Morče v pronájmu

118
5.9.21 05:22

Morče v pronájmu

Ahoj mám otázku :kytka:

Bydlím v pronajatém bytě, kde mám ve smlouvě že pronajímatel si nepřeje domácí mazlíčky. Jenže jsem dostala k narozeninám morče, kamarádka v dobré vůli, abych tam prý nebyla sama a měla společnost :D Ráda bych si morcatko nechala, mám ho strašně ráda, myslíte že by majiteli morcatko chovane v kleci vadilo? Respektive se ptám, jestli nemá někdo podobnou zkušenost? Zkusit se s majitelem domluvit? Děkuji za názory a zkušenosti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21072
5.9.21 06:21

Zeptat se majitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
524
5.9.21 06:21

Jen tak mimo, morcata by mela byt vzdy 2.
Nektere zeme berou chov 1 morcika jako tyrani. :) Jinak spravne nema pravo zvire zakazat, ale Vime, jak to chodi. Je mozny, ze Vam pak neprodlouzi smlouvu. Ja bych pres zakaz si tam zvire nedala. Morce kvika, je sance, ze ho nekdo uslysi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
5.9.21 08:01

V podstatě nejsi povinná mu to říkat.
Přemýšlím, čemu může vadit morče, řekla bych, že ničemu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5236
5.9.21 08:12

Zeptej se majitele. Ale taky nevim, cemu by morce v kleci vadilo. To neni jak pes/kocka kteri pripadne muzou neco ponicit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
5.9.21 08:39

Podle NOZ se ptat majitele vubec nemusis. A přemýšlím komu a vadilo mit morče, vzdyt to neni ani slyset a kdyz budes pravidelne čistit tak ani citit…

• Citovat
  • Upravit
37295
5.9.21 08:44

Morče bych neřešila, taky nemáme dovolené mazlíčky, ve smyslu spíš pes, kočka atak, co by mohly něco v bytě zničit nebo rušit sousedy, ale malý hlodavec v kleci ničemu vadit nemůže, ani to majitele nemusí zajímat, on ti vlastně zvire ani zakázat nemůže.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
5.9.21 08:59

Zakázat ti to nemůže, ale je slušností se s majitelem dohodnout. Kamarádku bych kopla do pozadí. Živý dárky se nedávají…

• Citovat
  • Upravit
118
5.9.21 09:54

Já si taky myslím že morce by snad nevadilo, ale nechci dělat problémy. Děkuji za názory :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2697
5.9.21 10:53
@Sarinaa píše:
Ahoj mám otázku :kytka:Bydlím v pronajatém bytě, kde mám ve smlouvě že pronajímatel si nepřeje domácí mazlíčky. Jenže jsem dostala k narozeninám morče, kamarádka v dobré vůli, abych tam prý nebyla sama a měla společnost :D Ráda bych si morcatko nechala, mám ho strašně ráda, myslíte že by majiteli morcatko chovane v kleci vadilo? Respektive se ptám, jestli nemá někdo podobnou zkušenost? Zkusit se s majitelem domluvit? Děkuji za názory a zkušenosti

Nezáleží na tom, že to dal majitel do smlouvy, protože je doložka o zvířatech (nebo kouření) ze zákona neplatná. Majitel ale může dát do smlouvy proplacení případných škod způsobených domácím mazlíčkem. Každopádně je určitě slušnost ho o tom informovat. Ale myslím, že zrovna morče mu snad nebude vadit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
103
5.9.21 14:28

Než sme se odstěhovali do baráku na vesnici tak sme bydleli v bytě. Také nechtěli žádné zvířata. Já si přitáhla 4 papoušky, kravál v celém domě že tohle si nemůžu dovolit, zakázali mi dát do oken sítě atd… Jako myslím si že když je zvíře v kleci, nic nezničí atd. tak mu to může být jedno… Kamarádka si přitáhla na kolej křečka a papouška :D :D
Takže určitě si morče nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26747
5.9.21 14:33

Smrad a rozkousany nábytek, počůrany koberec… :think: já bych ho tajila teda a kdyžtak dělala blbou „já myslela, že kočky a psi ne nebo ho hlídám dočasně…“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
574
13.9.21 16:28

Pronajímám několik bytů, takže si dovolím upřesnění a pohled z druhé strany.

Zvířata se nepovolují hlavně z důvodu, že zničí podlahy, dveře, kuchyňskou linku a další vybavení, pak také kvůli hluku. V nově zrekonstruovaném bytě prostě některá zvířata z praktických důvodů chovat nejde.

Občanský zákoník tohle stanovuje dost nešťastně, ale není úplná pravda, že by se to nedalo nijak regulovat a že by si mohl nájemník pořídit jakékoliv zvíře a zcela bez ptaní.

Záleží i na nájemní smlouvě a také na normální mezilidské domluvě. Pokud mám napsané už v inzerátu, že si nepřeji nájemníka se zvířetem, tak by to měl nájemník respektovat a případně si vybrat jiný byt. Pokud si zvíře pořídí v průběhu bez ptaní, tak to beru za velký problém a určitě v takovém případě neprodloužím smlouvu.

Výše uvedené se ale týká spíš velkých zvířat. Nějaké akvárko nebo morče v kleci (pokud neběhá po bytě) neřeším. Přesto je lepší majiteli zavolat a zeptat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
13.9.21 16:31

@miri_z akvárko řešit musíš. Buď omezit jeho objem nebo vyžadovat speciální pojištění. Akvária jsou v běžných pojistných smlouvách pojištěna pouze do určitého objemu.

• Citovat
  • Upravit
574
13.9.21 16:50

@Janli Ano to je pravda. Měl jsem na mysli MALÉ akvárko, ale to slovíčko mi nějak vypadlo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný