem. A to dost fest. Zvlášť když se vzteká tak chrochtá fakt jak výstavní prasátko ![]()
Evewolf
Jo když se vzteká tak je to nejhorší.To ho pořád hlídám, jestli se vůbec mezi těmi chrochty nadechuje…
Mě mrńavá Bianka taky chrochtala a funěla, ale spíš když spala - měla jsem to místo monitoru - v noci jsem se jen zaposlouchala - slyším funění, dobrý mimi žije
Taky mi říkali cosi o nějaké přepážce či co..upravilo se to brzo samo..přesně nevím kdy, ale tak během 2.měsíce určitě.
Klaris
Eviku,
určitě to je tou nedovovyvinutou přepážkou (není to v nosánku, ale v krčku). Vojta s tím měl problémy do 9ti měsíců a přestože nám bylo řečeno, že záklopka už je v pohodě, občas ty zvuky vydává stejně. Asi je na ně zvyklej nebo co…
Nic to není, ale je to hodně nepříjemný. Často to vypadalo, že je nachlazenej a já s ním lítala k doktorce, pokaždé zbytečně… Blbý bylo, že kdo to nevědel, myslel si o mě, že jsem neschopná matka, která ani nepozná, že je její dítě nemocný. Pořád jsem to někomu musela vysvětlovat…
Od začátku nám doktoři vysvětlovali, že se to do jeho prvních narozenin samo upraví a měli pravdu. Jo, a jestli se nepletu, říká se tomu „kongenitální stridor“.
Přeji hodně trpělivosti!!!
Dadla
Jo, a taky to bylo nejhorší, když brečel nebo když se vztekal…
… zdarec
…
Tož u nás se taky chrochtalo…
Pořád mne někdo atakoval s tím, že má Pavlík rýmu, už to bylo fakt otravné… ![]()
Jinak je to přesně, jak psala Dadla , je to prostě tou vyvíjející se chrupavkou (nebo čím…?!) v krku… Pozná se to tak, že když chrčí a vezmete je za bradičku (směrem nahoru) tak, aby měli krk jak kdyby v rovině (v leže samozřejmě), tak to najednou přestane. Pustíte a chrčí se dál
Mně to takhle ukázala pediatrička a ohromně mne to uklidnilo… ![]()
Kdy to přestalo, to jsem nějak nezaznamenala, ale momentálně (14měs) už to Pavlík rozhodně nedělá…
Peťula
Ahojky, tak my jsme spíše „chroptěli“ než chrochtali
, ale prý to bylo způsobeno tím, že mimi si neumí odkašlat ani posmrknout a tím jak pořád leží na zádíčkách tak mu všechno teče do krčku …
A je pravda ,že když začal být malý akční, tak se to samo upravilo
. Takže pokud chrochtá moc tak se na poradně zeptej, ale já myslím ,že to samo odezní.
Marie
Nám doktorka říkala, že je to tím, že má někde nahoře v nosíku zbytek plodovky. Bětka chrochtala asi do poloviny 2. n¨měsíce a pak to přešlo, že ani nevím jak. Ale je pravda, že je to dobrý signalizátor, že dítě žije a nemusela jsem k ní pořád vstávat.
nase prdolka zacala chrochtat po ryme asi v 5-ti mesicich a chrochta doted, kdyz pije MM, jinak ne. Chtela jsem to resit a dr. mi napsala antibiotika-kapky do nosu. Kapky jsem vyhodila, doktorku vymenila a uz to neresim…
Ahojky, nic si z toho Eviku nedělej.My chrochtáme taky od narození a rozhodně to nevypadá, že by to bylo na ústupu.
A přitom jsme zdraví jako řípa.....
Monika