Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, ráda bych se zeptala, jestli máte někdo zkušenost s něčím podobným - naše malá má 5 měsíců a cca 2 týdny už v noci prakticky vůbec nespí. Budí se po 10 - 15 - max 30 min a vždy ji uspávám minimálně hodinu. Já tedy tím pádem v noci vůbec nespím a ona fakt minimálně. Přes den dá 3× 30 min a to je vše. Jsem z toho absolutně zoufalá, mám ještě doma tříleťáka a nezvládám fungovat.
Malou jako miminko trápily dost prdíky, takže spala špatně od narození. Teď z ničeho nic začala hodně ublinkávat a krkat, nechápu, proč to přišlo takhle najednou. Asi je to i jeden z důvodů, proč nespí, ale i když si odkrkne v noci, tak stejně nespí.
Zažila jste to některá? Jak jste to případně řešily a za jak dlouho to přešlo? Děkuji
@Janča6 těžko se to odhaduje, když spí občas jen 10 min, ale řekla bych, že dohromady za 24 h spí tak 5. V šátku neusne, v kočárku dá max 30 min. Ale ten denní spánek 3× 30 min ještě nějak chápu a zvládám, ten noční nespánek naopak vůbec nechápu a nezvládám…
Moje nejstarsi jako miminko provriskala 16 hodin denne. Pres den usnula jedine u prsa nebo v jedoucim kocarku. To jsem ji 2 hodin vezla vriskajici, pak usnula a zvladla treba 2 hodiny spanku. Ale nesmela jsem zastavit ani treba na zavazani tkanicek. Vecer jsem od 20 hodin kojila a nosila po byte. Usnula vzdy mezi 2. a 4. ranni, definitivne vstavala okolo 7., mezitim nekolikrat (treba 6×) kojeni s nosenim. Spala tedy denne cca 5 - 6 hodin.
Pres den jsem s ni doma nedokazala usnout. Zato jsem nekdy usinala pri jizde s kocarkem. Ale ja jsem mela velkou vyhodu, ze to tehdy bylo moje jedine dite.
V aute neusnula ani po 2 hodinach, porad vriskala. Satek nesnasela. Jenze jsem to asi zkousela moc kratce. Zpetne si rikam, ze mozna mela nejakou intoleranci laktozy. Vyresilo se to v jejich 6 mesicich nasazenim probiotik. Zkousela jsem je i driv, ale bez uspechu, tak jsem toho nechala. Jinak do te doby jsem ji 4× denne trubickovala. To bylo jedine, co aspon na chvili zabralo od jejich revu.
@Janča6 já jsem zapomněla zmínit, že malá má zřejmě abkm. Nasadila jsem před 2 měsíci dietu a od té doby je stolice v pořádku (předtím měla nitky krve). Takže ani UM jí úplně nemůžu zkusit dát bohužel…
Ona ani vyloženě nevříská, přes den je to relativně spokojené mimi, v noci po probuzení vždy kňourá, ale neřve. Ale nechápu, proč i v noci vydrží spát jen 10 min a hned je vzhůru a chce houpat nebo prso. Když dostával prso tak často, tak pak šíleně krká nebo i ublinkne. Ale ničím jiným ji nedokážu uspat. Dudlíka vůbec nechce
@lucie231020 píše:
@Janča6 já jsem zapomněla zmínit, že malá má zřejmě abkm. Nasadila jsem před 2 měsíci dietu a od té doby je stolice v pořádku (předtím měla nitky krve). Takže ani UM jí úplně nemůžu zkusit dát bohužel…
Ona ani vyloženě nevříská, přes den je to relativně spokojené mimi, v noci po probuzení vždy kňourá, ale neřve. Ale nechápu, proč i v noci vydrží spát jen 10 min a hned je vzhůru a chce houpat nebo prso. Když dostával prso tak často, tak pak šíleně krká nebo i ublinkne. Ale ničím jiným ji nedokážu uspat. Dudlíka vůbec nechce
Dcera taky nechtela dudlik. Co bych za to dala, kdyby chtela. A mela taky sileny reflux. Casto vyzvracela cely obsah zaludku najednou. Spala na boku, aby se blinkanim nedusila.
@Janča6 a jak dlouho to celé trvalo, kdy se to začalo lepšit prosím?
@lucie231020 píše:
@Janča6 a jak dlouho to celé trvalo, kdy se to začalo lepšit prosím?
V tech 6 mesicich. Dala jsem po dlouhe dobe probiotika, konkretne Biopron, a ze dne na den uplne jine dite. Do te doby porad stejna hruza. Pak najednou prestaly ty revy. Ten sileny reflux mela do 11 mesicu. Taky zadne zlepseni a Ze dne na den (bez jakehokoliv meho zasahu) bylo p blinkani ![]()
Je fakt, ze od tech 6 mesicu porad spala mnohem mene nez jine deti, ktere jsem znala. Ale uz nervala. A usinala treba v 1 rano, spala do tech 7, mezitim tech cca 6 kojeni. Ale uz bez noseni po byte, stacilo spat s ji v posteli, dat prso a spat dal. A tak to bylo do 20 mesicu, nez jsem odstavila. Pres den prestala spat cca ve 13 mesicich.
A jinak myslim, ze existuji UM vhodna pro deti s ABKM, jen jsou hrozne draha ![]()
Syn byl takovy. Ale on ma tedy neklidne spani pomerne furt.
Osobne bych zvazila navstevu laktacni poradkyne. Jestli krka, tak jestli ma dobrou techniku. To je jedina vec, kterou jsem nezkusila a zpetne, kdyz ted kojim druhe dite, tak vidim ze tenkrat to kojeni nebylo idealni a to jak tok, tak prisati.