Miminko se nepřitáhne za ručičky

41
26.4.16 16:47

Miminko se nepřitáhne za ručičky

Miminko má 6,5 měsíce a nepřitáhne se za ručičky (takovéto, že leží na zádech a já mu nabídku prsty a ono se za své ručičky přitáhne do sedu). Vím, že se to ani nemá zkoušet, tak jsem to zkusila jednou, dvakrát a vůbec nic. Doktorka to na půlroční kontrole také nezkoušela. ALE!! u starších dětí to jiná pediatrička zkoušela a jeden to nedělal a chodili jsme kvůli tomu cvičit Vojtovku, aby se zaaktivovali nějaké svaly či nervové dráhy (jinak prý hrozili později potíže u chůze). Tak jsem dnes volala na rehabilitaci, ale řekli mi, že mám mít žádanku od pediatričky a neřekli, zda je to problém či ne (mluvila jsem na recepti a přímo rehabilitační si mě nechtěla vzít). Nevím, zda mi žádavnku bude pediatrička chtít dát (spíš čekám, že ne). Jak moc na ni mám tlačit? Vaše pediatrička toto kontrolovala, nemáte nějakou zkušenost? Dělají to vaše miminka či ne? Děkuju za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Lizzi
26.4.16 16:51

@hanele 3 miminko se nemá celé přitáhnout, ale celé se zpevnit, dát hlavičku se zády do roviny (nezaklánět, neprohýbat) a mít pokrčené ručičky v lokti a přitahovat se. To dělá?

• Citovat
  • Upravit
41
26.4.16 17:00

No, ono ani nemá zájem se chytnout za můj prst. Když mu vložím prsty do dlaní a začnu slabě táhnout nahoru, tak se pustí.
Miminko je přitom mírně hypertonické (dle doktorky i mě-shodneme se). Já mám právě dojem, že s jedním dítětem jsem cvičila Vojtovku mezi 5-7 měsícem, protože toto nedělalo (to už by u tohoto miminka bylo skoro pozdě), tak jsem znervozněla. díky za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lizzi
26.4.16 17:06

@hanele 3 jako důvod k mírné nervozitě to asi je, ale zase je důležité, jak je na tom miminko celkově, jak dělá další věci. Pokud je hypertonické, tak bych ale nějaké cvičení absolvovala. Škoda, že jste nezačali cvičit dřív, ono čím dřív tím líp, pak se hůře s miminko polohuje. Ale je spousta druhů cvičení, nemusíte hnedka na jet na Vojtu, i když ten se dává docela plošně.

• Citovat
  • Upravit
719
26.4.16 17:24

@Hanele 3a ve městě nemáte nějaké kurzy na cvičení s miminkem? Jinak nám je 3,5 m a vůbec se nelritahuje a hlavičku absolutně, tak už cvicime no. Ale některé děti prostě prý to nemají rady a budou tu hlavičku zaklanet a zaklanet a hotovo :P bud ale v pohodě, do 1 roku se to srovná, ale cvicte opravdu poctivě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33228
26.4.16 19:41

@hanele 3 Jen z přitahování/nepřitahování bych nějaké závěry nedělala. V půl roce se mi nepřitahovalo ani jedno dítě, hlava se jim vesele blembala v záklonu. A to byl syn sledovaný na neurologii a regabilitaci kvůli zvýšenému svalovému napětí a tohle vůbec neřešili (udělali trakční test -v půl roce ležel jak balík a ani náznak přitažení). Motoricky se vyvýjel zcela tabulkově, nepřitáhuje se v podstatě do teď a to má skoro tři roky. :)

Dcera nähmlich to samé, ta je pro změnu lehce hypotonická, do 7 měsíců pod dozorem fyzioterapeutky. V půl roce se taky nepřitahovala, hlava visela, tak to dr. vzdala. Je jí 13 měsíců, obchází nábytek, od necelých 8 leze. Když jí v rámci hry přitáhnu, tak z toho má děsnou bžundu, že ji táhnu jak gumáka nahoru, hlava ji samozřejmě visí dál, a po dotažení do sadu s sebou zase hned plácne zpátky na záda (děláme to na posteli).

