Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Mně osobne Mirena panicke ataky nezpůsobila, mela jsem je už rok před tím než jsem si nechala Mirenu zavést. Mela jsem ji zavedenou pet let. Ted je to rok a pul co ji nemam. Občasne ataky mivam po celou dobu stejne ať už s Mirenou nebo bez ni. J.
Ahoj, já jsem brala HA 2× v životě a pokaždé do půl roku se projevila panická porucha. Poprvé to bylo v 17ti, podruhé asi o šest let později. Bohužel už si nepamatuju co to bylo za prášky, jen vím, že napodruhé jsem žádala o nízkohormonální právě proto, že jsem si říkala že ta panika v těch 17ti mohla být způsobená antikoncepcí, ale potvrzené jsem to neměla, doktorka mi tenkrát napsala vitamín B a per se s tim sama. No proto se mi to napodruhé potvrdilo i bez doktorů. Vysadila jsem, léčila se asi rok a půl a od té doby to jde. Dneska je mi 33 a jsem víceméně bez obtíží, jen nelétám a nejezdím metrem a výtahem a dost mě trápí PMS, ten se mnou cvičí, ale jsem bez léku a vedu normální život, mám dcerku, muže a jsem šťastná.
Pifinka- takze i po vysazeni to trvalo takovou dobu nez ses srovnala? Ja nemam ataky z uzavrenych prostor, ale je fakt, ze posledni dobou uz to nebylo k vydrzeni, uz bych sla k psychiatrovi asi, ale zkusila jsem si ji vyndat a uvidime, pevne verim, ze se srovnam a ze to opravdu bylo temi hormony… Protoze prokazatelne nejshorsi stavy jsem mela prave pri PMS a ovulaci. Takze podle cyklu…
On to má asi každej jinak, kde tu ataku má, já měla i úzkosti, strach pořád a tak. Netrvalo to tak dlouho, zlepšila jsem se mnohem dřív, ale dr trval na tom, že musím AD brát takovou dobu, aby se mi to nevrátilo. Držím palce, vím co to je za svinstvo a jak je těžký s tím žít.
Promiňte, anonymně…
tak já měla Mirenu téměř 6 let a stihla jsem se rozvést, protože se stupňovala agrese od manžela a výčitky, kterak jsem hrozná, náladová, líná a odmítám sexovat. Děti si, jak čtu tuhle diskuzi, taky vytrpěly s nešťastnou matkou své
. Úzkosti a dlouhodobý stres vyústili v panické ataky, dvouleté léčení AD a faktem je, že od té doby, co ji nemám, jsem se uklidnila a srovnala si život. Mirena v tom opravdu mohla hrát roli, kdoví, kde by byl můj život, kdyby nebyla? Byla, nebo nebyla bych nyní sama matka s dětmi?
Možná, kdybych nebyla tak mimo sebe, mohl se urovnat i manželský vztah.
Doteď jsem to zklidnění posledních let, kdy už Mirenu nemám, spíše věku a zralosti, ale jak vidím
možná tam měla prsty i Mirena…
E
Ahoj všem, taky mám mirenu již od října 2011 po druhém dítěti. V lednu 2013 se mi objevil první panický záchvat
začala jsem na to brát AD a vůbec by mě nenapadlo, že by to mohlo být mirenou. Ke konci „účinnosti“ jsem byla po psych. stránce už ok. Po pěti letech, loni v listopadu jsem Mirenu vyměnila, dostala novou a od ledna opět bojuji s opakujícími se ataky úzkosti, jak píšete, nyní se mi dost i zhoršila PMS při ovulaci (bolesti podbřišku, že si nemohu ani sednout, napruděná), před menstruací mám pak šílené stavy deprese, že jsem nemocná, řvu na děti, nenávidím svět, že jsem se zbláznila, navíc díky mireně kolikrát ani MS nepřijde, pouze špinění, nebo úplné vynechání… uvažuji o vyndání:-( K.
Tak Mirena je venku, jsem zvedava, zda to pomuze. Mate nekdo nejake nove zkusenosti?