Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, Synovi je 6 týdnů. Už 14 dní má něco jako rýmu. Zní to jako když má nosík plnej, ale má ho normálně průchodnej. Používáme mořskou vodu a týden sme měli Nasivin. Odsavačkou na vysavač odsaju jen malinko soplíků. K postýlce mu dávám mokrou plenu. Postýlku máme podloženou. V noci úplně chrochtá a mlátí sebou jak ho to rozčiluje. Nemáte, prosím, nějakou radu jak mu pomoci? (Doktorka o tom ví a poradila tu vodu a plenu, jinak nic). Děkuji moc!
Pokud vím, tak je to poměrně běžné. Tu mořskou vodu můžeš stříkat klidně často, jinak zkus zvednout vlhkost vzduchu, třeba mokré ručníky na topení, nebo zvlhčovač vzduchu, jestli máte. A využila bych krásného počasí a chodila co nejvíc ven na čerstvý vzduch.
@Nifisl dmiminka nemají ještě úplně vyvinutý hrtan, mají ho měkký, takže to pak zní, jako by měly rýmu, přitom normálně dýchají. pokud nic neodsaješ, tak rýmu nemá.
Ja odsaju nejvic odsavackou na vysavač, tou normalni co tahas pusou neodsaju nic.
Taky doporučuji zvlhčovat vzduch, chodit ven. Odsávačku na vysavač bych nepoužívala, pokud dítěti vyloženě neteče z nosu. Jen prošplíchávejte např stérimarem pro děti a dávejte na koníčky- to dítku pomůže aby se mu nos uvolnil.
@Lizzi píše:
@Nifisl dmiminka nemají ještě úplně vyvinutý hrtan, mají ho měkký, takže to pak zní, jako by měly rýmu, přitom normálně dýchají. pokud nic neodsaješ, tak rýmu nemá.
Souhlasím, taky jsem byla přesvědčená, že syn má rýmu. A doktorka mě vyvedla z omylu, že je to nedovyvinuté měkké patro. Mořská voda nic nezkazí ale nasivin určitě nedávat. A trochu soplíků je taky fyziologické, čistí se tím nosní sliznice.
Děkuji všem za rady a názory. Je to moje první dítě, tak jsem ze všeho vyvalená. Snad nám brzo přestane chrochtat
@Nifisl ale je to fakt normální, já si pamatuju, jak mě to dohánělo u prvního k šílenství
celou noc chrochtal, bublal, chroptěl, chrápal… všechny možné zvuky dělal ![]()
@Lizzi píše:
@Nifisl ale je to fakt normální, já si pamatuju, jak mě to dohánělo u prvního k šílenstvícelou noc chrochtal, bublal, chroptěl, chrápal… všechny možné zvuky dělal
jojo, zvuky jak sterej fotr ![]()