Takže než jen posuzovat přitažení/nepřitažení, tak bych se spíš soustředila na to, zda dítě dělá plus mínus tabulkově to co má a jestli to dělá kvalitně. Pokud se umí přetočit na břicho, snaží se pivotovat, vzpírat na rukou či se snaží dostat na čtyři, sahá na břiše po hračkách a hraje s i s nima, tak bych byla vceku v klidu.
Pokud ale třeba v tomhůe věku jen leží na zádech, na břiše se mu nelíbí, nemá uvolněné ruce apod., tak bych se na tu rehabilitzaci nechala poslat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
26.4.16 22:08

Synovi je 6 měsíců, minulý týden na kontrole to paní doktorka zkoušela a také mu to nešlo a hlavička padala dozadu, rukama se chytl, ale má větší hlavičku a tu prostě nepritahl, ale nic nám nerikala, že by bylo něco špatně. syn se přetáčí na všechny strany, na bříšku si hraje, takže pokud neleží jen na zádech tak bych v tom neviděla nic hrozného že se nepritahne za ručičky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
26.4.16 22:17

Mě to malej taky nedělal, chodíme cvičit mezi děti. Tam se hodně zlepšil. Trochu jsem mu to zjednodušila a teď už to cvičí bez problémů - takže když ležel na zádech na zemi a já si mu do nohou dřepla, jednu tu svou nohu jsem mu dala mezi nožky a zapřela jsem mu zadeček. Pak jsem mu chytla obě ručky a netáhla jsem je nahoru, ale mírně dopředu směrem k sobě tak pod úhlem 45 i míň. Syn se najednou přitáhl a den ode dne to bylo lepší. Teď už to dělá krásně. Naše fyzio na cvíču doporučuje ještě chvíli před tím cvičením trochu pošimrat na bříšku, aby se mu aktivovaly břišáky. I tak občas když to cvičíme buchne hlavou o zem, takže musím opatrně a cvičíme to na podložce. On má totiž dost velkou a asi i těžkou hlavu… :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
27.4.16 14:38

děkuju všem za příspěvky

Děkuju všem za príspěvk, dostala jsem se k počítači až ted
mohu se zeptat, chodíte cvičit Vojovku nebo jse si jen sami našli nějaké cvičení?
poslala vás někam doktorka? (neuroogii, rehabilitaci, Vojtovku..)?

miminko dělá jinak celkem vše, už by měla říkat slabiky, tak to nedělá
hezky se přetáčí na jednu stranu (už asi měsíc), stále jen na jednu. dokorka, že je to OK. já sama jinou asymetrii nevidím. je ráda na bříšku, opře se o dlaně a napne celé ručky - to mají děti v jejím věku dělat, bere do rukou věci resp. zkouší to (když je opřená o jednu ruku na říšku, tak si tak nevyraje, ale po hračce se natáhne, zkusí uchopit a pitáhnout), na zádech si s hračkami hraje hodně, používá palec na úchop, v něčem se mi zdá, že je pozadu, ale tak, že ne to neznepokojuje - každé dítě e trochu jiné a umí v jiné době jiné věci, ale znepokojilo mne to nepřitahování. sestarším dítětem, nám dai na to Vojtovku a hrozili, ž bude chodit po špičkách, za 2-3 měsíce to bylo OK
tak ještě jednou díky a kdyby někoho něco napadlo napsat předem díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
27.4.16 14:39

O ještě nepilotuje, tj. nezkouší se otáček (ale to jsem si myslela, že moc nevadí)
zase když je na bříšku tak zvedne pánev (to si vždy říkám, že já bych nedokázala :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
27.4.16 14:40

tenhle dotaz patřil sem - díky

Mohu se zeptat, chodíte cvičit Vojovku nebo jse si jen sami našli nějaké cvičení?
poslala vás někam doktorka? (neuroogii, rehabilitaci, Vojtovku..)?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41
27.4.16 20:20

tak ještě jednou díky

A zkusila jsem, podle rady odtud, zapřít zadeček, zaktivovat břišní svalíky, zvedat pod úhlem a miminko se zpevnilo a byt ne dokonale, „přitáhla“ jsem ho

budeme se tedy snažit cvičit dál, díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1018
27.4.16 22:22

@hanele 3 No, tak výborně, určitě to půjde, časem když to budete pravidelně cvičit, (já cvičím tak 2× denně tak tři opakování, abych ho zase moc nezatížila), tak se miminko hodně zpevní uvidíš. Časem pak nohu odbouráš a půjde to i bez její opory.
Jinak my chodíme na cvičení, co jsem si našla sama. Dr. mě nikam posílat nechtěla, že ho nechce zbytečně hnát po doktorech, prý je zdravý, žádné neuro zatížení nemá, takže to brala, že má prostě svoje tempo. A měla pravdu. Teď nabírá na rychlosti a já nestačím koukat, jak mám pohyblivý a živý dítě. :jazyk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí