Jak motivovat dítě k tomu, aby se samo oblékalo?

13
22.3.22 14:39

Motivace k oblékání

Zdravím všechny!
Ráda bych vás poprosila o rady a zkušenosti, jak motivovat dítě k tomu, aby se chtělo obléct samo?
Mám syna, je mu 2,5, od září by měl jít do školky, proto to řeším. Nikdy neměl období „já sám“, nechce nic dělat ani zkoušet sám. Vždy jsem ho v tom podporovala, nikdy mu nic nezakazovala, když chtěl náhodou něco zkusit, ale do teď nic. Nechce sám jíst a hlavně se sám oblékat nebo svlékat (umí si sundat maximálně čepici, neobleče si nic). Nechce to ani zkusit. Ukazuju mu to, chci mu s tím pomoct, ptám, co by mu pomohlo, nabízím odměnu, ale nic. Cokoliv mu nabídnu radši nakonec nechce, než aby to zkusil sám. Svléknout pyžamo - problém. Obléknout cokoliv - problém. Kdybych ho nechala, je celý den v pyžamu a ven radši nejde, jen aby nemusel zkoušet se obléct. Nebo se moc rád koupe, ale než aby se svlékl sám, tak radši řekne, že se koupat nebude. Já už fakt nevím, jak ho motivovat, aby se to chtěl naučit nebo aspoň to chtěl zkusit?
Diky moc za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2164
22.3.22 14:41

Negativní motivaci jsi zkoušela?
Jak mluví?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13
22.3.22 14:44
@Mariane.B píše:
Negativní motivaci jsi zkoušela?
Jak mluví?

No negativní motivaci jsem se zatím vyhýbala. Mluví dobře, umí si říct, co potřebuje, co chce a co nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2164
22.3.22 14:54
@popale píše:
No negativní motivaci jsem se zatím vyhýbala. Mluví dobře, umí si říct, co potřebuje, co chce a co nechce.

V tom případě bych zkusila negativní motivaci s vysvětlením, že to musí umět stejně jako nesmí behat do silnice a pokud nebude spolupracovat, přijde trest.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14615
22.3.22 14:58

Je to chlap, chlapi nosej oblečení, dokud z jich samo nespadne :P

Já si myslím, ze by ho mohly motivovat ostatní děti ve školce nebo ucitelka. Zkus ho třeba brat i do nějakých dětských koutku nebo hernicek, kde si musí děti zouvat boty a kde si odkládají bundy, mikiny… třeba Ikea u nas ma v jídelně takové dvě bubliny na hraní pro děti, a děti si tam boty musí sundavat. Takze kdybys tam s nim přišla a on viděl, jak to jiné děti umi, tak by to možná zkusil sam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3899
22.3.22 15:03

Syn taky nechtěl a neuměl. Neměla bych to možná přiznávat, ale dala jsem ho do školky tak, jak byl, a šlo to. Velmi brzy pochopil, k čemu je dobré se oblíct a v říjnu už uměl aspoň něco, do té doby to bylo úplně neprůchozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15258
22.3.22 15:22
@Platanka píše:
Syn taky nechtěl a neuměl. Neměla bych to možná přiznávat, ale dala jsem ho do školky tak, jak byl, a šlo to. Velmi brzy pochopil, k čemu je dobré se oblíct a v říjnu už uměl aspoň něco, do té doby to bylo úplně neprůchozí.

Měla jsem to s dcerou podobně, ve školce ty děti pak fungují úplně jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1210
22.3.22 15:27

Mám dvojčata, jedno se svléká i obléká ve 2,5 letech samo. Druhé ani náhodou. Neumím si představit nějaký trest za to, že to nezkusí ani nějaké vysvětlování. Kouká na mě jako ťululum. Tak dělám to, že mu pomůžu tak, aby mu ten můj výsledek byl nepříjemný. Čepici mu stáhnu přes oči místo abych mu ji sundala. Většinou chvíli vydrží a pak si ji sundá sám. Z trika mu částečně vyvléknu ruku, ale tak, aby zůstal loket u těla a zbytek ruky v rukávu, většinou rukáv přidržím, aby si ho neoblékl zpátky a pak mu nezbude nic jiného než tu ruku vytáhnout. Nebo mu rukáv vytáhnu nahoru a jemu se nelíbí, má ruku nad nad hlavou, tak si ji vytáhne sám… Kalhoty mu stáhnu pod zadek a když s tím chce normálně fungovat, tak mu je přišlápnu a instruuju ho, ať z nich vyleze. Někdy v záchvatu zoufalství mu vedu ruce, co a jak má chytnout, za co táhnout… Jako upřímně - jemu je to úplně fuk, ale už jsem docílila toho, že při oblékání a svlékání očekává jakési komplikace, které budou vyžadovat nějakou jeho aktivitu… Do školky zbývá ještě pár měsíců, nějak do dopilujeme :-).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4731
22.3.22 15:59

