Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den holky, mám dotaz, jestli máte některá zkušenost u svých dětí s trochu placatou hlavičkou. Mé holčičce je 10 měsíců, byl problém s polohováním, doteď je hodně spavá, spí celou noc v kuse. Poslední tři měsíce se otáčí na bok, ale zůstává ji placatejší hlavička. Byl problém i s upřednostňováním na levou stranu, ten se podařilo v prvních dvou měsících odbourat, ale problém pokračoval s pasením koníků. Ve 4 měsíci měla malá silnou virózu. Otáčet se začala v 6 měsících, pérovat na kolínkách až v 9 měsících, doteď neleze, spíš se plazí a válí sudy.
Věřím, že se vše srovná, ale chci doufat, že i hlavička. Dětská DR mi tvrdí, že teď, jak tráví většinu času na bříšku, kolínkách, tak hlavička doroste. Že pro helmičku rozhodně není, že je to „dobrý“. Moc bych prosila o Váš názor, jestli máte nějaká z Vás vlastní zkušenosti.
Dcera měla docela dost slehlou hlavu na jedné straně, doktorka to na každé prohlídce kontrolovala. Kolem 18 měsíců už to nebylo prakticky znatelné, já jako matka to tam pořád mírně vidím, ale nikdo cizí to nemá šanci poznat.
Tohle bych vůbec neřešila, při pohledu na tvojí holčičku bych neřekla, že má placatou hlavičku, tohle se krásně srovná samo ![]()
Ja to tam vidim, a urcite bych na to dala bacha, pripadne zavcas chtela resit.
Ale to nemyslim ve zlym, ale vidam obcas deti s placatou kebulinkou uz i vetsi, a nevypada to pak dobre..
Tak když měla takový neideální vývoj, tak jsi určitě zašla k dětské fyzio. Konzultuj to s ní. Ta ti poradi mnohonásobně lépe. Ty fotky jsou aktuální? Dcera je celkem drobná na svůj věk ne? ![]()
@Tosidelassrandu
Fotky jsou z dneška. Začali jsme RHB, dříve dle dětský vše ok, spíš na mě pohlížela jak na přehnaně starostlivou matku. Malou trápí dost zoubky, často i kvůli tomu protestovala, když jsem s ní zkoušela cvičit, hrát si. Proto není ani nějak baculatá, ale váhu má v normálu.
Navíc to, že byla už od začátku dost klidné dítě, až na ty zuby, tak jsem nebrala jako něco, co by mělo být jinak. Já sama byla extrémně klidná, začala jsem chodit až ve 13 měsících. A jinak kde mi naši nechali, tak tam mě našli, pravý opak mého bráchy.
Příspěvek upraven 11.08.23 v 20:11
Nic dramatického. Při sběžném zhlédnutí prakticky nepostřehnutelné.
@marcellia
Od 7 měsíce, co je většinu bdělého času na bříšku už se to začalo srovnávat. Ale já to tam pořád vidím, zvlášť v některých čepičkách. Nu už jsem z toho na nervy…
@BobinaV řeším stejný problém. Syn bude mít 10mesicu. Měl také predilekci. Ale slehlou ma jen pravou stranu. Taky pořad zvažuji
na neurologii rikala, ze to na helmu není. Chodíme tam cca od 4. Měsíce. Měl posunutá i ouška. Ma to lepší, než měl, ale stále to tam je. Už jsme mohli mít po helmičce a byl by klid ![]()
Syn mel kiss syndrom a nekolik blokad. Hlavicku mel uplne slehlou. Byli jsme na osteopatii, jsme v zahranici, odstranili blokady, posledni ve 4 mesicich a doktorka rekla, ze hlavicka se sama do 18 mesicu srovna. Mela pravdu, uz mnohem driv ji mel krasne symetrickou a ma ji pekne kulatou.
Kazdopadne nasla bych odbornika, at dite zkoukne a taky pripadne odstrani blokadu. Treba ji to brani ve vyvinu a v pohybu.
@blumen ano, také jsme byli 2× na osteo a myslím, ze to pomohlo. Kdybych měla další mimco, objednam se už v těhotenství preventivně. Na termín jsme čekali 2,5mesice. ![]()
Dcera měla víc. Jednostranně. Když jsem se koukala zeshora, tak měla i posunuté ouško. Jen jsem ji obkládala válci, nutila jsem ji požívat otáčení na druhou stranu. Žádné RHB a niv
Dnes je tomu miminku 12 let a má hlavu jak kuličku.
opravdu naprostá symetrie i obličeje.
takže klid.
Tvoje holčička má hlavu normální.
@Cucajz
Kéž by.. nechci ji trápit s helmičkou, když už takhle protestuje co se týče pohybu, lezení a tak..