Mluvení-nemluvení - tříletý syn

259
15.5.12 15:17

mluvení - nemluvení .. tříletý syn ..

ahoj tety.
V červnu budou mému synovi 3 roky. Stále a neustále řešíme jeho hoodně mizernou slovní zásobu. Vypadá to u nás asi takto : máma, táta, bába (bába říka všem třem svým babičkám), Edí, Ája, Jája (to jsou tety), ajoj (ahoj), papá, kuký ( koukej), he (hele), kuk (kluk), holka, haha (pejsek), kolo , hoplá (když skáče nebo to znamená míč), hapalo (když něco spadne), haló, okurka, čičí, bů, gaga (kačenka), bobo (bonbón), auto, pití, Hyký (Honzík), kolo , haló, bác, brm , pán, koko (slepička), pipí, kykyliký (kohout), kokodýl (krokodýl), bzz, kyký (krtek), mimí , huhů (vláček), bo a bo (bob a bobek) a to je asi vše. Na jeho věk je to opravdu málo. I když poslední dobou se snaží slova trochu napodobovat, takže možná těch slůvek je i trochu více. Ale věty ještě neskládá, ani jednoduchá.

Ale umí písmenka – řekne celou abecedu, pozná každé písmenko. V tom je machr. Zajímá se i o čísla, některá i řekne a i spoustu barev poznává, snaží se názvy barev říkat. Učíme se znakovou řeč pro batolata – moc ho to baví a používá to i během dne. Je to velký plus, že už se aspoň trochu spolu dorozumíváme, když mu to nejde slůvkama.

Je to velký neposeda, musí pořád něco dělat, jde od jednoho k druhýmu, pořád si něco žvatlá - nesrozumitelně, málokdy se na něco dokáže soustředit, pořád poletuje. Na jednu stranu všichni říkají, jak je to milý a hodný kluk, ale na druhou stranu je to ďáblík :evil:
Máte doma někdo něco podobného? Už jsem kolikrát z něho zoufalá ..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2041
15.5.12 15:21

No je pravda, že malá mluvila od dvou let už plynule normálně ve větách, ale kluci jsou možná na to mluvení větší prevíti, máme souseda 2,5 a bída, sice jakoby mluví plynule, ale nerozumíš mu slovo. No je pravda, že ve školce byli všichni tříleťáci a mluvili teda normálně. Zkus se zeptat vaší dr. až půjdete na tříletou prohlídku. Nellču zkoušela úplně ze všeho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16694
15.5.12 15:21

Synovi budou na začátku června taky tři a vydatně se rozmluvil tak před měsícem. Sice mu toho dost není rozumět, ale většinou už se dorozumíme. Začal rovnou i jednoduché věty a jde to teď docela fofrem. Hodně po nás začal opakovat všechno, co řekneme.

Brzy máte tříletou prohlídku, tak počkej do ní, jestli se rozkecá, tak dobře, pokud to bude pořád takové stejné, tak se poraď s dr. co dál. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
15.5.12 15:26

Pokud netvoří ani jednoduché věty o dvou/třech slovech, objednala bych se na logopedickou konzultaci. Čím dříve se začne trénovat, tím lépe (poradí i cvičení pro správnou výslovnost jednotlivých hlásek).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
15.5.12 15:31

Malý mluvil ve větách už před 2 rokem, ale zase u nás dětská na 3 leté prohlídce namítala, že ji neřekl, když ukázala na kolečko čtvereček co to je :think:
Nebo on spíš jako vůbec nereagoval, bylo mu to jedno, co tam jako vytahuje :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
15.5.12 15:33

Jinak jsem někde četla, že každé dítě je jiné a že je opravdu vyjímka, že jedno dítě umí všechno… Že jako umí něco jakoby navíc, ale zase v něčem je opožděné.. Třebqa umí barvy , počítat, kde co, ale to mluvení mu nejde. A nebo mele od roku a půl pomalu v krátkých větách a neumí barvy, básničky atd..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Gabika
15.5.12 15:36

@kochaa Neplaš, stále má čas. Niektoré deti hovoria pred 2.narodeninami vo vetách, ale tým sa nedaj rozhodiť, každý to má jednoducho inak…

• Citovat
  • Upravit
592
15.5.12 15:43

Napadá mě ještě jedna věc - první příznaky autismu. nechci strašit, ale zkus se poptat u doktorů…Mám v okolí autistickou holčičku. první projevy jsou právě ty, že děti v něčem hodně vynikají a jsou napřed - umí počítat, psát, skládat…Ale nedokáží moc mluvit a skládat slova do vět. Ale všemu rozumí, jen mají „jiný svět“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5284
15.5.12 15:57

Syn měl na začátku května tři roky. Slovní zásobu má daleko slabší než Tvůj syn. Na tříleté prohlídce to doktorka řešila tím stylem, že se malého na něco zeptala a on jí odpověděl po svém. Takže nakonec by závěr takový, že víme, že syn slyší, rozumí a reaguje, tudíž ho máme nechat tak, že on se ve školce (jde od září) rozkecá.

