Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Taky bych to nechala na tříletou prohlídku, jestli se dr něco nebude zdát, určitě tě pošle s malým na vyšetření. Kromě logopedie je taky důležitá foniatrie, může hůř slyšet a proto se špatně učí mluvit. Ale neboj, co tak vidím kolem sebe, kluci začínají mluvit později… zas jsou šikovní na jiné věci ![]()
Náš taky mluví pár slov a tu svoji hatmatilku.Čekala jsem do 3leté prohlídky a mudr mi dala doporučení na logopedii,já jsem za to i ráda.Zatím jsme tam byli jen jednou,tak nám řekla co a jak s ním procvičovat.Hlavně mu musíme rozpohybovat jazyk,máme různá cvičení.
já teda s tím ani problémy nemám, ale znám dva kluci,kteří ve třech mluvili podobně věty ani náhodou a autista není ani jeden. Jeden měl problémy s krční mandlí, když mu ji vytrhli, ta se rozmluvil a druhýmu dr řekla, že má čas a do pul roku začal pěkně mluvit. Někde jsem četla, že když dítě rozumí mluvené řeči, tak se rodiče nemusí bát,že nebude mluvit
tak já netvrdím,že musí být autista,jen se zmiňuji,že u nás to tak je a tudíž je to možná varianta,taky mě každej uklidňoval,že se rozmluví,že to nic není,že jsou kluci pomalejší,že některé děti se rozmluví najednou ve větách,asi bych se u dr na prohlídce zmínila a určitě bych žádala nějaké vyšetření ![]()
Náš Robíno taky neměl kdovíjakou slovní zásobu, s mluvením byl vždy o něco pozadu ve srovnání s jinými dětmi, ale co chodí do školky, tak se rozmluvil neuvěřitelně a každý den (opravdu každý) vidím pokroky. Některé děti holt mluvit nepotřebují, když se dorozumí jinak, neplašila bych. Tříletá prohlídka vás teprve čeká? Uvidíš, co na to doktor/ka.
Ahoj, poradila bych se asi taky s dr.Ale za mě, můj syn skoro ve třech letech používal pouZe první slabiky. Když chtěl třeba zout botu, tak řekl ,,zu bo,, A pak začal mluvit docela dobře a brzy říkal i R a Ř.