Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zavedla bych časový limit. Jsou na to i aplikace. Proste nastavis, vyčerpá čas, přístroj se zamkne a nazdar.
Prijde mi, ze manžel ji to dovolí, protože je to nejjednodušší - nemusi se s ní dohadovat ani se jí věnovat. Slušně bych ho požádala, ať respektuje časový limit uzivani
@Anonymní píše:
Ahoj,mam 8 letou a proste mi vadi kolik casu travi na mobilu, tabletu, a kdyz netravi, ceka az bude moc..
Pro zacatek, hodne jsem se ji venovala, cetly jsme, skladaly, maloval, tvorily, chodily porad ven v jakemkoliv pocasi. Delala to rada, ale s nastupem do skoly ji vse prestava bavit..jasne na tv koukala, nemeli jsme u nas nikdy zavedene, ze ted hodinu a taky proste kdyz byla chut, na neco jsme doma koukli..a kdyz uz to bylo moc, vplo se to a slo se ven..
Ale vekem..hracky ji uz moc neberou, obcas meco tvori, maluje..ale jakoby si zapomnela hrat..ven chodime spolu, ale uz to neni ono..je vidět, ze se ji nechce, ale chodime denne, na prochazky, vylety jak cas a zdravi dovoli, ted vecne nekdo ma neco… Dela tance, chodime plavat..ale ted pres zimu by jen u tabletu nebo na mobilu sedela, manzel ji necha, ma klid…mela nedavno nestovice, tamze znudena doma.. to me stve, kdyz nejsem doma, zacne rano snidane u tv..pak prejde na mobil hry, pak namaluje jeden obrazek a usedne k tabletu a hraje roblox, ma tam pry kamarady..odpo se de ven, ale deti v jejim veku nikde, na hristi mrnata, ostatni online..takze chce byt taky, kdyz uz jde s nejakymi detmi ven, obcas chodi sama za barak, kde na ni vidim z balkonu, ma mobil, aby kdyby neco zavolala, ze se neco stalo, internet nema, ale ostatni jo a kolikrat sedi na a cumi do mobilu..
Kdyz to jde, domluvime se s kamaradkami a jdeme spolu, to si pak vyhraji..
Zacinam se bat, ze z ni bude v puberte holcina co jen sjizdi socialni site a hraje hty a nevim jak proto tomu. Vic konicku? Vic uz casove nestihame, navic ma adhd a proste chodi uplne ko ze skoly, ukoly nam zaberou odpo, ma jeste dys, tajze spatne cte, trenovani ji nebavi a vztah ke kniham bohuzel zatim nema..Ja ji to zakazuji, hry a tak, az po povinnostech muze chvili, ale vzdy to konci hadkou, ted se pripojila nejaka. kamaradk a jeste chvili, pak to nevydrzim a vypnu a pak sedi a chodi od niceho k nicemu…tatinek to bere tak, ze je to jina generace a je to ok, on sam na mobilu a pc travi dost casu..hlavne myslimy ze je rad, ze ma klid..tamze se hadam jeste s nim..
Ale neni to jen u nas, minule jsme mely jit s kamoskou a jeji 10 letou ven a ona mi pise, ze se dceri nechce a a ani ji ne, ze je zima a ze se mlada pta, zda se moje nepripoji na Roblox..
Verim, ze na jare bude zas lepe, to delame hodne venki..ale i tak, je videt, ze se dite meni a proste ja nevim..nechci z ni mit domaciho povalece u pc..nebo to fakt beru moc tvrde, kdyz tak vidim, ze fakt spousta deti ten cas tak travi..alw verim, ze ne vsechny..jak rada cjodi ven i na kroizky, zatim! Ale doma proste jakoby si neumela najit jinou zabavu..vzdy si rikam, nechce delat neco sama, se mnou, tak at se nudi, az se bude nusit neco si najde a zatim nic, lezi v posteli a cuci do blba a rika, tak uz muzu? Rikam ne, pak si teda neco najde, ale je videt, ze to dela otravena..
