Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jedno dítě se mi usmálo přesně ve 2 měsících, hlasitý smích ve 4 měsících. Druhé se usmálo poprvé až ve 4 měsících, hlasitý smích v 5 měsících.
Moje nejmladší se taky usmívala až tak od 3 měsíců, možná i kapku později. Je v pohodě, ale je odmalička strašně tvrdohlavá a dřív se uměla velmi zarputile a rozmanitě mračit než usmívat. přitom dnes dokáže být roztomilá a sluníčková - když se jí chce.
Může to být povahou, může jít o maloučko opožděný vývoj, může jít o projev autismu - ale buď v klidu, pediatr ji určitě sleduje a případně by ti doporučil zajít např na neurologii. Dej malé čas, třeba má jen jiný projev úsměvu nebo tě brzy překvapí ![]()
Ne každý dítě je na blbinky. Na nějaký stačí udělat kucy kucy a už se může uřechtat a jiný na tebe kouká jak na blbce. Zřejmě je to malý intelektuál ![]()
Ahoj, moje dcera se taky usmála pozdě. V jejích necelých třech měsících (no… cca ve 2,5) jsme byly se zápalem plic v nemocnici, kde si toho, že se neusmívá, všimly sestry a co se seběhlo za kolotoč vyšetření a ZBYTEČNÉHO stresování, to byl mazec. Neuroložka naklusala a prý že to není normální, a že je možné, že je dcera opožděná a další kecy v peci. Po uzdravení a propuštění z nemocnice jsme se dostaly k jedné velmi rozumné neuroložce, která mi řekla - „Maminko, nebudeme si přece vymýšlet zbytečné diagnozy.“ a tím to zhaslo. Malá se usmívat začala po 3. měsíci a je naprosto normální. Dlouho jí trvalo, než se začala řehtat každé kravině, byla dlouho „nabručené“ mimino, zato teď mi to vynahrazuje.
Neboj se, pokud by bylo něco v nepořádku, pediatr to pohlídá - pokud máš z toho blbý pocit, tak mu to řekni, ale podle mě má ještě na usmívání se čas, každé dítě to má jinak, nikde není napsáno, že se musí začít smát přesně na den ve dvou měsících jak podle tabulek.
Nám je 8 měsíců a začaly jsme se usmívat okolo 4 měsíce. Jinak hlasitý smích kolem 5 měsíce, ale, že bychom doma měly nějakou uchechtanou holčičku se říct nedá.:/
Hlasitý smích u nás na denním pořádku rozhodně není :/ Ba naopak naší malou rozesmát je nadlidský výkon a většinou se řechtá tomu co opravdu vtipné neni
a, že by se usmívala na někoho jiného - cizího? Tsss!! Přesně - kouká na ostatní a někdy i na nás uplně důležitě, jako co jsme to za paka ![]()
Jiné miminka se řechtají úplně všemu
Nechápu to ![]()
Naše děti se řehtaly a usmívaly už po porodu, máme asi malý magory
![]()
Nestresuj se. Nase dcerka se poprve usmala nekdy ve 3 mesicich, hlasite az v pul roce. To uz jsem z toho byla cela nesva. A tedka je to to nejusmevavejsi a nejvyrehtanejsi dite, co znam. Kazdy den se nad ni cizi lide rozplyvaji, jak se krasne usmiva na vsechny okolo. Urcite to prijde ![]()
Mně se taky dlouho neusmívali oba a u obou jsem dostala od dr pyridoxin - vitamín B, asi tak za týden - 10 dnů se začli smát oba, ono je to nějak jako prý „nakoplo“ Jinak dcera se směje a smála mnohem míň než syn, ten jak se poprvé usmál, tak ještě nepřestal, kdyby neječel kvůli blinkání od refluxu…dcera má problém, že když se hlasitě směje, když má takový ten záchvat smíchu, tak začne škytat, tak mám takový pocit, že jí to brání v tom se tolik smát ![]()
Někdy po 2 měsíci, když se ještě nesmály, jestli je to otázka na mě. Syn to pak dostal ještě jednou, aby se mu podpořilo „chtění lézt“
, to bylo někdy kolem 10m, on už měl „našlápnuto“, ale ne a ne se rozhoupat.
Mám 3měsiční mimi a skoro se vůbec neusmíva natož hlasitě směje
.občas, tak 2× za týden, udělá takovou grimasu náznak úsměvu, ale nic víc, už jsem z toho zoufalá
, zkouším různe opičky atd a ono nic…i rodina si všimla, že se neusmívá, že je to divné.. jinak vím, že vidí, slyší a vnímá…tak fakt nevím proč se neusmívá???