Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
máme problém se spaním našeho malého. Přes den ani večer se ještě nestalo, že by sám usnul. Vždy usne jen u prsa nebo přes den v kočárku. Zkoušela jsem ho po papání dát do postýlky, ale když u toho neusne je zle. Začne hrozně vyvádět, brečí a ječí (strašně!) do té doby než ho vyndáme. To po nás s manželem pak leze a blbne třeba do 10 a když bych mu nedala z prsu, tak snad bude vzhůru celou noc. Zkusila jsem metodu vybrečení, no vydržel ječet 40 minut, pak už to nevydržel manžel a vyndal ho. Ještě půl hodiny vzlykal. Já bych to možná vydržela, protože už fakt nevím co s ním, ale bojím se, aby se mu třeba něco nestalo (nepraskla mu nějaká žilka v hlavě…). A za jak dlouho by se usínat naučil? Měli jste to s usínáním někdo taky tak? A pomohlo něco? Jiříček je strašně temperamentní, chvíli „neposedí“, už měsíc leze a taky si umí stoupat.
Díky Berča
Ahojka, ještě máte čas:-) Já jsem se taky traumatizovala, abychom malého nerozmazlili, aby si nezvyknul na uspávání v náruči nebo u prsu atd. atp. Nic neřeš, u nás se osvědčilo zavést rituál a ten dodržovat, a malého nenásilně přizpůsobovat.
Příklad-Matýska jsem po obědě uspávala na balónu, když jsem ho bdělého šoupla do postýlky, neprošlo, řval a nebo prostě celý den nespal:-)Takže jsem nadále uhoupávala, mazlila, postupně jsem ho přenášela do postýlky méně spícího, jen tak „načatého“ a opět dodržovala rituál(ze začátku jsme usínali u Plíhala, v postýlce mu dát plínku na muchlání, zatáhnout žaluzie). Odbourali jsme Plíhala, do postýlky už ho dávám bdělého, dáme plínku a usíná bez potíží sám.
Totéž večer, tak nezoufej a nelámej to násilím, uvidíš, že najednou dítko usne v pohodě samo.
Jo a myslím, že u nás se to lámalo až tak kolem roku, do té doby jsme večer taky usínali u prsu. A lepší než vyřvat je pokaždé přijít, chvilku pochovat a zase vracet do postýlky, klidně jako blbec dvě hodiny, ale dítě by mělo usínat v pohodě. Snažila jsem se podle knížek, ale nakonec jsem poslechla instinkt:-)
Pevné nervy!:-)
Jazzi a Matýsek 15 1/2m.
Ahoj,
nám se vyplatilo začít s tím brzy. Zhruba před 2 týdny, kdy už jsem měla dost toho věčnýho kolotoče prso, balon, postýlka, řev, balon, postýlka, řev, balon… jsem ho jednou uspala, dala do postýlky a když se po půl hodině probudil šla jsem ho jen pohladit (úsměvy od ucha k uchu, takže žádná bolístka…) a nechala řvát. Vydržel naštěstí jen 15 min a spal jak dudek a při nočním kojení byl normálně veselej, takže mi to odpustil:). Druhý den totéž a další noc i přes den usínání bez problémů. Zakouká se na nějakou hračku a za chvilku mu začnou padat víčka. Paráda!
U vás bych řekla, že už je zkrátka pozdě a mimi vydrží dýl řvát. Ale fakt bych to zkusila. Je to o nervy, oba s manželem běžte něco dělat ať vám to líp utíká a on jednou přestane, neboj!
Já zase moc nejsem zastánce otročení rodičů, takže volný průběh jsem zavrhla:). Takhle mám každý večer nejpozději v 8 klid a je to žůžo.
I když pokazit se klidně znova může, že jo…:)
Držím pěsti!
Podle mě čím dřív to pochopí, tím líp. Nejdřív bych ho naučila být v postýlce a ty ve stejné místnosti, ať si klidně hraje, však ona únava přijde. Až by zvládnul tohle, začala bych teprve odcházet a v případě řevu se vrátit, zjistit jestli je opravdu všechno ok a zas jít a tak pořád dokola. Pokud možno nevyndavat. My jsme začali opravdu brzo a žádnou večerní či noční hru nezačali, ale že se malá snažila často. Stačí mi u švagrové, která trávila s dítětem každý večer v posteli a vstávala třeba 10× za noc. Prostě jsem to takhle nechtěla a taky nemám. Jasně, každé dítě jiné, ale všechny zkouší kam můžou zajít. Takže asi ne vyřvat do němoty, to bych nezvládla, ale důsledně si trvat na stanovených věcech. Držím palce ať se to povede.
