Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky, mám mimi, za týden mu budou 3 měsíce. Nekojím, dávám mu Nutrilon. Do Nutrilonu přidávám kapky Sab Simplex (3× denně 10 kapek, pozbytek jen 3, 4 kapičky - na spadnutí pěny). Nechce mi pít čaje (dětský heřmánkový, fenyklový). Denně vypije 20 ml, max. 40 ml čaje, ale většinou sotva těch 20 ml.
Kaká většinou obden, denně NE! Dokonce se mi teď stalo, že mi kakal ve středu (v 11.50 hod.), ve čtvrtek NIC, v pátek NIC, až dnes - v sobotu (v 15.00 hod.). Ale stolice nebyla tuhá - asi taková, jako zubní pasta, konec stolice byl řídký, tekutý, takže zacpaný není. Myslíte, že mimi to mléko vstřebá - že nemusí kakat denně? Proč nekaká denně??? Je to z těch kapek Sab Simplex nebo z Nutrilonu? Je to normální? Děkuji za jakoukoli odpověď, radu! PS: Občas zavedeme rektální rourku, ale jen na kousíček (max. 1 - 2 cm), ale ne vždy díky ní kaká. Děkuji!
No já myslím, že pokud nemá dítě tvrdé nafouklé bříško, je spokojené, nic ho očividně nebolí, tak to mlíčko fakt může natolik strávit, že se mu tam stolice nehromadí. Obzvlášť pokud je konzistence takto v pohodě.
Malý v tomhle věku kakal ob den a evidentně ho nic netrápilo. Občas i jednou za tři dny. Byl na UM prakticky od narození. A čaj pil také kolem těch 40 ml. Některé děti na UM vůbec čas nevyžadují. Malý pokud měl žízen, tak si vžeycky „řekl“. Takže mu to asi stačí a pokud nemá nějaké bolení, tak bych to neřešila.
Naše malá měla po nutrilonu zácpu, byla zabetonovaná jak sídliště a to jen dokrmuju, když nestačí mlíko. plnou dávku dostala asi třikrát a vždycky skončila s rourkou.
Tak to je ještě dobrý..náš malej nekakal třeba i tři,čtyři dny a doktor říkal,že to nevadí. (Byl kojenej a ty kapičky ,co píšeš neměl) A i teď se stane ,že třeba jeden den nejde na velkou…
Muj klucik nekakal 12 dni a prej u plne kojenyho je to ok, ze asi vsechno spotrebuje