Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je normální, aby měsíční miminko bez jakýchkoliv potíží nebo předešlých příznaků modralo okolo bradičky, rtíků a nosu?
Tak sama asi uznáte, že naprosto normální to není. Příčin může být hodně…
@Sabuliin No pokud mu není zima, je tu pár možností, bud má něco se srdíčkem, nebo mu prostě prosvítají cévky, což by bylo v pořádku. Nezadýchává se?
Pro odlišení periferní a centrální cyanózy je klíčové zbarvení jazyka, pokud by byl modrý, příčina by se nacházela v samotném srdci (srdeční zkraty) nebo v plicích.
Zima mu není, první jsem si také myslela že je mu zima protože měl studenou hlavičku a ručičky. Po konzultaci s dr. jsem se dozvěděla, že pokud má miminko teplý zátylek, tak mu zima není, a se studenýma ručičkama to nemá nic společného…
Ještě dnes bych zajala na pohotovost tam, kde se malý narodil. Udělají mu různá vyšetření a zjistí co a jak. U tohohle bych se bála hlavně srdeční vady. Radši nečekat, aby nebylo pozdě.
@Sabuliin píše:
Zima mu není, první jsem si také myslela že je mu zima protože měl studenou hlavičku a ručičky. Po konzultaci s dr. jsem se dozvěděla, že pokud má miminko teplý zátylek, tak mu zima není, a se studenýma ručičkama to nemá nic společného…
No tak s ním jed k doktorovi ne?
Hele může to být banalita, ale spíš si myslím, že fakt může mít nějakou srdeční vadu. Normálně ho vem do nemocnice na dětskou pohotovost.
Může to být zimou. Ale bývá to i příznak onemocnění srdíčka nebo špatného prokrvovani. Takže jestli máte doma teplo, raději bych zašla k dr.
@Melody 4 No, třeba ze spaní se tak špatně nadechne, nebo špatně polkne jakoby slinu ale tohle všechno jsem dr říkala… i to že třeba je jakoby v křeči, že se protahuje a vteřin nedýchá… a ona se mi vysmála, že vteřin určitě néééé ![]()
Jazyk má růžový, a dr. ho několikrát poslouchala… nic neříkala že by bylo v nepořádku..
@Sabuliin
a je to teda dlouhodobejsi a doktorka ho mezitim videla, jo?
Kdyby to byla nějaká vada, je možné, že by byl nějak plačtivý? víc než obvykle?
Od večera je rozeřvaný, zdá se mi mnohem víc než obvykle (to asi i proto že ho bolí břicho…)
@Sabuliin
Srdeční zkraty se mnohdy poznají až při vyšetření ultrazvukem.