Poradna o výběru kočárků a autosedaček
Lukáš Fiala
Zdravím,
řeším problém úzkostlivé matky. Mám tříleťáka, teď má 14kg. Máme autosedačku Romer safefix plus (s nohou). Cestování linkovým autobusem pro mě doposud bylo prostě nepředstavitelné, asi bych umřela strachy, takže jsme všude jezdili autem. Prostě bez autosedačky ani ránu.
Manžel ale navrhl, že vezme kluka na výlet - jeli by minibusem (tuším, že je to 16 míst), který je ovšem vybaven jen dvoubodovými pásy. Cesta cca 100km po dálnici. Dopravce tvrdí, že autosedačka je zbytečná, což si tedy já rozhodně nemyslím. Ale myslíte, že kdybychom na dvouboďák dali naši safefixku, tak by to šlo? Nebylo by to nebezpečné? Koukala jsem, že jediná uzpůsobená na dvouboďák je romer eclipse a ta mi tedy konstrukcí přijde safefixce hodně podobná. Ale není to ona, je mi jasné.. Holt kdyžtak nikam nepojede no.
Díky za zkušenosti ![]()
@Svandu Já si myslím, že dvoubodovým pásem se sedačka, která k tomu není uzpůsobená, nesmí pásat. Buďto bych si sedačku na dvoubodový pás vypůjčila a nebo jako ostatní lidi, nechala dítě jet s manželem bez sedačky a začít se s tím smiřovat. Už to není mimino, tak se připásá obyč pásem. Pak budete mít jednodušší veškeré cestování. Ale to už je jen e jen na tobě. Akorát ochuzuješ dítě
.
Kazit dítěti výlet kvůli tvému neospodstatněnému strachu?
Ve 3 letech už kluk jezdil autobusem i do zahraničí a nikdy mě nenapadlo tohle řešit. Byl připoutaný na sedačce tím dvoubodovým pásem.
A teda sedačku určenou na 3 bodový pás stejně tím dvoubodovým nepřipevníš.
V prvnim pripade bych navstivila psychologa a psychiatra…Autobusem jezdime od malinka i vlakem a tohle by me nenapadlo.
Jako kazit diteti vylet? No tvl kvuli tomuhle. Jezdime linkovym jezdime mhd.
@Svandu většina autosedaček nejde připoutat dvoubodovým pásem, ani ten Safefix, a v linkových autobusech kde jsou jen dvoubodové pásy nebo nejsou vůbec pásy se sedačky používat nemusejí,
ale pokud je to soukromý mikrobus a jedete tam soukromě na výlet tak musíte ze zákona použít autosedačku, a protože tam vaše sedačka nejde na dvouboďák použít tak tam ani nesmíte převážet dítě, takže nejspíše budete sedět doma.
@steeve Ano, byla by to soukromá přeprava, díky za fundovanou informaci ![]()
@kattkka Děkuji za psychologický profil
Vlaku a MHD se také nebojím, tam nejsou nehody tak časté nebo vážné, ale můžeš mi vysvětlit rozdíl mezi osobním autem jedoucím 130km/h po dálnici, mikrobusem jedoucím 120km/h po dálnici a autobusem jedoucím 100km/h taktéž po dálnici s ohledem na bezpečnost přepravovaných dětí? Já tam totiž podstatný rozdíl nevidím. Do auta bys asi dítě bez autosedačky jen tak na pás nedala…
To, že se zákonem taková přeprava v linkáčích toleruje, je věc jiná. Ale upřímně - víš jak je asi bezpečné převážet dítě v autobuse plném často nepřipoutaných lidí a nezajištěných předmětů a kolikrát ještě třeba na klíně?.. No nic..
@Svandu píše:
@steeve Ano, byla by to soukromá přeprava, díky za fundovanou informaci@kattkka Děkuji za psychologický profil
Vlaku a MHD se také nebojím, tam nejsou nehody tak časté nebo vážné, ale můžeš mi vysvětlit rozdíl mezi osobním autem jedoucím 130km/h po dálnici, mikrobusem jedoucím 120km/h po dálnici a autobusem jedoucím 100km/h taktéž po dálnici s ohledem na bezpečnost přepravovaných dětí? Já tam totiž podstatný rozdíl nevidím. Do auta bys asi dítě bez autosedačky jen tak na pás nedala…
To, že se zákonem taková přeprava v linkáčích toleruje, je věc jiná. Ale upřímně - víš jak je asi bezpečné převážet dítě v autobuse plném často nepřipoutaných lidí a nezajištěných předmětů a kolikrát ještě třeba na klíně?.. No nic..
tak se koukni jak autobus auto dopadne při bouračce. Kdyby autobus byl až tak nebezpečný, tak už by tam byly pásy hodně dávno a povinné ve všech busech
Takže nevyšiluj a neokrádej dítě o zážitky z cestování.
@Svandu autobusem odmala cestujem bez sedačky - do těch jejich pásů totiž nepasuje. Takže max podsedák a připoutat ![]()
@lucenka pasy povinne jsou, ze se nikdo nepouta je vec jina.. Mista pro deti zajistena nejsou kvuli dopravcum. Ale to je jedno. Autobusove nehody jsou casto smrtaky i pro dospele, asi vim o prilis mnoha nehodach a znam ridice autobusu, kteri by vlastni deti v tomto veku nevezli, protoze staci malo..
Ale na to jsem se neptala, hledam reseni, aniz bych snizila bezpecnost ditete. O zazitky ho, dovolim si rict, nepripravuju. Syn mel ve dvou letech obcestovanou pulku Evropy, zazil a zaziva toho dost, neboj ![]()
@Svandu pásy jsou povinné pokud je jimi vybaven. Pokud by to bylo tak nebezpečné, tak by se musely dát i do starych autobusů. A autobus vzhledem ke své konszrukci není tolik nebezpečný jak auto. Napadlo tě, že pro dítě může být zážitek i
ta cesta?
@Svandu jinak kluk jel i se skolkou na vylet busem.To bys své dítě taky nepustila?
@lucenka uprimne - nevim. Zatim resim, co je. Skolka nam jeste chvili nehrozi, takze to neresim. Jinak asi po okreskach par kilaku bych to skousla, s dalnici uz bych asi mela problem ![]()
A zazitek mozna, ale ten ma stejny asi i v MHD, pokud by melo jit jen o dopravni prostredek, ne? ![]()
@Svandu z vyprávění kluka to stejný zážitek rozhodně není. A na tý okresce bych nela větší strach než z dalnice.
@lucenka píše:
@Svandu pásy jsou povinné pokud je jimi vybaven. Pokud by to bylo tak nebezpečné, tak by se musely dát i do starych autobusů. A autobus vzhledem ke své konszrukci není tolik nebezpečný jak auto. Napadlo tě, že pro dítě může být zážitek i
ta cesta?
technické normy za dob starých Karos byly úplně někde jinde, stejně tak počet aut na silnicích a zkušenosti řidičů. Já jsem opravdu hodně svobodomyslná matka, nechávám své dítě ať si na vše šáhne (oheň, pády z rozumných výšek, voda..) ale auto je jedna z věcí ze které mám VELKÝ respekt.
Minibus má tedy tu výhodu že je alespoň větší než normální auto takže má na silnici u menších kolizí aspoň trochu navrch.
@steeve není mikrobus kategorie m2, tudíž neni nutné použití autosedacky?