Ahojky,tak se obávám,že stejně budeš muset dát na svůj instinkt.Opravdu každé mimi je jiné.Před časem bych se podepsala pod příspěvek Iruchy.Ovšem takto to fungovalo do pátého měsíce a pak se to lehce zvrtlo.Do té doby jsem nejpozději v 8 dala malého do postýlky,i si chvilku pobrečel,ale jelikož byl zvyklý,že žádné uspávání nebude,usnul sám.Tak to víceméně fungovalo i přes den.Zlomilo se to okolo půl roku-večer byl asi nedojedený,takže jsme dokojovali až usnul u prsa a pokud není na spaní,v postýlce prostě řve šíleně.A přes den jedině spánek v kočárku.No ,moc jsem neporadila
![]()
Máme taky Jirku ![]()
Do půl roku usínal sám, jakmile se začal přetáčet na bříško, je se samostatným usínáním utrum. Mám pocit, že s tím má so dělat i separační syndrom. Zatím to u nás funguje tak, že ho uložím po večerním kojení do postýlky, sedím u něj a vždycky, když chce brečet, něco mu šeptnu a pohladím ho po zádech. Nevyndavám ho z postýlky a ani jinak nekonejším. Ale jsem tam s ním. U staršího to takhle fungovalo - postupně jsem se od postýlky přestěhovala na matraci na zem a za 2 měsíce usínal sám. Je to podstatně delší než estivill, ale myslím, že šetrnější.
Makýš a Tygříci
| Irucho,strašit nechci |
Berca píše:
Ahoj holky,
máme problém se spaním našeho malého. Přes den ani večer se ještě nestalo, že by sám usnul. Vždy usne jen u prsa nebo přes den v kočárku. Zkoušela jsem ho po papání dát do postýlky, ale když u toho neusne je zle. Začne hrozně vyvádět, brečí a ječí (strašně!) do té doby než ho vyndáme. To po nás s manželem pak leze a blbne třeba do 10 a když bych mu nedala z prsu, tak snad bude vzhůru celou noc. Zkusila jsem metodu vybrečení, no vydržel ječet 40 minut, pak už to nevydržel manžel a vyndal ho. Ještě půl hodiny vzlykal. Já bych to možná vydržela, protože už fakt nevím co s ním, ale bojím se, aby se mu třeba něco nestalo (nepraskla mu nějaká žilka v hlavě…). A za jak dlouho by se usínat naučil? Měli jste to s usínáním někdo taky tak? A pomohlo něco? Jiříček je strašně temperamentní, chvíli „neposedí“, už měsíc leze a taky si umí stoupat.
Díky Berča
Jů, to je jako náš Honzík, taky děsně akční od 6m lezoucí a bez prsa nebo kočárku neusnoucí. Já ho začala učit usínat samotného asi v 7 nebo 8 měsících - první den řval hodinu a půl než usnul, druhý den hodinu a třetí den jsem to vzdala.
Teď mu bude rok a stále usíná u prsa:(
Ahoj Berčo, tak u nás je némlich to stejné, taky právě řeším, co s tím…Pokud je Ondra vložen do postýlky za bdělého stavu, do 10 minut začne ječet, že by se za to požární hlásič nemusel stydět. Zkoušeli jsme k němu chodit jednou za 5 minut, pohladit, dát dudlíka, promluvit, zazpívat ukolébavku…Za hodinu už není ukolébavka, kterou bych nezpívala dvakrát a chlapeček stále ječí jako o život. Vždycky ho nakonec vyndám, tou dobou už je řvaním vyhladovělý, takže znova prso a nosíme a houpeme na rukou, dokud nezačne usínat. Nejdřív jsem si říkala, že za týden musí metoda " co 5 minut" začít zabírat. Na tomto poli ale zatím nehlásím žádné obraty k lepšímu. Taky už nevydržím nechat ho tak dlouho křičet. Teď si říkám, že by tedy bylo dobré aby byl už kolem té osmé unavený tak, že by neměl sílu na řvaní, to znamená od těch 4 odpoledne, aby nespal…Ale jak to udělat, aby mi neusnul…stojky na hlavě a štěkat a tancovat a zpívat 4 hodiny taky nezvládnu. No nevím, uvidíme, jak se to vyvine, třeba se tu objeví nějaká zkušená mamina se zaručeným receptem.
A to nám do čtyř měsíců usínal v půl deváté, sám, v pohodě, bez protestů…
pa Vlnucha
No, tak zrovna jsem se vyplížila od našeho 6ti měsíčního uřvánka, bez prsa večer ani ránu a to dostává k večeři kaši. Když byl malinký, klidně usnul sám v postýlce, teď cca 2 měsíce jen se mnou nebo v náručí a když ho chceme položit a nespí pořádně tvrdě zase se rozpláče.
Zatím to nechávám tak, jsem asi děsně nedůsledná, protože stále kojíme i v noci a to i vícekrát než jednou. No uvidíme, snad se později umoudří.
Pevné nervy, když už ne osvědčené rady.
Evis