Jako nesedi u toho celyndny jka.mela nestovice a my jsme se stridali s. muzem, tak my dve jsme nakoupily deskovky a hodne hraly, cetly posloichaly aufio, malovaly. ale. s.muzem untogo byla cely den…v tydnu se skolou u toho sedi chvili, ale vikendy..jako ja folo varim, uklizim a taky obcas jsme v praci s muzem se stridame, taky obcas dela vikendy, ale. o vikend by u toho prosedela cely dopo a i odpo..ale odpo ji vytahnu na brusle nebo nekam..ale.peikde.domu a hned by so k tomu uz sedla, vim, ze on ji to dovoli..jak mu vysvetlit, ze to neni dobre..on mi řekne, vidis uz nehraje treba, jenze ona se od pc presune na tv a kouka na nejakyho youtubera co hraje, tikam prast jako uhod, od pc k tv..
Ten sáhodlouhý román je úplně bezpředmětný – jestli osmileté dítě má techniku volně a bez omezování k dispozici, tak není co řešit…. jak si ji s mužem vychováváte, takovou ji máte ![]()
V tomto věku měly naše děti jasná pravidla resp. hodiny, kdy smějí na mobilu hrát nebo na počítači se na něco dívat.
@BohunkaP píše:
Ten sáhodlouhý román je úplně bezpředmětný – jestli osmileté dítě má techniku volně a bez omezování k dispozici, tak není co řešit…. jak si ji s mužem vychováváte, takovou ji máteV tomto věku měly naše děti jasná pravidla resp. hodiny, kdy smějí na mobilu hrát nebo na počítači se na něco dívat.
Přesně tak. Četla jsem nadpis a pár vět, ta omáčka kolem mě nebrala. Dát limit a hotovo. Ať se klidně staví na hlavu ![]()
Jednoduchý řešení. Family Link a časový limit. Naši kluci mají 2 hodiny v týdnu a 3 hodiny o víkendu. Je na nich, kdy a jak si to vycerpaji. Často slyším prosby o prodloužení, ale smůla. Prodlužujeme jen v odůvodněných případech. Hodně tomu pomohlo, že jsme zavedli herní dny. Pravidelně k nám chodí kamarád a kluci půl odpoledne paří, bez limitu. Mimo tento den se limit neprodluzuje, často jim ten telefon i zamknu, když zlobí nebo když mimo telefon prudi, že se nudí. Ven toho osmiletyho taky musím skoro nutit, ono už si v tom věku moc s hračkami nehrají, to je přirozený vývoj, ale nahradit hračky telefonem, to rozhodně ne. U nás velmi frčí karty, deskovky, hra na školu… ale to vyžaduje součinnost rodiče, což nekteri prostě radis to dítě uklidí k elektronice…
U nás mají děti časový limit. Dcera 10 let půl hodiny denně mobil plus o víkendu hodinu PC. Syn 7 let o víkendu hodinku PC. Plus si každý pouští večer něco na Déčku. Zatím to celkem funguje.
Jinak u vás je blbý, že manželovi je to jedno, to se pak blbě něco řeší. Taky že malá je jedináček a nemá si s kým pohrát. Moje dcera už si taky nehraje s hračkami, buď má nějaký kroužek nebo doma hraje na klavír, něco si vyrábí či maluje, pere se s bráchou nebo si hraje se psem. V létě je to lepší, to lítá venku. Co zkusit nějaký hudební nástroj, bavilo by jí to?
Díky bohu, že mě máma neprudila s časem na mobilu, pc a televizi. Snažím se to nedělat ani dětem. Synovi (bude mít 11) nic nezakazuji, ven chodí, dobře se učí, hraje si se sourozencem. Dnes už tam má 2,5 hod a proč? Protože vstával v 6 a byl na něm, než jsme vstali. Nedospaný není, včera nechtěl spát ani ve 22:30. Má prostě malou potřebu spánku. Teď hráli na PS4 s mladším. Odpoledne dáme asi nějakou deskovku, ven bohužel nemůžeme (všichni nemocní).
1.) asi u toho vidí i rodiče a pokud je na to od mala zvyklá, není se čemu divit
2.) vy ji dáte tablet a mobil a divíš se, že je na tabletu a na mobilu?
3.) jak moc aktivní jste vy rodiče?
Naše holka má 9 a má limit přes týden hodinu, pak ji jde na mobilu jen volání a SMS, o víkendu má hodiny dvě.
Mobil má čerstvě. Zabaví se i bez něj, pač ji nic jiného nezbyde. Případně může pomáhat doma (vysát, utřít prach, oškrabat brambory, poskládat oblečení, roztridit ponožky… ), o víkendu povinně čte jednu kapitolu z knížky, dávám ji příklady apod. Prostě pokud se nudí, buď se zabaví a nebo dostane činnost ode mě.
Tablet doma nemáme, na PC nezná hesla. TV máme jen jednu a jede spíš jen k večeru.
Co je to za zbytečný román? To je zbytečné číst.
Popisuješ tolik aktivit, které se snad ani s něčím dalším nedají zkoordinovat.
Naše holky mají 3× týdne gymnastku, víkendy dost často zaberou závody.
Zbytek škola, úkoly a učení. Obě rády tvoří a to je té starší 12 let. Obě zajímá siti a háčkování.
Tvůj výčet činnosti mi přijde jako alibi, sedět při takovém zápřahu u mobilu nebo tabletu není reálné.
Jinak na tabletu, mobilu se dají trénovat i takové veci jako je čtení, psaní. Mladší užívá když jedeme na závody.
Že jste ji nastavili a dovolili konzumní zábavu je čistě vaše zodpovědnost. Co jste ji nabídli, to dělá.
Aplikace, o kterých píšes nemám ani podvědomí, takže začni u vás rodičú.
Příspěvek upraven 10.12.23 v 15:20
Nejdrive zpracuj manzela, bez neho to nepujde, musite v tom byt za jedno, jinak to bude porad dokola. Domluv se s nim, kolik casu ji dovolite a toho limitu se drzte..je blbe, ze on ma jiny nazor a prijde mi to normalni.
Pres zimu je to vzdy horsi, vidim to i u nas, kor s tema nemocema, u nas teda vic nez hry tv, ta by mohla jet od rana do vecera, ale bohuzel..a skolou se mi zda, ze to taky prislo, holt starsi deti, u nas jede Minecraft..ale tam se aspon da neco stavit a rozvijet, ale i tam, odsad pocad, my. s manzelem taky meli odlisny nazor, je mladsi, bral to jinak, ale proste dulezite je se domluvit s nim a aby go i on dodrzoval, ona si pak zvykne a neco si najde i jineho, jestli to nedavno objevila tak je to proste pro ni novy svet a delas s ni dost, krouzky ma, je zvykla i na jine veci nejen idmala sedet u elektriniky, to prejde..
Syn 8 let má přes týden limit 1 hodinu, o víkendu 2. Funguje to. Ve výjimečných případech přidám další čas. Je s tím v pohodě, jak mu dojde limit, tak si staví Lego, maluje nebo dělá kravinky se sestrou.
Když ti to vadí, nastav limit, ona se zábaví když ji nic jiného nezbyde. Naši dcera je ve 3tride a zatím omezovat nemusíme, během týdne zas tolik času nemá. Do školy mobil nenosí, chodí do družiny, na kroužky o víkendu je většinou nějaký program, nebo si zve kamarádky. Co se tedy teď rozmohlo je volání přes whatsap se spolužáky, většinou k večeru se to rozjede a mají skupinové videohovory. Jinak závislá na telefonu není, umí si ještě i hrát.
Ahoj,
mam 8 letou a proste mi vadi kolik casu travi na mobilu, tabletu, a kdyz netravi, ceka az bude moc..
Pro zacatek, hodne jsem se ji venovala, cetly jsme, skladaly, maloval, tvorily, chodily porad ven v jakemkoliv pocasi. Delala to rada, ale s nastupem do skoly ji vse prestava bavit..jasne na tv koukala, nemeli jsme u nas nikdy zavedene, ze ted hodinu a taky proste kdyz byla chut, na neco jsme doma koukli..a kdyz uz to bylo moc, vplo se to a slo se ven..
