Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
moje 3-mesicni plne kojena holcicka uz 5 dni nekakala. Po porodu mela stolicku v kazde plince, pak mene casto, ale nikdy takhle dlouho. Ocividne ji to trapi, krici, prdi a tlaci, ale nic. Vetry trpi uz od narozeni, ale byvalo to jen vecer - posledni dva dny se sviji a krici cely den. Zkousela jsem uz snad vsechno - jim jen nenadymava jidla, delam masaze olejickem, cvicim nozickama, nosim v ulevovych polohach, davam ji caj Vetrnicek s Lefaxem, Sab Simplex pred kojenim, dokonce uz jsem to zkousela uvolnit rektalni rourkou - a nic. Uz jsme z toho na dne obe, poradte prosim.
Marťoch a Lucinka
Ahoj!
Pani doktorka nam rikala, ze vetsi davky Lefaxu nebo Sab simplexu muzou naopak prdiky zhorsovat a jeste u nekterych miminek pusobi zacpu! Tak pozor na to at ji nepusobis v dobre vire tu zacpu sama. Ja bych zkusila nedavat ty kapky radeji vubec a uvidis. Nicmene si ale myslim, ze pet dni nekakat je jeste uplne v norme. Jana
Marti,
mě se stalo, něco podobného, jen počet dní bez stolice byl dvojnásobný! Ano, holčička nekakala delých deset dní. Informovala jsem se u pediatričky i laktační poradkyně. U kojených dětí se to stává. Je to tím, že mateřské mléko se dobře vstřebá a ty zbytečky „nestojí za to'“, ukládají se ve střevech a pak vyjdou naráz. Dobré je u každého přebalení trochu nazdvednout nožičky a mírně namasírovat konečník infadolanem. Možná to pomůže k uvolnění.
Moje holčička to snášela v pohodě, nebylo znát, že by jí něco bolelo. Myslím si, že cvičení a masáže jsou dobré, s kapičkami a rektální rourkou bych to nepřeháněla, to může spíš uškodit. Ten křik a svíjení může skutečně znamenat problémy s bříškem, může jít ale i o krizi v kojení, kdy chce častěji bumbat. V jakých intervalech teď kojíš? Možná se dožaduje častěji mlíčka. Ale jen Ty nejlíp poznáš, co jí opravu chybí, já se můžu jen dohadovat podle toho, co jsi napsala.
Přeji rychlou úlevu!
Alice
Ahoj Marťochu,myslím,že jsme to probíraly v deníčku a někdo tam psal,že i 15 dní je v normě,u kojených dětí.
Čau Vlaďka a Martínek ( též 6 dní nekakající )
Marti,
tak jsme tohle nedávno zažili - a nekakat vydržel Štěpánek 12 dní. Také plakal a svíjel se , hlavně večer, bylo to hrozný, nakonec po všech těch peripetiích (jak jsi psala - masáže, nahřívání bříška, kapky, rourka v mezích možností…), pomohl slabý heřmánkový čajík (bylo to v létě v těch horkách) kterým jsme zavodnili, doktorka ještě radila švestkovou šťávičku od Hippu, ale ta se může od 4.měs., čajík od 1.týdne.
Tak zkus, uvidíš. Ten bobík pak stál za to! ![]()
Brzkého bobíka přejeme!
![]()
Iva+Štěpánek 8m.
Ahoj Marti, taky mám za to, že pět dní u plně kojených dětí není žádný problém. Nám se stalo několikrát, že ANinka delší dobu nekakala, ale faktem je, že se ani netvářila, že by potřebovala (žádné tlačení, svíjení se…).
Moje známá má úlně stejně starou holčičku a ty prošly opravdovou zácpou několikrát. Prostě mimi nekakalo, hrozné bojení bříška, pláč a vůbec nic nepomáhalo. Nakonec jí doktorka musela pomoc miminkovským projímadlem. Byla jsem z toho vykulená, vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje, ale je to prý jen sladká voda, která ty střeva uvolní (zavádí se myslím rovnou do zadečku). Zkus se poradit se svým doktorem a ať to máte brzy za sebou.
