Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda má někdo taky takový problém, syn 30 měsíců a stále mame problém s mluvenin, jako vidím že se snaží ale málo. Vždy jen máma, tata, tamto, tuto. Když se ho zeptám kde je tata? Tak občas řekne že v paci( v práci) nebo že je pič ( pryč) to samé s babičkou nebo dědečkem kde jsou.
Ale nic jiného neumí. Zvířátka nedokáže pojmenovat jen co dělají tak řekne že pes dělá haf a kočička řekne čiči. Č mu jde dobře.
Ale jinak nic moc nevím no čím to je, snad že má to ADHD je to čertík a neposeda
jinak žádné problémy zdravotní nemáme je chytry ví kde co je, nábytek, televize, lednice prostě vše ví ale to mluveni nevím no. Mám obavy protože jsem ho chtěla dát tento rok do školky a přijde mi že není vůbec pripraveny, u jidla nedokáže sedět v klidu vůbec, nedojida a nebo to rozhňaca všude po stole, teď momentálně máme ještě pleny na noc, přes den se pocura tak 2× nedokáže si právě pořádně říct
Řekne spíš kaka.
Chtěla Bych vědět zda to mám říct doktorce a nebo uvidím zda se to změní. ![]()
Přitom se tak snažím učím ho mluvit vše mu vysvětlují ale asi to nezabírá. Děkuji moc vám za každou radu a přeji příjemný den. ![]()
Řešila jsem to stejné s dcerkou. Bylo jí tak 27 měsíců a slovní zásobu stejnou a snaha o opakování vůbec. Šla jsem za pediatrou, dala žádanku na foniatrii, kam nás objednali za měsíc. Do měsíce u najednou byla kráva ‘bů’, ptáček ‘pípí’, koza ‘mé’, odpověděla ano/ne, ‘papat’, ‘táta spí’… na foniatrii vyšetřili s tím, že vývoj řeči je pozdější, ale fyziologický problém to není a jinde v motorice hrubé, jemné, chápání, soustředění apod. problém není. Poslali nás dom. Je to dva týdny a madam už zvládá slova jako: díky mami, prosí, taky pít, kakat, mávat babi, mimi jde… takže asi tak. Přijde mi, jak kdyby věděla, že máme jít k doktorovi a najednou ejhle…všechno jde!
(u nás tedy ten průlom v mluvení ve 28,5 měsících)
@Černá dáma tak to je super ze se tak krásně zlepšila vaše holčička, možná mame stejný problém uvidím teda, my jdeme až na 3 letou prohlídku, dá se tam na tu foniatrii objednat i bez doporučení lékaře?
@Veronikapaige bylo mi řečeno, že pouze se žádankou. My měly jít s dcerkou také až na 3letou. Ale nechtěla jsem s tím čekat. Možná bych, být Vámi, to zkusila s pediatrem konzultovat, třeba vystaví žádanku též. Bylo mi řečeno, že se někdy stává, že mají děti přirostlou uzdičku a to jim zabraňuje v pohybu jazykem a mluvení a musí se pak odříznout. Nebo je možný ještě nějaký vnitřní rozštěp tkání. To vše se na foniatrii kontroluje. Pokud tam není nějaký z těchto fyziologických problémů, tak pak případně po dvou třech kontrolách pošlou na logopedii. Toť z toho, čím mě vybavila MUDra.
Hodně štěstí a upovídaného chlapečka ![]()
Normální dítě, trochu později mluví. Ale mluví, rozumí, to je super. Do těch 3 let bych klidně počkala. Plínky na noc fakt neřeš, to v nástupu do školky nijak nebrání. Náš syn s plinkou na noc chodí do školky už třetí rok a nikdo to netuší a nijak mu to nepřekáží, to se nemusíš bát.
Mám stejne starou dceru, taky plinka na noc, mluví teda víc, ale žádná sláva to pořád není, sama se nají omezeně nebaví ji to, nejradši by byla krmena, což zase nebaví mě, takže to tak nějak pytlikujeme.. oblékání a vyslekani absolutní nic. Tedy včera velký pokrok, sama si sundala kalhotky a s dopomoci oblékla kalhoty od pyžama, doufal, že to ještě někdy zopakuje… buď v klidu, do školky daleko, děcka se vyvíjí rychle.
