Mimojícnový reflux

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53
13.6.22 08:13
@Janka478 píše:
jste hodná, děkuji za zprávu. Jen se zeptám, na alergologii musí být žádanka od obvodního lékaře? Nechápu, že ta léčba omeprazolem je fakt tak dlouhá, mi na gastru říkali, že by už měl dávno, dávno zabrat, že pokud mi nezabral, že to vypadá zbytečně…

Dobrý den, mohu se zeptat, paní tchyně se s tím taky dlouho léčila, zabíral jí Omeprazol taky delší dobu? Už se mi to zdá nekončené. moc vám děkuji a přeji pěkný den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
13.6.22 08:14
@Janka478 píše:
jste hodná, děkuji za zprávu. Jen se zeptám, na alergologii musí být žádanka od obvodního lékaře? Nechápu, že ta léčba omeprazolem je fakt tak dlouhá, mi na gastru říkali, že by už měl dávno, dávno zabrat, že pokud mi nezabral, že to vypadá zbytečně…
@Lujza031 píše:
To nic, já vím jak je to nepříjemné. Vůbec jsem dlouho nevěděla co mi vlastně je.
Myslím, že to co máte přímo vy, tam měla i tchýně. Taky brala omeprazol.
A už má jen ventolin.
Taky můžete mít nějakou kombinaci ještě něčeho navíc. Já bych tu alergologii nezatracovala, mě na plicním taky nic neřekli, jen že mám malý uzlík na plicích ani kortikoidy mi tehdy nedali, ty mi dali až na alergologii a to mi pomohlo.
Mě omeprazol zabral taky později, ale jak píšu, může toho být víc co mi pomohlo nebo co vám stav zhoršuje.
@Lujza031 píše:
To nic, já vím jak je to nepříjemné. Vůbec jsem dlouho nevěděla co mi vlastně je.
Myslím, že to co máte přímo vy, tam měla i tchýně. Taky brala omeprazol.
A už má jen ventolin.
Taky můžete mít nějakou kombinaci ještě něčeho navíc. Já bych tu alergologii nezatracovala, mě na plicním taky nic neřekli, jen že mám malý uzlík na plicích ani kortikoidy mi tehdy nedali, ty mi dali až na alergologii a to mi pomohlo.
Mě omeprazol zabral taky později, ale jak píšu, může toho být víc co mi pomohlo nebo co vám stav zhoršuje.

Dobrý den, mohu se zeptat, paní tchyně se s tím taky dlouho léčila, zabíral jí Omeprazol taky delší dobu? Už se mi to zdá nekončené. moc vám děkuji a přeji pěkný den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65145
13.6.22 12:52
@Janka478 píše:
Dobrý den, mohu se zeptat, paní tchyně se s tím taky dlouho léčila, zabíral jí Omeprazol taky delší dobu? Už se mi to zdá nekončené. moc vám děkuji a přeji pěkný den.

Tak zkus jiny lek. Ja toho vyzkousela vic, Helicid, Helides, nejake jine a ted mam Nolpazu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
13.6.22 12:57
@vokishka píše:
Tak zkus jiny lek. Ja toho vyzkousela vic, Helicid, Helides, nejake jine a ted mam Nolpazu

Ptala jsem se na to Dr, říkala že mám brát Omeprazol, tak sama teda nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
13.6.22 12:58
@vokishka píše:

Vám zabírají léky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65145
13.6.22 13:14
@Janka478 píše:
Vám zabírají léky?

Jo, Omeprazol jsem teda nikdy nemela. Mam dvě eroze 1.st,pokud nemam leky, pali mě zaha tak, ze mam pocit, ze mě neco uzira zevnitr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53
13.6.22 13:18
@vokishka píše:
Jo, Omeprazol jsem teda nikdy nemela. Mam dvě eroze 1.st,pokud nemam leky, pali mě zaha tak, ze mam pocit, ze mě neco uzira zevnitr.

Děkuji za zprávu. No já mám. prave ten laryngofaryngealni, že mne žáha vůbec nepálí, ale trápí mě pocit cizího tělesa v krku, zahlenění, kašel. Jsem už z toho nešťastná, trápím se už od ledna, léky omeprazol beru Od dubna. Přeji vám i sobě, ať nám je už dobře :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.7.22 21:55
@Lujza031 píše:
Mám, Omeprazol ti zabere, ale musíš vydržet. Já brala ráno a večer a pak jen ráno a teď už neberu, jen kdyby se mi to zhoršilo. Mám i práškový inhalátor (mám astma).
Konečně letos nekašlu, je mi super. :dance:
A jo reflux je spojený se stresem.

kdy zabral omeprazol prosim?

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
25.7.22 21:56
@Janka478 píše:
Děkuji za zprávu. No já mám. prave ten laryngofaryngealni, že mne žáha vůbec nepálí, ale trápí mě pocit cizího tělesa v krku, zahlenění, kašel. Jsem už z toho nešťastná, trápím se už od ledna, léky omeprazol beru Od dubna. Přeji vám i sobě, ať nám je už dobře :srdce:

kdy vam prosim zabral omeprazol?