Petra a Aninka
Ahoj Marti, ![]()
já připíšu jen to co ostatní, aspoň je vidět, že tenhle problémek mají skoro všechny miminka. Naše malá 8týdnů kakala třeba v pondělí a pak až v sobotu. Taky si s tím někdy dělám hlavu, ale prdí celkem dobře, bříško je měkký, tak to asi nevadí. A to má Nutrilon jako přídavky ke kojení. Kapky Sab nebo Lefax ale nedávam vůbec, malá mi je blinkala, spíš jen čajík od Hippu.
Ahoj,
tak jsem hned po precteni vasich komentaru prestala davat kapky a zacala s cajem - mam Vetrnicek. Nebo je opravdu lepsi udelat ten hermankovy? Je to nejaky specialni detsky nebo proste normalni odvar z hermanku? No a dnes zase tlacila jako o zivot a vylezlo z ni takove male zlute tuhe hovinko, hrozne smrdelo a celou dobu u toho hrozne kricela a jeste pul hodiny potom - az ted se mi ji podarilo ukonejsit houpanim na balone. Myslela jsem, ze se ji ulevi, ale nevypada to tak…
Marťoch
Ahoj, to je dobře, že se vám konečně zadařilo
. I naše prtě trpělo na zácpu. Jako plně kojená kakala až po cca 10 dnech a těch pár posledních dní už byla vždycky hrozně nešťastná, že jí to nejde. Pak mi jedna maminka poradila vypít 1/4 l silného heřmánkového čaje najednou (přejde to do MM) a docela to funguje do dneška (zácpy se hodně zhoršily po zavedení neml. příkrmů). Granulované čaje bych zbytečně moc brzy nedávala, jsou hodně slazené a přes doporučení výrobců si myslím, že nejsou pro plně kojené děti příliš vhodné.
Lucka a Petra (9m)
Marti, taky myslím, že ten čajík je lepší normální bylinkový než ten granulovaný, ten je zbytečně doslazovaný. Většina dětských čajů, které koupíš, jsou směskou heřmánku, fenkyklu, kmínu, mrkve apod., tj. vše dobré na kakání a prdění, my kupujeme od LEROS - dětský bylinný čaj od 4m. Koupíš je v supermarketu u dětské výživy nebo v lekárně. Petra
Marťochu, u plně kojeného miminka nejsou tuhá hovínka OK. Pokus se ji zavodnit ať už čajem nebo vodou. Nám se to minulý týden povedlo úspěšně, když jsme dávali Bětce vlažnou vodu lžičkou. V lékárně jsou prý i nějaké čípky, dřív se dávaly čípky z kousku mýdla. Já jsem jako první pomoc volila vodu.
Ahoj Marti,
tohle samé se stalo i Adámkovi, když byl malý, plně kojený. Už jsem z toho taky plašila a volala dr., ale ta mi řekla, že je kojených dětí je to běžné, že mléko plně spotřebují a žádné „zbytky“ nejsou. Kdyby to prý trvalo déle jak 5 dnů, měli jsme přijít, ale jako na potvoru ten pátý den to pustil do plenky a bylo hotovo.
zatím papa Veronika Adámek a Tečka
Ahoj holky,
chapu kakani u plne kojicich deti, ale muj Daniel (2mesice) se sam vubec nevykaka. Je na umele vyzive. Musim mu pomahat teplomerem a nebo tycinkou. Dr. rikala, ze az zacnu prikrmovat tak se to zlepsi.
marcela
Maminky na e problém s 8 tydenim chlapečkem. Do cca 7 týdne kojeny ale koliky, rourky, řev… Ke konci jsem musela použít párkrát rourku a stolici měl tekutou úplně. Přešli jsme na um a baby Calm a zázrakem byl týden ok, žádný pláč kakal velké dávky jednou denně ale začalo se to horšit a pak zácpa, pak řev u tlačení a teď se zase sám nevykaka, večerní řev, rourka, zelená hustší kašovitá stolice. Měl by to sám vytlačit ale když nepodrazdim ten konečník rourku tak je po dvou dnech v plene jen ušpinění a řev. Doktorka řekla dvě lžičky vody mezi kojením a že čajík ne. A doporučila přejít na Nutrilon omnio comfort. Ale nechce se nám po týdnu přecházet hned na jinou stravu, koupila jsem heřmánkový čaj a biopron probiotika. Chtěla jsem se zeptat kolik čaje muži zkusit dát a mužů dávat probiotika jak je v návodu když Beba comfort už podle plechovky nějaká probiotika v sobě má? Děkuji