Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím, právě jsem našla na své Marantě třtinové mšice a že jich tam je, zespoda listů
co s tím mám dělat? bojím se, že už si přelezli i na jiné rostliny… a hlavně, nechci, aby mi kytku zničila, máte nějaké osvědčené rady? díky
Kopřivový výluh - mladé kopřivy, nasekat, dát do vody, pár dní ustát, postříkat květinu. Té to neublíží, mšice to zlikviduje.. kdyžtak postřik zopakovat. Oni se bestie dostanou klidně otevřeným oknem a rychle se šíří… ![]()
@teriiiy existují i chem. postřiky.. např toto: Jak zakročit:
Existují tři možnosti:
Pomocí chemických postřiků
Pomocí insekticidních postřikových prostředků na přírodní bázi
Pomocí přírodního predátora
Mezi chemické postřiky, které lze použít proti mšicím, patří Talstar, Torant, Spruzit, Aztec, Mospilan a další. Při použití těchto přípravků je zapotřebí si důkladně prostudovat návod a hlavně dodržet ochrannou lhůtu, kterou výrobce vždy uvádí. Chemické postřiky bývají často účinné jen zpočátku. Časem mšice získají odolnost vůči těmto přípravkům.
Postřiky na přírodní bázi jsou sice méně účinné než ty chemické, ale zase jsou mnohem šetrnější k rostlinám, životnímu prostředí a i nám lidem. Nemají žádnou ochrannou lhůtu. Proti mšicím můžete použít například Neudosan a Biool.
Poslední možností je aplikace přírodního predátora. Proti mšicím se nejčastěji používá parazitující vosička Aphidius colemani, kterou lze aplikovat i v domácnosti. Jejím nepřítelem ale bývají již zmínění mravenci. Proto je zapotřebí zároveň zakročit i proti nim.
Vyzkoušej.. s chemií nemám zkušenosti, je tam psáno i o přírodních, určitě seženeš v květince nebo hoby marketu ![]()
Táta mi přinesl nějaký postřik, který používá, tak snad to pomůže
Já jsem na mšice na Ibišku použila toto http://www.lovela.cz/…94/biool_211. Nechtělo se mi totiž doma stříkat ničím chemickým a ten olej mi přišel dobrý. Fungovalo to rychle.
No tak já to ani nestříkala doma, vzala jsem to na zahradu, tam to aplikovala a nechávám to tam oschnout