Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
K tomuto účelu se dělá ultrazvuk krčních tepen. Mě kvůli motání hlavy poslal neurolog na oboje.
@pipa.k mě na sono nikdo neposlal. Tak nevím z čeho to motání mám. A vy jste měla motání kvůli těm tepnám?
Motání hlavy mě postupně přešlo, asi to bylo od krční páteře. Ultrazvuk i MR mi dopadly dobře.
Taky jsem byla zvlášť na ultrazvuku. Ale měla jsem to z ucha.
Ateroskleróza na MR mozku není vždy viditelná, ale může být zachycena nepřímo, pokud ovlivňuje průtok krve nebo způsobuje změny. K přesnějšímu hodnocení tepen se spíše využívá MR angiografie. Pokud máte obavy, můžete se poradit o doplňujícím vyšetření, třeba ultrazvuku krčních tepen.
Blbe, ale vetsi nalez vidět je. Lepsi je na to CT. Sono ideal jako screening a sledovani, CT jako doplnek, kdyz je potreba. Sono nevidi vsude.
Dobrý den, jde poznat na MR mozku ateroskleróza krčních tepen? Byla jsem na MR kvůli vyloučení RS z důvodu motání hlavy a pocitech na omdleni. MR dopadla v pořádku, akorát mi zjistili vrozenou zúženou krční tepnu, ale s tím se prý nic nedělá, říkala neuroložka. Tak teď mě napadlo, jestli na MR je vidět, jestli je dobře prokrvován mozek a jestli jde z toho vidět i ateroskleróza? Děkuji