Magnetická rezonance tepen

Anonymní
22.1.25 20:57

MR tepen

Dobrý den, jde poznat na MR mozku ateroskleróza krčních tepen? Byla jsem na MR kvůli vyloučení RS z důvodu motání hlavy a pocitech na omdleni. MR dopadla v pořádku, akorát mi zjistili vrozenou zúženou krční tepnu, ale s tím se prý nic nedělá, říkala neuroložka. Tak teď mě napadlo, jestli na MR je vidět, jestli je dobře prokrvován mozek a jestli jde z toho vidět i ateroskleróza? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
369
22.1.25 21:44

K tomuto účelu se dělá ultrazvuk krčních tepen. Mě kvůli motání hlavy poslal neurolog na oboje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
22.1.25 21:58

@pipa.k mě na sono nikdo neposlal. Tak nevím z čeho to motání mám. A vy jste měla motání kvůli těm tepnám?

• Citovat
  • Upravit
369
22.1.25 22:12

Motání hlavy mě postupně přešlo, asi to bylo od krční páteře. Ultrazvuk i MR mi dopadly dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65372
23.1.25 05:55

Taky jsem byla zvlášť na ultrazvuku. Ale měla jsem to z ucha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
23.1.25 07:26

Ateroskleróza na MR mozku není vždy viditelná, ale může být zachycena nepřímo, pokud ovlivňuje průtok krve nebo způsobuje změny. K přesnějšímu hodnocení tepen se spíše využívá MR angiografie. Pokud máte obavy, můžete se poradit o doplňujícím vyšetření, třeba ultrazvuku krčních tepen.

• Citovat
  • Upravit
43035
23.1.25 09:18

Blbe, ale vetsi nalez vidět je. Lepsi je na to CT. Sono ideal jako screening a sledovani, CT jako doplnek, kdyz je potreba. Sono nevidi vsude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí