Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky,
mám dotaz pro zahrádkářky. Potřebuju namnožit tůje, abych je nemusela kupovat. Potřebuju poradit jak nato, v odborný literatuře jsem se dočetla, že uříznuté větvičky musím nechat vykořenit v určitém substrátu pro stimulaci vykořenění, pak zasadit do květináčů a až příští rok je zasadit do země. mě to příjde moc komplikované a zdlouhavé, myslela jsem si, že je nechám vykořenit ve vodě a pak hned zasadím do země. Máte s tím někdo zkušenost? Díky za rady, víte já jsem takovej kozel zahradník ![]()
Hm, asi bych ufikala kousky větviček, namočila do stimulátoru (ve vodě bych tomu moc nevěřila…
), píchla do kelímku s nějakým obyč substrátem a další rok vysadila na určené místo - až bude jasno, které se chytily…
Možná už na podzim, jestli je nařízkuješ teď - nevím, kdy se to má dělat.
Udělej to jak píše @Pipet. Takhle množím všechno na zahradě. Když ti na podzim přijde, že ještě nejsou moc zakořeněné, tak je pěkně zazimuj. Buď zahrabat do skleníku a zakrýt, nebo někam do nevytápěné garáže. Aby nepromrzly květináče. A nebo můžeš udělat oboje - vysadit jak do květináče, tak vyzkoušet zasadit rovnou na místo kam je chceš sázet. A ty co se nechytí, pak dosázet z květináčů.
Asi se budu ptát jako blbec, ale co je stimulátor a kdo to koupím
![]()
@Mava Stimulátor, takový prášek/vodička/gel co podporuje zakořenění…
Předpokládám výskyt v zahradnictví a hobbymarketech ![]()
@Pipet díky
no já zrovna nejsem Béďatrávníček, takže se ptám.
Já mám totiž u pergoly zasazený takový keř, nevím jak se jmenuje. Je to popínavé, plazí se to po pergole, kvete červeně celý rok. A ráda bych si ho „nějak“ namnožila, ale netuším jak. Ulomená větvička ve vodě i hlíně zdechne.
Omlouvám se zakladatelce, že jí sem lezu.
@Mava jestli je to něco takového. Tak ten se množí hodně špatně. Musí se kus větvě zahrabat a doufat, že se chytne.
@Pipet píše:
Hm, asi bych ufikala kousky větviček, namočila do stimulátoru (ve vodě bych tomu moc nevěřila…), píchla do kelímku s nějakým obyč substrátem a další rok vysadila na určené místo - až bude jasno, které se chytily…
Možná už na podzim, jestli je nařízkuješ teď - nevím, kdy se to má dělat.
A v tom stimulátoru to nechat jak dlouho?
Díky za rady, zkusím ty květináče, snad teda na to neni už pozdě a na podzim to zkusim zasadit ![]()
@hany83 Já to používala naposled na základce v „pracovních činnostech“
![]()
Ale byl to takový prášek, potom myslím gel, ta část kytky, co je v hlíně, se v tom namočila/opatlala a šup do květináče ![]()
Tchýnka je množí tak, že utrhne větvičku, píchne jí do země a přikryje sklenicí, tak to nechá rok a pak přesazuje. zatím se jí chytla většina
Jak píšou holky, ufiknout větvičku, namočit do stimulátoru a zasadit do substrátu, ven bych to ale taky dala až příští rok, třeba na jaře. Akorát teda slyšela jsem, že když se řízek dělá z větviček, tak nějakou dobu trvá, než začne růst ze všech stran, prý se nějakou dobu prostě „chová“ jako ta větev a je to furt „placaté“ ![]()
@Verca1989 to je pravda, kámoška mi před čtyřmi lety dala malou větev tůje a dneska je tak cca 50cm vysoká, i když tenhle rok se rozrostla i do stran.Chce to asi přihnojovat, což jsem vůbec nedělala. Tyhle hnojit budu, tak uvidíme jak porostou.
Dneska jsem byla v květinářství, koupila ten stimulátor a pani říkala, že je klidně můžu píchnout rovnou do země, že je teplo a mám je seříznout ze šikma.
Tak zítra jdu na to ![]()