Mimojícnový reflux

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26.3.24 14:26
@Jája444 píše: Více

IPP podle mě proti mimojícnovému refluxu nefungují. IPP navíc nic neléčí, ale jen Vám refluxem přes svěrače nahoru neproudí kyselé šťávy, ale zásadité, které pak jícen tolik nezlobí. V hltanu už ale opět způsobují problém i nekyselé šťávy. Pálení žáhy možná nemáte díky IPP, ale pokud jste pálení žáhy neměla ani předtím, IPP bych vůbec nebral, je to podle mě k ničemu (to má souvislost spíš s klasickým refluxem, aby kyselé šťávy nepoškodily jícen). Naopak Vám, jak píšete máte horší trávení (logicky, když tam správně nefunguje kyselé prostředí). A máte zadní rýmu? Ta může přece taky způsobovat onen knedlík v krku ne? Pokud Vám to stéká do hltanu, tak tam to může udělat paseku. Měla jste 24h phMetrii? Tam by u Vás mohli zjistit poměrně hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
83
27.3.24 07:07

@Vojta198514 Joo, IPP jsem vyřadila a jak říkáš, když jsem je brala, šly mi do hltanu zásadité šťávy (i jsem cítila hořkost). Ano, zadní i normální rýmu mám, přisuzuji to refluxu. Dokonce po ránu i rýmu s nitkami krve a občas mě píchá i v uchu. Jdu příští týden na rtg pasáž jícen-žaludek, určitě si chci zajít na Pep test a když bude nejhůř, tak phMetrii (jsem dávivý typ). Ale já v podstatě dg tuším, jen bych ráda znala příčinu a řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6.6.24 11:24

Jak se cítíte zabralo něco?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
31.7.24 00:57

Zdravím, mam dost podobné obtíže. Už od dubna mam knedlík v krku, občas rýma a kašel. Vše to začalo po nemoci (čtvery atb, bylo to takové střílení do slepa). Teď beru Omeprazol ráno a večer a ještě Famosan a žádné zlepšení. Bral jsem i histaminika na alergii, ale taky bez lepšení. Přišli jste prosím na něco? Už je to dost unavné. 🥲

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5.8.24 13:56
@Ardno6 píše: Více

Dobrý den, a Vás pálí žáha? Pokud ne, tak bych IPP nebral (omeprazol). Ten jen tlumí kyselé šťávy v žaludku a pokud byste trpěl refluxem, což Vám asi nikdo ještě nediagnostikoval, tak by Vám do jícnu a případně přes další svěrač do krku nešly kyselé šťávy. Pro jícen jsou kyselé šťávy nebezpečné, ale pokud netrpíte pálením žáhy, což způsobují ty kyselé šťávy, tak je IPP podle mě k ničemu. Famosan je taky proti pálení žáhy. Jak jsem psal výše, musíte jít po příčině = zjistit, jestli se jedná o mimojícnový reflux anebo něco jiného (zadní rýma, alergie na některé potraviny atd.). Já jsem absolvoval ORL důkladněji v Praze, ale to si všechno můžete přečíst v mých předchozích odpovědí :) IPP prostě nic neřeší a neléčí, jen tlumí příznaky. Pokud se z problémů chcete dostat, IPP ani Famosan Vám nepomohou. U mě to má kolísavý průběh. Někdy je to horší a někdy třeba i týden úplně v pohodě, takže začínám si myslet, že to reflux asi nebude. Já jsem ale podstoupil už snad všechno, co šlo a stejně diagnostiku neznám, jen tuším :) vynechal jsem zcela kávu, která mi dělala nejvíce problémů a kouření (jsem nekuřák, ale někdy sem tam jsem si dal vodní dýmku a tu jsem taky už zcela vysadil). Pivo mi naopak dělá lépe :D ještě chci absolvovat test na alergii na potraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
5.8.24 19:18

@Vojta198514
Dobrý den, možná mě někdy pálila, ale asi ani nevím, co to pořádně je. 😅 U mě to mělo kolísavý průběh do června, ale nyní je to celý den, tj. ihned po probuzení to citím. Nedokážu vypozorovat, co to zhoršuje a zlepšuje. Režimová opatření se snažím držet, ale když jsem si dal k večeři výjimečně smažený, tak druhý den to bylo naopak lepší (tj. pořád knedlík, ale jakoby menší), takže to očividně vliv nemá nebo nevím. 😄 Jediné co nedodržuji je kouření a to je mi jasné, že tomu vůbec nepomáhá no. 🙄 Vyšetření na gastroenterologii hodlám podstoupit, až mi doktorka vypíše žádanku. Myslím si ale, že to bude zbytečné trápení a reflux se stejnak nepotvrdí. Alergologii bych také rád navštívil, ale když ani ta antihistaminika nepomohla, tak si také nejsem jistý, jestli to k něčemu bude. 😅

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
39
6.8.24 16:14
@Janka478 píše: Více

Já mám jícnový reflux po AD a pomáhá mi akupresurní bod CV12 (Zhongwan), který se nachází na střední čáře těla, čtyři palce nad pupkem. Jemně masírovat a cítíš úlevu. Akupresura je dobrá na hodně věcí. Kdyžtak si ten bod vyhledej na netu a hledej obrázek, abys věděla přesně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí