Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A jak se ta její nuda projevuje? Prudí a říká si i pozornost, nebo je s tím v pohodě? Naše momentálně čtyřletá měla poměrně dlouho podobné období, když si hrála, tak jen tím způsobem, ze něco počmárala, zničila a nebo prudila staršího bráchu. Jinak neustále znuděná. Ale dokázala se třeba hodinu válet jen tak a vůbec ji to netankovalo. Ona je tedy celkově pohodlná.
Jinak jo, může to být nástupem do školky, kde si zvykla, že má program. Ale pro vlastní zdraví bych ji neučila, že jí tu zábavu budu hledat já.
@Anonymní píše:
@Aduš8 @blumen
Je taková otrávená, povaluje se po gauči, nic z nabízených aktivit ji nezajímá. My s mužem teda nejsme zrovna akční, ale u ní je vidět, že jí nuda vadí. Když se do něčeho zabere, vydrží u toho tak 5 minut. Dneska mi otráveně řekla, že už chce do školky.
Tak ji nech, ona ta nuda v životě neškodí. Závidím ti, že se nudí takhle hezky ![]()
Asi se nudí, protože si chce hrát s vrstevníky a ne být doma. A podle psychologů je nuda velice důležitá a dítě by i nudu mělo zažívat.
Pokud se jí věnuješ, že např. pečete nebo spolu něco vyrábíte, tak mi to přijde ok a neřešila bych to.
@Zmatka píše:
Tak ji nech, ona ta nuda v životě neškodí. Závidím ti, že se nudí takhle hezky
S tím souhlasím, nám dokonce na třídní schůzce ve školce (když byla dcera předškolačka) říkali ať ty děti n a když byla dcera ve školce, tak to na třídní schůzce i učitelka říkala, že je dobré ty děti nechat občas nudit. Že se nakonec nějak zabaví samy.
Tak ji nech, ať si leží na gauči a nudí se
Jistě se nebude nudit dlouho ![]()
Pokud nenici veci, neprudi a jinak se ji pres den venujes, nechala bych ji se nudit, vsak ona si neco najde. Je treba se naucit i vydrzet sam se sebou.
Souhlasim s ostatnimi, nuda je taky dulezita. Kdyz mi dcera rekne, ze se nudi, reknu, ze ji aspon odpociva mozek
nechej ji nudit a treba si zacne hrat sama
Ahoj, mám tříletou holčičku a poslední dobou mě trápí její chování doma a nevím, jestli je to moje vina. Od září chodí na dopoledne do školky, ale teď je nemocná, takže je doma. Máme malý byt, dítě není zdaleka zavalené hračkami, ale řekla bych, že základ, co by měla mít má (kostky, stavebnice, panenky, hromadu plyšáků, kuchyňku, miminko, puzzle, hromadu knížek, vláček, omalovánky…) Náš den doma vypadá asi tak, že vstaneme, převlíkačka, snídaně, pak něco poklízím a malá se plácá (snažím se dávat návrhy, třeba nechceš skládat puzzlíky? nechceš mi postavit z lega to a to? Nechceš mi udělat snídani v kuchyňce…?) od ničeho k ničemu. Pak jdeme na cca 1 hod ven. Pak domů, připravit oběd, obědvat, po obědě odpočinek a odpoledne se opět plácá. Většinou opět na hodinu ven. Měla období, kdy si docela vyhrála sama, takže to není v tom, že to neumí. Je to tím, že je zvyklá na akci a režim ve školce a teď se nudí? Nejsem typ, co by ho bavilo si s dítětem hrát, samozřejmě, že to sem tam udělám, ale nesedím u ní většinu dne. Radši si s ní povídám a když, tak něco vyrábíme, malujeme. Snažím se jí zapojit do činností doma (dnes jsme pekly celý den cukroví), to jí na chvíli zabaví, ale pak je zase znuděná. Cca na hodinu jí pouštím pohádky (nemáme TV). Já už nevím, jak jí zabavit, a jak moc je špatně, že je takhle znuděná?