Ale vekem..hracky ji uz moc neberou, obcas meco tvori, maluje..ale jakoby si zapomnela hrat..ven chodime spolu, ale uz to neni ono..je vidět, ze se ji nechce, ale chodime denne, na prochazky, vylety jak cas a zdravi dovoli, ted vecne nekdo ma neco… Dela tance, chodime plavat..ale ted pres zimu by jen u tabletu nebo na mobilu sedela, manzel ji necha, ma klid…mela nedavno nestovice, tamze znudena doma.. to me stve, kdyz nejsem doma, zacne rano snidane u tv..pak prejde na mobil hry, pak namaluje jeden obrazek a usedne k tabletu a hraje roblox, ma tam pry kamarady..odpo se de ven, ale deti v jejim veku nikde, na hristi mrnata, ostatni online..takze chce byt taky, kdyz uz jde s nejakymi detmi ven, obcas chodi sama za barak, kde na ni vidim z balkonu, ma mobil, aby kdyby neco zavolala, ze se neco stalo, internet nema, ale ostatni jo a kolikrat sedi na a cumi do mobilu..
Kdyz to jde, domluvime se s kamaradkami a jdeme spolu, to si pak vyhraji..
Zacinam se bat, ze z ni bude v puberte holcina co jen sjizdi socialni site a hraje hty a nevim jak proto tomu. Vic konicku? Vic uz casove nestihame, navic ma adhd a proste chodi uplne ko ze skoly, ukoly nam zaberou odpo, ma jeste dys, tajze spatne cte, trenovani ji nebavi a vztah ke kniham bohuzel zatim nema..Ja ji to zakazuji, hry a tak, az po povinnostech muze chvili, ale vzdy to konci hadkou, ted se pripojila nejaka. kamaradk a jeste chvili, pak to nevydrzim a vypnu a pak sedi a chodi od niceho k nicemu…tatinek to bere tak, ze je to jina generace a je to ok, on sam na mobilu a pc travi dost casu..hlavne myslimy ze je rad, ze ma klid..tamze se hadam jeste s nim..
Ale neni to jen u nas, minule jsme mely jit s kamoskou a jeji 10 letou ven a ona mi pise, ze se dceri nechce a a ani ji ne, ze je zima a ze se mlada pta, zda se moje nepripoji na Roblox..
Verim, ze na jare bude zas lepe, to delame hodne venki..ale i tak, je videt, ze se dite meni a proste ja nevim..nechci z ni mit domaciho povalece u pc..nebo to fakt beru moc tvrde, kdyz tak vidim, ze fakt spousta deti ten cas tak travi..alw verim, ze ne vsechny..jak rada cjodi ven i na kroizky, zatim! Ale doma proste jakoby si neumela najit jinou zabavu..vzdy si rikam, nechce delat neco sama, se mnou, tak at se nudi, az se bude nusit neco si najde a zatim nic, lezi v posteli a cuci do blba a rika, tak uz muzu? Rikam ne, pak si teda neco najde, ale je videt, ze to dela otravena..
Jako nesedi u toho celyndny jka.mela nestovice a my jsme se stridali s. muzem, tak my dve jsme nakoupily deskovky a hodne hraly, cetly posloichaly aufio, malovaly. ale. s.muzem untogo byla cely den…v tydnu se skolou u toho sedi chvili, ale vikendy..jako ja folo varim, uklizim a taky obcas jsme v praci s muzem se stridame, taky obcas dela vikendy, ale. o vikend by u toho prosedela cely dopo a i odpo..ale odpo ji vytahnu na brusle nebo nekam..ale.peikde.domu a hned by so k tomu uz sedla, vim, ze on ji to dovoli..jak mu vysvetlit, ze to neni dobre..on mi řekne, vidis uz nehraje treba, jenze ona se od pc presune na tv a kouka na nejakyho youtubera co hraje, tikam prast jako uhod, od pc k tv..