Dcera uz si neco dokaze svliknout, ale oblect proste ne..nechce..budou jit tri a mluvi hodne…negativni motivaci neznam..ale nejak si neumim predstavit, ze jako, pokud si sam neobliknes tricko, tak nedostanes po obede kokino, nebo jak se to dela? Nastesti, ve vsech skolkach, co jsem se koukala, tak chtej, aby dite pri oblekani spolupracovalo, tak to je v pohode..jen boty si ma zouvat a obouvat samo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1641
22.3.22 16:29

Zkus si vzít na návštěvu nějaké dětské kamarády a až se budou převlékat, tak je hezky pochval, jak jim to jde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13755
22.3.22 19:13

Nechala bych ho být… On to určitě umí, jen to prostě nechce dělat, nemá motivaci. Ve školce to bude jinak a bude se určitě oblékat bez problémů.
Takže bych to neřešila a oblékala ho sama, ušetříš nervy sobě i jemu. Já jsem ráno oblékala syna asi do 4 nebo 5 let, bylo to rychlejší a bez vztekání. Ve školce se oblékal normálně sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
pet p
22.3.22 20:08
@Mariane.B píše:
V tom případě bych zkusila negativní motivaci s vysvětlením, že to musí umět stejně jako nesmí behat do silnice a pokud nebude spolupracovat, přijde trest.

Ano, to je vskutku „skvělá“ rada - jak dítěti zprotivit nějakou činnost a ještě narušit důvěru a pohodu ve vztahu rodič-dítě…

• Citovat
  • Upravit
pet p
22.3.22 20:14

Nechala bych to být. Syn začal chodit do školky až v 5 letech a teprve tam přišla motivace snažit se obléct sám. Do té doby ho to naprosto nezajímalo a nechtěl to dělat.
A přijde mi super, že se vyhýbáš trestům za to, že to nechce zkoušet. Obecně tresty jsou nesmysl a i když to z krátkodobého pohledu vypadá, že můžou fungovat, dlouhodobě nadělají mnohem víc škody než užitku.

• Citovat
  • Upravit
3021
22.3.22 20:30

Pracuju ve školce a každému rodiči, který oblékání děti neřeší s tím, že se to naučí tam, bych přála zkusit si vypravit skupinu 20 dětí ven a pak zpátky. To samé pak o spaní.
Díky tomu, trvá jedno převlékání nejmenších dětí klidně 40 minut. Z pobytu na zahradě to každý den ukrojí třeba hodinu a půl, kdy si mohly hrát na vzduchu, ale místo toho jen nevěřícně koukají a vztekají se v šatně.
Taky jsem měla krušné chvíle naučit to dceru. Nepomohlo nic než ji posadit na židličku a nepustit jí pryč dokud si nepřevlékne začátku aspoň kalhoty-postupně všechno. Žádné hrání/lítání po bytě/jídlo/televize dokud to neudělá. Bez křiku a vztekání, v naprostém klidu i když ona řvala. Vsvětlovala jsem jak chápu, že to je těžké, že jí věřím, že to nakonec zvládne a nepovolila jsem ani o píď.
Ono to totiž ani v té školce nepřijde samo mávnutím kouzelného proutku bez nervů, a mnou výše popsaný postup je proti tomu co se občas děje ještě duha posypaná jednorožci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8756
22.3.22 21:19

Řeším to stejne. Dcera má 2 a půl, období „já sama“ tedy mela/má, ale oblékání se jaksi nedotklo. Já bych ani neřešila, že si neumí neumí obléct nebo vyslect, ale ona to nechce ani zkusit. Vůbec nic. A veškeré moje pokusy o to, aby něco zkusila, dost bojkotuje. Netuším, proč. Postupně jí ukazuju, jak se co vyslika, oblika. Vedu jí ruce. Ale efekt teda nic moc. Umí sundat cepici, teď jsem oslavila, že si nějakým omylem sundala boty. Takže to jsou věci, které za ni už dělat nebudu, i kdyby měla půl dne jecet na schodech (což často dělá, protože „mami sundej“…). Snad se postupně naučí aspon nejakej základ, protože v tomto stavu ji do školky dávat fakt nechci, chudáci učitelky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí