Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím, mám 5ti týdenní miminko a náhle se dceři objevili zvláštní ohraničené pupínky/stroupky. Nejprve jsem myslela, že se jedná o seboreu nebo štípanec, měla jeden stroupek na spánku 2 týdny mažu Bpantenem a zdá se že se pomalu hojí. Stroupek je suchý noc z něho nevytéká je červený a ohraničený. Nyní ma dva nové jeden pod krkem a druhý na zádíčkách. Máte někdo zkušenost? Samo zajdu s malou k doktorce jen co se vrátí z dovolené, nevíte co by to mohlo být? Přikládám foto.
Atopická dermatitida, ovšem jak říkáš - musí posoudit pediatr, případně specialita. Pokud nejdete k lékaři brzy, klidně bych začala preventivně používat nějaký velmi šetrný mycí gel na atopák - kamarádka myla tímto: A-Derma Exomega. A pak takové ty běžné rady: koupat ve vlažné vodě, netřít ručníkem (sušit jemně), namatlat vhodným krémem do 3 minut po koupeli (aby se vstřebal co nejlépe), přiměřeně oblékat, zabránit škrábání…
Rozhodně to neber jako diagnózu, jen mou zkušenost. Googlit a nechat si řadit od ostatních je to ne nejhorší, leč chápu, člověk chce mít klid.
U syna se mi přesně v tomto věku objevilo něco jako štípanec se strupem, který se moc nechtěl dohojit, pak přešel jakoby. V suchu ohraničený útvar jako puchýř takovéto pigmentace. Lehce nad niveau, jakoby pomerančové struktury povrchu. Když jej mechanicky podráždis, lehce naduří.
Byla jsem tehdy u OL, ten doporučoval jen podobné krémy, nakonec až po půl roce poslal na dermatologii. DG. byla mastocytom (solitarni) takže během 6let pár odběru, vyhnout se histaminoliberatorum a do první třídy šel již bez něj, jenom já teď ho dokážu najít, jinak se ztratil. Nedes se, až budeš goooglit mastocytom, vůbec to nemusí tak být!!Ale dobré někdy zkusit třeba když to nejde přes ol poslat fotku e-mailem na dermatologii, kde umožňují konzultace takto.Ac je jasné, že vás vždy budou chtít vidět osobně.
Tak držím palce.
@Kočka nedomácí @Lenu3 ty kraso ted jsem googlila ten mastocytom a malem me kleplo doktorce hned reknu at nas posle na kozni
ja mela neco podobneho v tehotenstvi a po porodu to ted nejak zmizelo a ted to vidim u male vubec ale netusim co by to melo byt u atopaku si myslim ze by to nebylo tak ohranicene a supinky jakoby v tom taky jsou no pristi tyden se nam vraci Mudra z dovoleny tak tam hned naklušu
@Lenu3 jinak co mela na spanku tak po mazani pravidelne tim bpantenem to ted vypada takto takovy suchy supinky bez zabarveni a prislo mi nez jsem to zacala mazat ze se to zvetsuje ![]()
@Deeja proto říkám, nebuď z toho znepokojena, diagnóza může být úplně jiná. Ale je fajn, když na to někdo koukne.
Je spousta maminek co mají děti s mastocytomem a nic to nedělá, jen se to sleduje. Muže to být vskutku třeba jen reakce po postípáni, začátek ekzemku u miminka… Buď v klidu, objednat se na kožní můžeš už teď, žádanky ti dá dětský lékař až tam budete a třeba do té doby se to ztratí nebo to bude úplně něco jiného.
Držím palce, hodně štěstí.
@Deeja to co má na spánku je těžko rozpoznatelný, kvalita není nic moc vyfocená. To může být klidně jen přemnožená plíseň, kvasinka, fotka není v moc dobrém rozlišení. A já nejsem lékař.
To na spánku namastocytom vůbec nevypadá, ten by odpovídal spíš tomu na trupu.
To na spánku vyřešís asi nějakou lokální masti, zastav se u OL, ta ti řekne a něco dá za místní léčbu.
Tak jsem dneska radeji zasla na pohotovost a necekala nez se Mudra vrati a mame Impetigo s atopakem dohromady. Takze antibioticka masticka s kortikoidama. ![]()