Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Vadilo ti to slovo vystřel? Tak to asi nepřežiješ základku - tam učitelé používají slova jako vyblbnout, děláte blbosti, co tak líííítááááš, padej na své místo, neřvi tak a v tělocviku se děti dočkají určitě i dalších slov, jako ty jsi ale kopyto, bože, ty jsi fakt levá… jeden učitel na gymplu dokonce klukům na TV říká šmejdi a všichni ví, že to je od něj nesmírná pochvala
@ynax říkala jsem, že z toho nechci dělat žádnou kovbojku, ale na druhou stranu je to školka a do školky to nepatří ne? Škola je přeci něco jiného a děti jsou starší.
Těžko soudit, když situaci pouze slyšíš a nevidíš přímo okolnosti. Učitelka mohla dítě upozorňovat již opakovaně před Tvým příchodem, mohla to dělat mile a zdvořile. Ovšem dítě nemuselo opakovaně poslechnout. Tebou zmiňované „vystřel“ snad mělo konečně potřebný efekt a dítě se konečně posadilo a přestalo dělat neplechu. Paní inspektorka by to jistě neviděla ráda, nicméně si musíme uvědomit, že do školek chodí i děti, které si z domova nepřinesly schopnost poslechnout žádost ani příkaz dospělého. Jsou děti, které doma vládnou a vzít navědomí cizí ženskou ve školce, která chce být autoritou je pro ně nesnadno přijatelné zlo. Takže, pokud se nechce paní učitelka zbláznit a riskovat, že se z ní jednou stane taková saň, jakou je učitelka z diskuze o nepředloženém domácím úkolu a zbytečně vyhroceném konfliktu, nezbývá než výjimečně sáhnout do zásoby nevlídných (nikoli vulgárních)slov a použít je v pravou chvíli. Ale nesmí pro ně sahat pravidelně. ![]()
COŽE? Takže teď už vadí i slovo „vystřel“?
![]()
Já jsem asi fat v nějakém jiném filmu… ![]()
Kdyby mému dítěti někdo říkal, že je „fakt levé“ vadilo by mi to výrazně víc, než když ho upozorní, že má jít na místo.
Takhle promluvit na dite v materske skole rozhodne neni normalni. s muzem mame docela hruzu z toho, ze syn pujde za rok do skolky, zatim hlavne z deti „vychovanych pozitivnim rodicovstvim“. nejhorsi je, ze deti spatne veci chyti spis prave od vychovavatelek (autorita), nez od vrstevniku. je hezke, ze s ditetem takhle krupansky nejednas a pozastavila ses nad tim:)
Já si taky myslím, že na děti ve školce, by učitelky křičet neměly
Pak tam dítě nebude rádo chodit.. Já si dodnes pamatuju, jak mě jednou učitelka praštila silně do stehna, když jsem byla špatně rozkročená při cvičení
Ještě doma na tu skrvnu od ruky koukali a říkali chůdě malý… A kámoška zase nechtěla ve školce jíst a bily je tam za to a ona pak doma každé ráno vrhla, jak se bála tam chodit.. Takže si myslím, že dítě by mělo být ve školce spokojené, jinak je to pro něj velký stres.. V zaměstnání si taky na lidi nemůžem otevřít pusu, i když nás třebas neposlechnou, nebo nás vytočí, tak ve školce by taky měly být učitelky na to připravené..
Slovo vystřel na místo bych ve školce tolerovala naprosto bez problémů a to si myslím, že jsem na vyjadřování docela citlivá. Jak psal někdo přede mnou je možná nevlídné nikoliv vulgární a přímý, úderný pokyn mohl být zcela na místě. Jako @Bábrdl mi mnohem víc vadí negativní nálepkování dětí. Popsala jsi jenom střípek momentky, ale stejně nevidím nic výchovně závadového.
Nevím, já to doma Máťovi taky řeknu, když několikrát neposlechne. Asi by mi to přišlo maličko proti srsti a měla bych pocit, že tohle můžu říct dítěti jen já
sama, ale ono se to asi s těmi raubíři nedá vždycky jen mile a vlídně.
@Kamka33 píše:
Já si taky myslím, že na děti ve školce, by učitelky křičet nemělyPak tam dítě nebude rádo chodit.. Já si dodnes pamatuju, jak mě jednou učitelka praštila silně do stehna, když jsem byla špatně rozkročená při cvičení
Ještě doma na tu skrvnu od ruky koukali a říkali chůdě malý… A kámoška zase nechtěla ve školce jíst a bily je tam za to a ona pak doma každé ráno vrhla, jak se bála tam chodit.. Takže si myslím, že dítě by mělo být ve školce spokojené, jinak je to pro něj velký stres.. V zaměstnání si taky na lidi nemůžem otevřít pusu, i když nás třebas neposlechnou, nebo nás vytočí, tak ve školce by taky měly být učitelky na to připravené..