• Citovat
  • Upravit
1.8.22 12:10

Dobrý den,
mám nejspíš taky mimojícnový reflux. Na gastru mi napsali pouze susp. GERD (tedy podezření na refluxní chorobu jícnu), ale pálení žáhy nemám a mám „jen“ zahlenění a z toho neustálé odkašlávání. Beru denně omeprazol, ale ten jen tlumí kyseliny a neřeší příčinu problému. Problém u mě začal na konci dubna zhoršeným dýcháním a vyšším tlukotem srdce, poté do suchého kašle a nyní se to zastavilo na tom zahleněním a odkašláváním. Začal jsem to tedy aktivně studovat, ale farma léčba neexistuje (naopak dlouhodobé užívání může způsobit problém s řidnutím kostí, demence atd., ale zde je myšleno nejspíš mnohaleté užívání). Berou se jen IPP na snížení kyselin popř. doplněno o léky na zrychlení trávení, které by mělo posílit dolní jícnový svěrač. Ten dost spolupracuje s bránicí, kterou lze ovládat vůlí a tedy by mohlo pomoct pro „refluxáře“ cvičení bránice. Tohle umí fyzioterapeut, který je na to vycvičen. Před pár lety na tohle otevřeli speciální centrum v Praze u docenta Koláře (https://cpmpk.cz/…avla-kolare/). Je tam delší čekací doba, takže ještě nemohu poskytnout názor, jaký to má výsledek. Je tam doktor + fyzioterapeut a tato kombinace je super v tom, že doktor kouká přes obrazovku (hadička přes nos), jak cvičení na bránici zabírá. Já nyní cvičím dýchání přes PHILIPS Treshold IMT (nádechový). Toto by mělo taky bránici pomoct. Zdá se mi, že to mám o něco lepší, ale nyní přes léto úplně nedodržuji antireflux dietu, takže se to asi tak nějak vyrovnává. Určitě by mělo pomoct i režimové opatření (nejíst 3h před spaním, jíst vícekrát a málo, spát spíše na levém boku, nezvedat těžké věci atd.). No a pokud nezabere nic z toho, koukal jsem na další možnost, kde poslední je fundoplikace. Novou metodou u nás by mohla být tzv. stretta metoda, kdy nejde o operaci, ale pouze se do svěrače „vpichne“ nějaké sérum a tím se po nějakém měsíci svěrač posílí a tím zase začne fungovat, jak má. Dobré na této metodě je, že poté, co přestane fungovat, lze aplikovat znovu. Není hrazena pojišťovnou a stojí cca 60 tis. bez práce lékařů. Když stretta nefunguje (nelze myslím využit na nemocných s brániční kýlou), tak lze přistoupit k fundoplikaci. Fundoplikace taky ovšem netrvá věčně a v průměru prý drží 10 let. No a pak tu máme ještě tzv. LINX metodu, která se bohužel nedělá v ČR, ale jen v Německu, Rakousku či Švýcarsku. Tady to vypadá ale na dlouhodobou trvanlivost. Okolo svěrače se dá taková titanová manžeta, která by měla umět svěrač uzavírat. Nevýhoda bude asi velká fin. nákladovost (průměrná cena jsem koukal, že je skoro 15 tis. dollarů). Tak uvidíme, co nám další roky a nové metody přinesou :) tak se držte a kdyžtak pisněte, co vám pomáhalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
25.3.24 12:19

Ahoj holky :-) obnovuji diskuzi, co vám pomohlo na ten mimojícnový reflux a za jak dlouho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.3.24 12:27

Nová metoda RexluxStop

Ahoj,
připojuji k mému předešlému příspěvku novou metodu z UK, která dle pana doktora z Plzně, který zde zkoušet Stretta metodu, má největší potenciál na „vyléčení“. Jsou tam i popsané ostatní metody na léčbu refluxu. https://refluxuk.com/…/refluxstop/ zde je teda ta RefluxStop metoda.

Jinak já jsem ještě krom gastra chodil na ORL do Prahy v Modřanech (tam je skvělá MUDr. Renata Taimrová). Nakonec mi spíš než na mimojícnový reflux, že to vypadá na nějakou alergii a že mi z nosu může stékat něco do hltanu a to mi pak prý může způsobovat to zahlenění a následné odkašlávání. Zkuste případně i cestu ORL a důkladnou diagnostiku (měl jsem ORL ultrazvuk, phmetrii (ne jícnovou, ale končící někde v hltanu, nejde to až do jícnu, tu jsem měl ale taky :D)).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
25.3.24 12:42

@Vojta198514 A na phMetrii se to potvrdilo? Dle ORL to mimojícnový je. Na gastru Dr. stará škola a že kardie dovírá, tak to reflux není. Jsem celkem zoufalá. Na alergo jsem byla, ale nedělali mi teda potravinové alergie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25.3.24 13:21
@Jája444 píše: Více

ORL mi právě nepotvrdila reflux nýbrž podezření, že příčina je v nosu, ale měl jsem opravdu důkladné ORL vyšetření. PhMetrie mi nepotvrdila nic, spíše to vypadalo na normální hodnoty. I jícnovou, i tu kratší ORL phmetrii jsem měl. A Vás pálí i žáha anebo máte problém jen v krku? Kdo Vám a na jakém základě potvrdil mimojícnový reflux na ORL? Pokud by se jednalo o reflux, hodně pomáhá i fyzioterapie zaměřená na reflux = posílení bránice. Třeba i to dýchání přes treshold.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
25.3.24 14:11

@Vojta198514 Mám knedlík v krku, polykám tak mělce, i mi tam jak kdyby přelupuje. Do toho mám zadní rýmu, rýmu (po ránu i s krví),občas píchání v uších. Dr.se mi dívala sondou přes nos do noshltanu a mám nateklé partie typické pro EER (zadní komisura a artyenoidy). Navíc nad ránem, když začnu polykat, cítím takové prlení a bublinky, jak mi to jde nahoru nebo stejně tak u říhnutí. Mám pachuť, hořko v ústech. Stěry brané 3krát. 1× přeléčená na Candidu, ale ta s refluxem souvisí. Pálení žáhy nemám. Po IPP rozhozené trávení, nevolnosti, děs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí