Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Najde se zde někdo kdo chová morčátka a poradí mi. Máme doma dvě samičky, jednu od dubna, druhou jsem pořídila v červenci. Seznámení proběhlo v pořádku, mimo klec, pak jsem ji vyčistila, nastěhovala tu mladší a pak přidala tu starší. Až do včerejška bylo vše v pořádku. Od včerejška se nahánějí v kleci, starší pořád vrčí, mladší neustále kvika, neperou se ale kravál neskutečný. Nemůžou se napadnout, proč to dělají, vyříkávají si dominaci, mám je oddělit nebo nechat spolu
Nemá některá z nich říji. Pokud neteče krev, neoddělovala bych
@Anetkamor abych řekla pravdu, tak nevím, jsou to první morčata které mám 😊, krev neteče, ale jdem z těch dvou nervózní jak pořád vrčí.
Ahoj, to je v pořádku, pokud se neperou a nelítají chlupy, bude se tohle dít běžně - běhání, vrčení, kroucení zadečkem. Dominantní morče si jednou za čas znovu obhájí pozici, nebo ho to mladší prostě trochu štve. Dokud ale to mladší vysloveně nekouše a jinak vychází v pohodě, rozhodně je neodděluj.
Co je zkusit nechat na neutrálním území? Možná si ta starší uvědomila, že jí někdo narušuje soukromý, hájený prostor. Jen nápad, chovatel nejsem.
Dokud neteče krev tak je nech. Musí se srovnat samy, dominantnější si musí uhájit svoji pozici, je to přirozené.
@Felici tak to je dobrá zpráva, už jsem si říkala co se to děje, že z mírumilovných morčat se stali takové nevraživé potvůrky…trošku se o ně bojím, pokud jsem doma tak jsou pod dohledem, ale když jdu ven, do práce tak neublíží si, že né 🙈
Jsou uhasterene, jak u zen v bezenem zivote.
Nechej je, at si to mezi sebou vyjasni.
@Bafonek včera byli venku z klece, starší naháněla tu mladší i tak, navíc vše počůrala, což nikdy když je z klece nedělá, a mladší utekla pod postel, tak jsem lovila 😀
Jak maji velkou klec? Nam se teda stalo, ze jsme klec prikupovali, morcata se nesnesly…
@jannina1 klec mají 120 takže si myslím že prostoru mají dostatek, no doufám že další kupovat nebudu muset, kam bych to dala🙈