Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Elessa Když napíšeš a) je potřeba napsat za b) jaké ty zdravotní důvody k odkladu byly.
Preockovani Priorixem se v soucasne dobe dela az v peti letech veku.
@Trojlístek Byl po narozeni hodne nemocny (zanet ledvin, virozy), mel opozdeny motoricky vyvoj, pak byl nemocny stale nekdo v rodine, dlouho trvalo, nez jsme vsichni byli aspon tech 14 dnu zdravi. Nicmene ockovat jsme jiz zacali ![]()
@Elessa A už je ten motorický vývoj OK? Tohle je radno konzultovat s MUDr. a taky jak moc se bojíš spalnicek, to především. Mladší dcera měla očkování rovněž doházené. Zkušenost mám takovou, že to ničemu nevadilo. Nicméně ona ty reakce neměla nikdy tak bouřlivé jako naše starší dcera. Dvě děti stejných rodičů a o působení očkování bych mohla napsat esej, jak rozdílné reakce byly a starší dcera dostala prvni dávku až po jejím druhém roce, kdy se to obyčejně obejde bez komplikací. To měla reakci jako hrom, ale druhé očkování MMR, dle starého očkovacího kalendáře zvládla dobře.
@Trojlístek uz se to zda byt ok, uz krasne chodi (jdu to zaklepat). Spalnicek se bojim hodne, mam pocit, ze at ctu sebevic, nejsem porad dostatecne informovana
A muzu se zeptat, jake jste meli rozestupy mezi hexou a Priorixem?
Resim úplně to same, Dr. CCD dat synovi co nejdříve Priorix a v červenci poslední hexu. Me se to ale prostě nějak moc nezdá, ze spalniček hrůzu nemám, takže chci počkat, az bude mít po 3. Hexe a alespoň pul roku po ni Priorix
Naopak bych mela strach dat Priorix ted v epidemii, oslabit tělo živou vakcínou v epidemii mi přijde prostě risk ![]()
@Elessa Prosadila jsem si rozestupu dvou měsíců. Naše dětská je očkovací fanatička. Nicméně je dobrá diagnostička, proto u ní setrvávám. Skrz očkování jsme měly velké výstupy, nicméně v tomhle si dokážu stát za svým. Po doočkování je zase docela milá a srovnalo se to napětí. Ve vašem případě bych se radila na neurologii, pokud jste někam chodili. Ono právě starší měla z první dávky MMR neuro obtíže, přestože ji měla ockovanou o dost později, než její vrstevníci a mladší dcera.
@Kačka5991 A kdy to tedy chceš řešit? Pokud média nelzou, tak ta epidemie je a nakažených přibývá. Ono je to blbé, ale spalnicky může dostat i očkované dítě a stejně tak dospělí po 40., kdy už původní očkování prostě nefunguje. U zakladatelky je to 50% na 50%, dítě má slabší imunitu, nicméně si nemůže být jistá, ikdyž naočkují. Protože vždy může být %, že to schytá zrovna její dítě. Já nejsem fanatička do očkování, stejně tak nejsem zastánce neočkovani. Ale mám jednu teorii, čím méně tyhle konkrétní věci hrotim, tím lépe vše probíhá. Spoustu oslabení pro tělo je psychika a je jasné, že naše psychika se odráží i v našich dětech a tím pádem na jejich zdraví.
@Trojlístek
Právě protože je epidemie, nechci syna oslabit živým virem, kdy by se protilátky vytvořily stejně az po epidemii.. Me přijde prostě očkování v době epidemie jako risk. Před epidemii samozřejmě, ale v ni ne..v tom s vámi souhlasim. Chce to hlavně aby šla maminka na očkování s tim, ze to je nejlepší pro dítě a nepřipouštěla si nic negativního ![]()
@Kačka5991 Tak ono je taky potřeba dodržovat jakýsi režim. Ani jedno z dětí jsem po očkování MMR netahala do kolektivu dětí, nákupních center a rodinných sešlostí. Takhle jsem to striktně dodržela cca tři týdny. Nikdo s tím neměl problém a já mám dojem, že jsem se pokusila o maximum. Otázka je kolik lidí je tohle ochotno udělat. Povím ti z vlastní zkušenosti moc ne, přitom zrovna téhle vakcíny se obává každý. O plánovaném očkování víš předem, takže jsem eliminovala i riziko nemocí, před samotným očkováním, prostě se nechodilo do kumulace lidí s nevětraným prostorem. A pokud mně se jako rodiči něco nezdálo, neměla jsem problém zavolat doktorce a říct ji, že klidně přijdeme, nicméně očkovat nebudeme. A to bylo hodně nepříjemné.
@Kačka5991 ja jsem prave take nejdriv chtela jit tou cestou, ze doockuji hexu a pak teprve po pul roce Priorix, ale vzhledem k te epidemii jsem zacala zvazovat Priorix pred posledni hexou.
Nase dr. na me netlaci. Priorix jeste ani nezminila, zacala jsem o tom uvazovat sama kvuli tem mym obavam.
Syna izoluji od vetsich kolektivu co to jde, ale treba na piskoviste s nim chodit budu, tomu se nevyhnu. Navic tatinek to nevidi tak cerne jako ja, bude ho tahat vsude s sebou, jakmile se jeste vic otepli, a chce i hodne cestovat, z cehoz jsem trochu v nervu ![]()
@Trojlístek uplne souhlasim. Dulezite je, jak je nastavena maminka. Snazim se ted aktualne nastavit tak, ze proste urcite bude v poradku a nic nechyti
Pred ockovanim nastavuji uplne ten stejny rezim, myslim, ze je potreba udelat maximum, aby byl na ocko uplne zdravy.
@Elessa Z tvého popisu vnímám, že máte velmi rozumnou dětskou. Takže bych ji svěřila svou obavu a nechala si poradit. Tatinci mají tendenci bagatelizovat. V tomhle jsme naštěstí s manželem za jedno. Ale zrovna písek je venek, to není uzavřená místnost. Starosti by mi dělalo to cestování. Kolik má malý teď měsíců?
Ono to uprednostneni MMR byla taková náhoda spíš. V našem případě. Šla jsem řešit úplně něco jiného se starší a ona dětská, to začala řešit. Věděla jsem, že je v dobré kondici a neplánujeme nic náročného. Tak jsem v podstatě sama to očkování navrhla. Je ale fakt, že to nebylo impulsivní jednání a podvědomě jsem tušila, že to v dohledné době bude a vnitřně jsem se tím už srovnala.
@Trojlístek za par dni mu bude 19 mesicu. Manzel chce vyrazit za dva mesice do Italie, autem a mimo mesto, tak to snad nebude tak zle 🤔
Take si rikam, ze piskoviste by mohlo byt v pohode
Do restauraci a obchodaku s nim nechodime.