Tohle je těžký… Při svačině je to asi něco jinýho, ale ta učitelka má na starosti třeba 25 dětí, má za všechny zodpovědnost a je věc rodičů, aby dítě ve školce prostě poslouchalo… Já na staršího prcka taky zvýším hlas, když dělá, že neslyší… Tohle by mi prostě nevadilo. Učitelky prostě bude muset poslouchat… Co bych netolerovala jsou tělesný tresty, ale zvýšení hlasu a to, že by mu řekla, ať vystřelí na místo, pokud by před tím třeba celej den dělal blbosti a ani teď neposlouchal, bych klidně tolerovala… ![]()
Jak jsem psala nahoře. Tady šlo jen o svačinu, ale pokud neposlechne dítko u svačiny, je pravděpodobný, že pak neposlouchá třeba ani venku při procházce a to může být potom nebezpečný…
![]()
Tak já vystřel říkám…ono když s ejedná o zlobivé dítě, které neustále narušuje veškoeré supr činnosti
tak co je špatnýho na slově vystřel?
Když máš navíc na starost celou třídu dětí
. U nás v jedné školce v jedné třídě
učila děti přímo ředitelka a ta byla tak ostrá, že dítě čapla dost neštrně na můj vkus… nebo sjela dítě zbracející za to že pláče dost neempaticky
, stylem co ty furt břečíš??? Máma už si pro tebe jede! A to přede mnou jako před rodičem…
No, vystřel mi připadá normální
Já na děti občas zvýším hlas, ale není to že bych křičela, spíš mám hlas jakoby silný, tak mě jde vždycky všude slyšet. Výraz „vystřel na místo“ bych nepoužila protože by mě nikdo nepochopil
.Hodně používám „Kde máš být?“ a „tak šup“
Z toho slovního spojení bych vědu nedělala. Občas co jsem zaslechla tak jsem kulila oči a děti to brali jinak a spíš ještě dělali, že jsou raketa.
No, děti prostě musí poslouchat a mít autoritu… ono je to hrozně těžký, když to dítě zlobí třeba opravdu neustále, každej den, nic na něj neplatí
.
Ted máme docela problémového spolužáka ve školce, je to jednotřídka, paní učitelky jsou opravdu hodné, důsledné, mají adekvátní vzdělání… no a na tohoto chlapečka musely být opravdu tvrdší, jinak by ho nezvládaly a byl by nebezpečný ostatním dětem!
Jeho maminka mi říkala, že už byl v jedné školce a první den jí učitelky řekly, že tam nepatří, že ho tam nechtějí
.
Ono hlavně učitelky nemají moc možností, jak zkrotit dítě, které si třeba už 20× odběhlo od svačiny hrát, jak byste to řešili? Slovo vystřel mi teda nepřijde přes čáru ani omylem a názory, že dětem se kvůli tomu nebude ve školce líbit… můj bože.
Syn má ve školce dvě paní učitelky, obě jsou moc hodné, ale ta jedna je přísná, má autoritu, s dětma jedná na rovinu a je obrovský rozdíl tam odpoledne přijít. Přísná učitelka si hraje s dětma a všechny jsou v klidu. Ta tuze hodná sedí na zemi, kolem je BORDEL, ale opravdu nepředstavitelnej bordel a dětí jí skáčou po hlavě.
Takže za mě radši šest přísných učitelek, které umí houknout a děti ví, kde mají mantinely.
Asi by to do skolky patrit nemelo, ale i ucitelka je jen clovek a ver, ze se musi nekdy jooo pekne drzet, aby rekla jen to vystrel
Mozna tady budou namitky, ze by to pak delat nemela, ale ruku na srdce, kdo z nam se vzdy choval v praci na 100% ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Chci se zeptat, co by jste tolerovali při okřiknutí dítěte učitelkou ve školce? Předem upozorňuji, že z toho žádnou kovbojku nedělám, ale když jsem čekala na malou, než dojí svačinu, slyšela jsem jednu učitelku jak okřikla některé dítě ať vystřelí na svoje místo. Nevěděly, že tam jsem, takže jsem to zaslechla jen náhodou. Ale jde mi o to, že doma si dávám pozor na to, jak mluvíme před dětmi a přijde mi nevhodné, aby takto mluvily ve školce na děti.