Syn na tom byl s řečí dobře do 18. měsíce. Pak v tom vývoji řeči docela dost stagnoval. Zlomilo se to skoro až ve třech letech, to byl každý den znát. Teď mu nejsou ani tři a půl a až na výslovnost (která je ale taky lepší a lepší) mluví krásně, lépe než většina dětí v jeho věku. Moc nemluvil, ale všechno nasával a vše si pamatoval, takže má dost velkou slovní zásobu, kolikrát mě úplně překvapí, jaká slova zná. Nechci nějak konejšit, taky jsem to nechtěla nechat být a řešila jsem to. Jen chci říct, že to někdy může vypadat hůř, než jaké to je. A že ta snaha se může projevit později.
@Midaku asi mate pravdu, já právě říkám že je pořád cas, my s oblékáním problém nějak nemáme dokáže si obléci tricko i tepláčky. Občas teda na rub
ale jinak to zvládá spíš je hyperaktivní a moc se mu do věcí nechce spíš u všeho šaškuje.
@Hlaholice já právě že tohle neznam, starší 9 leta dcera ta v jeho veku dokázala už tak nějak skládat věty a naucila se hodně říkat prosím a děkuji, mluvila rychle a dříve, ono se říká že holky se učí líp než chlapci, jsou linejsi
.
Tak snad se to zvladne i to s těma plenama.
U nás ve školce tohle neakceptuji jsou i arogantní když se pocuraji ![]()
@Veronikapaige píše:
Dobrý den chtěla bych se zeptat zda má někdo taky takový problém, syn 30 měsíců a stále mame problém s mluvenin, jako vidím že se snaží ale málo. Vždy jen máma, tata, tamto, tuto. Když se ho zeptám kde je tata? Tak občas řekne že v paci( v práci) nebo že je pič ( pryč) to samé s babičkou nebo dědečkem kde jsou.
Ale nic jiného neumí. Zvířátka nedokáže pojmenovat jen co dělají tak řekne že pes dělá haf a kočička řekne čiči. Č mu jde dobře.
Ale jinak nic moc nevím no čím to je, snad že má to ADHD je to čertík a neposedajinak žádné problémy zdravotní nemáme je chytry ví kde co je, nábytek, televize, lednice prostě vše ví ale to mluveni nevím no. Mám obavy protože jsem ho chtěla dát tento rok do školky a přijde mi že není vůbec pripraveny, u jidla nedokáže sedět v klidu vůbec, nedojida a nebo to rozhňaca všude po stole, teď momentálně máme ještě pleny na noc, přes den se pocura tak 2× nedokáže si právě pořádně říct
Řekne spíš kaka.
Chtěla Bych vědět zda to mám říct doktorce a nebo uvidím zda se to změní.
Přitom se tak snažím učím ho mluvit vše mu vysvětlují ale asi to nezabírá. Děkuji moc vám za každou radu a přeji příjemný den.
Taky to nyní řeším s naším chlapečkem, respektive od jeho dvou let (teď má právě 30 měsíců). Oční kontakt sporadický, celkem umí asi jen 5 slov, plenky má pořád a taky mi přijde, že nás docela i ignoruje.. Každopádně je toho i víc a tak nás poslali na vyšetření sluchu, na logopedii a teď nově i k psychologovi. Nechci strašit, ale bylo nám řečeno, že je možné, že náš syn trpí poruchou PAS
. Bude se vidět později.. ![]()
@Veronikapaige píše:
@Hlaholice já právě že tohle neznam, starší 9 leta dcera ta v jeho veku dokázala už tak nějak skládat věty a naucila se hodně říkat prosím a děkuji, mluvila rychle a dříve, ono se říká že holky se učí líp než chlapci, jsou linejsi.
Tak snad se to zvladne i to s těma plenama.
U nás ve školce tohle neakceptuji jsou i arogantní když se pocuraji
To je blbý ta školka, že tam jsou arogantní. Mne se ve školce naopak učitelky ptaly, jaká používá slova v takových těch základních věcech. Že prý spousta dětí ještě moc dobře v těch třech letech nemluví a mají ještě ta svá slovíčka. Počůrání tam prý řeší pořád.
@Lenkouš a co to je prosím za poruchu? Můj syn teda slyší dobře jen se mi zdá že neposlouchá a přijde mi že má adhd