Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mam jiz 3.mirenu, takze dobromady asi 13 let.
Zadne pribirani, zadne problemy, x let jen drobne spineni misto menses nebo nic.
Mám Mirenu už mnoho let a žádný vliv na nárůst váhy nemá. Mě chvíli trvalo, než se s ní organismus srovnal. Hodně dlouho jsem i měla pravidelnou menstruaci - jsem ta výjimka, co potvrzuje pravidlo
ani u ní nepozorují žádné nežádoucí účinky. Já jí mohu jedině doporučit.
Mám mirenu už cca 14 let a na váhu vliv nemá. Kila, která jsem kdy nabrala byla jen důsledkem životospravy a dala se vcelku bezproblémově shodit i s mirenou a věkem 40+ ![]()
@Anonymní píše: Více
Ahoj,
dala jsem si Mirenu a přibrala jsem 12kg během 14ti měsíců. Zhoršila se mi i pleť a měla jsem velmi silné bolesti břicha - zvracela jsem z toho. Každé období menstruace a ovulace. Mirenu jsem si nechala vytáhnout v lednu a mám -2kg a to jsem ještě nic nezmenila. Je mi celkově mnohem lépe a plet se mi taky zlepšila
takže já nevím… Ale už ji nechci a nebudu ji doporučovat ani mým dcerám.
Mám ji 6. rokem a nechám si zavést další. Kromě toho, že už několik let mám normální menstruační cyklus, nekrvácela jsem prakticky „jen“ asi dva roky, jsem naprosto spokojená. Ony by ty hormony měly působit jen lokálně v místě zavedení, prakticky se nedostávají do krevního oběhu, ani nezvyšují třeba rizika trombózy a další vedlejší nežádoucí účinky jako má HA. Mně sedla, nepřibrala jsem vůbec a hlavně ta pohodlná spolehlivost. Pouze zavedení není úplně fajn, ale přežít se dá v pohodě.
Ja ji mam tyden. Zatím dobrý. Zavedení trochu štípalo, ale nic co by nešlo vydržet. První a druhý den lehké špinění. Pak nic. Druhý den jsem se citila jako kdybych to mela dostat. Od 3. dne o ni nevím. Začala jsem sportovat hned ten 3. den. Dal uvidím.
Mirena pomáhá při PCOS, u dlouhých anovulačních cyklů pomáhá chránit děložní sliznici. Nemusíte po ní přibírat - každé tělo je originál, tedy zkušenosti druhých nejsou zcela relevantní. Může se stát, že cca 3 měsíce po zavedení budete více zavodněná - oteklá, ale to pomine.
Váš prioritní problém a příčina většiny problémů je hmotnost. Inzulínová rezistence, tedy více inzulínu v krvi Vám silně ovlivňuje hormony a především reakci tkání na ně. Anovulační cykly pak způsobují nedostatek progesteronu.
Pravidelný denní režim, pravidelný spánek ve stejnou dobu, pravidelná vyvážená strava s doetatkem bílkovin, zdravých tuků vlákniny a lehce sacharidy. Vřadit zcela bílý cukr, alkohol, omezit kábu, minimalizovat bílou mouku. Pravidelný pohyb, ne HITT cvičení, 2× týdně silové cvičení cca 10-15 minut třeba s gumou, 20min procházka denně navíc, po obědě a po večeři procházka 15-20 minut.
Stabilizovat inzulinovou rezistenci, pokračovat v pomalém hubnutí. I -5-10% hmotnosti se výrazně projeví na reakcích těla na hormony.
@LadaSva píše: Více
Já nepotřebuji pomoct s hubnutím. Vím, co dělat a mám už skoro 10kg dole. Jen přemýšlím, co by teď pro mě byla nejlepší možnost na přechodnou dobu vzhledem k mojí a rodinné anamnéze.
Antikoncepce typu prášků a progesteronu zvyšuje riziko trombózy. Mirena může sednout a nemusí. A co si budeme, když nesedne, tak částka za ni není zanedbatelná.
Navíc za rok můžu být už s váhou jinde a tělo může pozitivně reagovat. Je to prekérní situace… ![]()
To hubnutí, kterí děláte je jeden a zásadní krok k úspěchu. Zkuste nasadit uvedené doplňky, ty Vám pomohou nenásilně rovnat hladiny hormonů a zlepšit tělesné prostředí, kde se problémy projevují. A samozřejmě nutné je i dodržovat pravidelný zeřim. Ano, cena za Mirenu není zanedbatelná a skutečně můžete třeba za půl roku zjistit, že Vám nesedí a činí problémy, obzvláště, pokud máte ověřeno, že syntetické hormony Vám nedělají dobře.
jen u toho hubnutí se snažte držet na maximálně 0,5 - 1 Kg týdně, rychlejší hubnutí vnese do řídících os stres a situace se může zhoršit.
@LadaSva píše: Více
Máš nějaký tip na cvičení s gumou?
Vše ostatní v podstatě dodržuiji, co mi děti dovolí. ![]()
Co jsem tak prolítla kalendář, tak hubnu cca 0,4 - 0,6 kg za týden. Ze začátku šla pryč hlavně voda, takže to bylo rychlejší. Teď se to stabilizuje.
Ano, první měsíc až 6 týdnů to jde rychleji, pak se to trochu zpomalí. A asi po dalších dvou měsících, by to mělo jít zase o malonko rychleji. Přesně, na začátku především voda, pak začne ustupovat trochu viscelární tuk, je to znát třeba na kalhotách, u někoho může ustupovat viscelární tuk i bez významného úbytku váhy, ale úbytek viscelárního tuku je nejdůležitější pro inzulinovou rezistenci. No a ten podkožní břišní, ten čeká až napsledy. Cviky třeba tady https://gymbeam.cz/…ovaci-gumou/?… stačí si udělat jednoduchou sestavu, na 2 - 3 dny v týdnu, jednou třeba horní část těla, pak spodní, cviky opakovat 6× až 12× ne do únavy astačí cvičit 15 minut denně. Hlavně nic nepřepínat, jakmile jdete za hranici, začne se uvolňovat kortizol a hubnutí se zastaví.
Tak hlásím třetí tyden po zavedení mireny jsem neskutečně unavená, pořád bych jedla - mam fakt hlad, spinim a mam nafoukle břicho. Jsem zvědavá, jak to bude pokračovat. Ta únava je opravdu hodně velká. Pokud by to takto melo byt stále, tak jdu na vyndání, to raději mít klasický cyklus nez byt neustále unavená a mít hlad.
No já ti nevím, teď je zrovna takové blbé období roku, kdy je většina lidí hodně unavená. Jak je málo sluníčka a chladno, tak je únava a hlad úplně přirozenou reakcí. Nemluvím teda o posledních dvou dnech, kdy se konečně oteplilo…
Ahoj, mám PCOS. Rozjelo se mi dost po tom, co jsem přibrala. Nárůst o 40kg během 5 let. Nyní jsem řekla dost a zatím docela úspěšně hubnu.
Doktorovi se to kvůli anamnéze a anovulačním dlouhým cyklům nelíbí a doporučil mi v mém konkrétním případě Mirenu. Lékař mi vysvětlil, jak funguje, pozitiva a i negativa. Vím, že je to individuální, ale stejně bych si ráda přečetla zkušenosti jiných. Jak vaše tělo Mirenu přijalo a jak jste na tom byli s váhou? Přiznám se, že se fakt bojím vlivu hormonů a abych nezačala znovu přibírat nebo mi to moji cestu neztížilo, když jsem našla, co mi funguje.
Děkuji.