Možná nedoslýchavost u školáka

8151
12.4.13 07:55

možná nedoslýchavost u školáka

Nesetkal jste se někdo s nedoslýchavostí diagn. u většího dítěte? Syn nám zničeho nic začal nosit špatné známky, během pár dní byl z jedničkáře trojkař, když už jsem na něj minulý týden vyběhla že takhle teda ne tak se rozbrečel a řekl mi že neslyší co má dělat, tak jsme zaběhly na obvod a podle orient. zkoušky sluchu opravdu na pravé ucho neslyší, včera na orl vše v pořádku ale opět šeptání pravým uchem neslyší. Šla jsem tam s tím že má pravděpodobně ucpaný zvukovod mazem apod. já i OL jsme očekávali že mu uši propláchnou a bude to ok. Teď je objednaný na audio, doktor říkal že to vypadá na lehkou nedoslýchavost ale uvidí se po audiu. Jsem si vědomá že když je venku a volám na něj tak nereaguje, nebo když něco dělá, nebo kouká na televizi musím i dvou metrů vyloženě zařvat ale vždycky jsme to přikládali tomu že je prostě jen zabraný do hry. Když byl menší chodily jsme na logopedii, tam mu několikrát dělali i sluch. vyšetření jednoui to audio, hodnoty měl vždy hraniční. Myslíte že by v 9-ti letech mohl začít nedoslýchat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1011
12.4.13 08:12

@anickadomnik Ahoj, ona není nedoslýchavost jenom vrozená, ale může být i získaná. Nebo jak píšeš, tak už tam nějaký problém být mohl, ale teď se prohloubil. Možné je vše. Držím palce, ať je to jen nějaká banalita a nedoslýchavost se nepotvrdí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1011
12.4.13 08:13

Ještě mě napadlo - nebyl třeba teď nějak nemocný? Nebo není hodně unavený?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zakladatelka
12.4.13 08:23

@fatin no on je unavený celkem často, ale léčí se se štítnou žlázou, takže to má k tomu, ani nevím jestli tady všechny jeho nemoci mám vypisovat protože když to jen začnu nahlas říkat tak si připadám jako blázen a teď ještě tohle… Ale zánět středního ucha nikdy neměl párkrát když byl menší plakal že ho bolí ucho tak jsme jeli na ušní a nikdy mu nic nenašli, vždy to měl jen trochu zarudlé

• Citovat
  • Upravit
1011
12.4.13 08:44

Chápu, že to pro Tebe není lehké, zvlášť pokud má těch problémů víc. Nicméně dokud nebudeš mít všechna vyšetření, tak toho moc vědět nebudeš. Kdy jste objednaní na audio? Třeba je to jen něco přechodného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zakladatelka
12.4.13 08:51

@fatin na audio jdeme 22. ale možná půjdem dřív příští týden jede do nemocnice kvůli jiné nemoci tak se zkusím domluvit s primářem jestli by mu to audio neudělali tam ta nejistota mě drtí, jen mi přijde strašně nespravedlivé proč zrovna on

• Citovat
  • Upravit
1011
12.4.13 09:06

Chápu, že ta nejistota je nejhorší, tak snad se Ti povede domluvit s primářem, aby to udělali hned. Život holt není spravedlivý, ale třeba si to vybere teď a pak už bude mít jen úžasný život. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1418
12.4.13 09:13

Ahoj, jsem logopedka. Je to docela časté. Děti jako menší stíhají z náznaků, pohybů a rituálů. Později už sluch potřebují ke konkrétním výkonům a začnou rapidně zhoršovat.
Neboj se, ještě to nemusí nic být, může to být přechodné (měla jsem pacientku s kónickým zvukovodem, musela na čištění co půl roku - přestávala ze dne na den slyšet).
Sluchadla na malou ztrátu jsou velmi diskrétní - dávají se až do zvukovodu a nijak neomezují, tak neboj, tohle má řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zakladatelka
12.4.13 09:25

@fatin děkuji

@Kikla jsem ráda že slyším názor odborníka, naše logopedka mu sluch často vyšetřovala, říkala že ten vývoj sluchu je trochu opožděný, i z audia byly výsledky vždy hraniční ale v normě. Ve škole válčíme s plynulostí čtení, poctivě nekolikrát denně čteme ale prostě to nejde, toto by mohlo být vysvětlení. Dávají se sluchadla i když je ztráta sluchu jen na jednom uchu?

• Citovat
  • Upravit
1418
12.4.13 09:45

Ano, sluchadlo se dá dát i jen do jednoho ucha - aby se zlepšilo slyšení na postižené straně. Zkuste číst s ucpanýma ušima - jen jako hra, někdy je plynulost výrazně lepší.
Na zdravé ucho se sluchadlo nedává, není ho tam potřeba. Výrazně se tím ovlivní i prostorové vnímání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zakladatelka
12.4.13 09:52

@Kikla jako že by si zacpal obě uši nebo jen to zdravé? to je pro mě novinka, odpoledne to hned zkusíme

• Citovat
  • Upravit
1418
12.4.13 09:55

Obě, je to jen taková „hra“ nebo zkouška, jestli je to opravdu sluchem.
Pak se může soustředit jen na čtení a neřeší asluch.
Nejdřív mu to ukaž ty - bude ti třeba počítat chyby, aby to bral jako zábavu. Pak zase ty. No a hodně chval, to je jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zakladatelka
12.4.13 09:58

@Kikla až přijde tak to zkusíme a určitě zítra napíšu jak to dopadlo.

• Citovat
  • Upravit
1418
12.4.13 10:00

Super, jsem zvědavá. Tak se drž, ono se to vyřeší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zakladatelka
13.4.13 08:22

@Kikla tak to opravdu funguje, se zacpanýma ušima mu to jde mnohem lépe

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat