Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, máme doma 3 týdenní miminko a už asi týden nás trápí popraskany a zarudly konečník - doktorka nám na to předepsala Framikoin. Máme udržovat zadeček v suchu a větrat. Zde nastává náš problém. Máme pocit, že má naše mimčo průjem - respektive při každém prdíku (nebo i bez něj) ze zadečku vyteče trošku vody (lehoučce zbarvené to žluta). Toto se děje například co 10minut. Nevím jestli je to normální a rozhodně nevím jak tedy vyléčit popraskany konečník. Nemáte někdo podobné zkušenosti? Nasadili jste něco průjem? Děkuji!
Já myslím, ze průjem to není. Takto mala mimca mají vodnatou stolici a s prdikem to proste vyjde ven. Budete mít proste velkou spotřebu podlozek
kupte si ty pratelny ![]()
Moje mala mi ji třeba vždy zase pocura. Rozbalim ji a do minuty cura. Takže také velká spotřeba ![]()
Přesně, tohle nebude klasický průjem. Takhle malá miminka mají stolici hodně vodnatou. Už se i stalo, že šla jen voda bez příměsi stolice.
@bjetuschka píše:
Přesně, tohle nebude klasický průjem. Takhle malá miminka mají stolici hodně vodnatou. Už se i stalo, že šla jen voda bez příměsi stolice.
Děkuji za odpověď
, a opravdu je normální že má vodnate prdy co chvíli? Není to průjem a není lepší to nějak zahustit?
Na tu vodnatou stolici, pokud kojite, zkuste vysadit ze sve stravy mlecne vyrobky.
A na zadecek, po kazdem vykakani umyt vodou (ne ubrousky). Mela jsem miminko, co bylo takto pokakane pri kazdem kojeni i v noci. Pred prebalenim jsem si nachystala lavorek a zinku, zadecek utrela, pak umyla, utrela do sucha a namazala Infadolanem - ten hoji i chrani pokozku a ma prirodni slozeni (mam ho doma porad, neb je vyborny i pri ryme na bolavy a rozpraskany nos).
Ted se tedy drzte rady lekarky s Framykoinem + v mezicase zkuste ten Infadolan.
Preji spokojene miminko.
My jsme resili se 4 týdenním miminkem to stejne
Měla jsem pocit, že se nikdy nemůžeme popraskaneho zadecku zbavit, když každou chvilku byl zase mokrý od prdiků. Nepomohlo ani větrání bez pliny, ani koupání po každém prdiku…proste ten zadeček byl pořád mokrý. Nakonec si myslím, že byl problém způsobený moučnivkou na jazyku - asi se kvasinky dostaly až do střev a způsobily tyto problémy. Ale kdoví, možná i bez moučnivky by toto období přišlo. Poté co se zlepšila moucnivka, prestalo i ukakavani. Jinak mlecne vyrobky jsem nejedla asi od dvou týdnů miminka. Na opruzeniny nakonec pomohl Imazol na noc, po zaschnutí pak Bepanthen v tenoucke vrstvě a sušení fénem při každém prebaleni. Držím palce, ať to brzo prejde, je to boj!