A jak píšeš, taky je ohromně živý, zvídavý, ďáblík - nejradši je v garáži nebo venku a něco montuje nebo pracuje s nářadím, v tom vyniká ;)
V posledních týdnech si slovní zásobu dost obohacuje, jsou dny, kdy se naučí dvě tři nové slova, jsou dny, kdy na to prdí. Vykládá si svou řečí, my mu rozumíme, a on tak nemá potřebu se „namáhat“ ;)

Já nevím, projev autismu bych v tom asi moc nehledala (ale soudím podle našeho malého), však za chvíli jdete na tříletou prohlídku a po ní budeš chytřejší. Oni kluci jsou fakt línější, no ;)
Držím palce, ať se brzo rozkecá :palec:

PS: Náš mladý mi donedávna říkal „teta“. Asi tři týdny nazpět zničehonic jsem začala být „máma“ a teď to po mě huláká od rána do večera. Si někdy říkám, že bylo líp, když máma neříkal :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
15.5.12 16:01

to Kulišanda: Nestrašte!

to Zakladatelka: Pokud se v blízké době chystáte na prohlídku k pediatrovi ve třech letech, poraďte se o synových potížích s ním. Pokud by do té doby nenastala změna (tzn. syn by nezačal spojovat slova do krátkých vět) a pediatr by odkládal návštěvu u klin. logopeda až třeba na pátý rok věku (stává se to u především u starších pediatrů), neváhala bych a objednala se se synem na logopedickou konzultaci sama.

Do té doby se synem hodně mluvte (kratší jednoduché věty, zřetelná správná výslovnost, spíše pomalejší tempo řeči, opakovat, slova, která již umí používat ve větách s různými obměnami, klaďte mu krátké dotazy, pomáhejte mu na ně v krátkých větách odpovídat), měl by mít během celého dne možnost poslouchat mluvenou řeč a sám mluvit (vše společně komentujte). Trénujte písničky, básničky, o které má zájem, které již umí, hodně čtěte, povídejte si nad knížkou (obrázkové, krátké příběhy).

Držím Vám pěsti! Uvidíte, že přijde čas, kdy se chlapec pěkně rozmluví, ať už sám, nebo za pomoci logopeda.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
15.5.12 16:02

můj syn ve třech letech taky moc slov neřekl a když tak po svým,dětská dr i logopedka mě ujišťovaly,že do 5let času dost a teď je malýmu 3,5roku a jsme ve fázi,kdy máme verdikt od psycholožky porucha v okruhu autistického spektra a máme před sebou další vyšetření

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5284
15.5.12 16:26
@dzarunka píše:
můj syn ve třech letech taky moc slov neřekl a když tak po svým,dětská dr i logopedka mě ujišťovaly,že do 5let času dost a teď je malýmu 3,5roku a jsme ve fázi,kdy máme verdikt od psycholožky porucha v okruhu autistického spektra a máme před sebou další vyšetření

Tak jo, ale tam jsou i jiné příznaky než nemluvení, ne ? Někde jsem se dopídila, že takové děti mají i problém se například samy obléct nebo najíst, apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15054
15.5.12 16:28
@MaKi píše:
Tak jo, ale tam jsou i jiné příznaky než nemluvení, ne ? Někde jsem se dopídila, že takové děti mají i problém se například samy obléct nebo najíst, apod.
:nevim: náš se sám nají i oblékne
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
15.5.12 17:14

mam dvou a pul letýho kluka, do ted neříkal kromě HAm, a Mam(máma) snad nic. ted začal pár nových slov,ale slovesa natož věty neskládá, už jsme byli na foniatrii, ale je to v poradku a dame mu na rozmluveni jeste cas.myslim, ze kazdy ma jine tempo. zjisti si jeste kdy jsi mluvila ty a manzel,u nas mluvili temer vsichni pozde.takze ja cekam az se rozmluvi sam…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4258
15.5.12 17:15

my teda podle dr autisti nejsme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie