Mudr. Vlašín - Prenatal Brno - názor

Anonymní
24.2.26 08:56

Mudr. Vlašín Prenatal Brno Názor

Dobrý den,
vyšel mi pozitivně prvotrimestrální screening na T21- 1 z 121, jak kvůli věku (44let), tak i kvůli hodnotě volného beta-hcg - 2,789 Mom.
Byla mi nabídnuta a taky jsem se objednala na odběr plodové vody, jsem teď 14tt.
Sama jsem se objednala do Prenatalu k Mudr. Vlašínovi, nechtěla jsem čekat až do AMC a hlavně jsem chtěla vědět jeho názor a že se prý nikdy nemýlí.
Byla jsem objednána opravdu rychle, to jsem ani nečekala, pan doktor příjemný, vtipkoval.
Dítě prohlédl opravdu důkladně, úplně všechno a řekl, že je to naprosto zdravé dítě, že nic nevidí, že prostě díky věku mi vyšlo takové riziko, když jsem se ptala na hodnotu volného beta-hcg tak jen mávnul rukou, že prostě hormony…
Opravdu nás uklidnil, když jsem se ale zeptala zda by nám i tak doporučil AMC, řekl, že se musíme rozhodnout sami, že on dítě vidí jako naprosto v pořádku.
Takže absolvovala jste některá u něj dá se říct konziliární UTZ k vyloučení nebo potvrzení Downova syndromu a on se opravdu jednoznačně vyjádřil, že dítě je v pořádku nebo ne a bylo to tak?
Absolvovaly jste pak i tak AMC, i když pan doktor Vlašín řekl, že je v pořádku? Pořád nad tím váhám zda ji mám podstoupit nebo ne.
Děkuji :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.2.26 10:10

MUDr. Vlašín je odborník. Z krevních odběrů v Prenatalu mi vyšly kvůli věku (42 let) také horší výsledky. Byla jsem pak u jiné doktorky, ta ty moje hodnoty zadala šířeji… a výsledky v pořádku. Na odběr plodové vody bych já osobně nešla. Riziko ztráty dítěte z důvodu odběru je pro mě relativně velké + děláš díru do dělohy. Pro klid duše jsem si zaplatila NIPT test, který je vysoce spolehlivý a vyšel v pořádku. Dítě je zdravé.

• Citovat
  • Upravit
6626
24.2.26 10:12

Ale to riziko, který se vypočítává, tak věk zohledňuje. Nemůže to vyjít pozitivní kvůli věku. To je nesmysl. Já bych na tvém místě na amniocentézu šla a taky vím, že v případě Downa na ukončení těhotenství. A to zvlášť pokud bych byla 40+. Vychovávat postižený dítě je záhul pro ženu o generaci mladší, ve tvým věku bych udělala všechno pro to, abych věděla, že dítě bude zdravý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.2.26 10:19
@Anonymní píše: Více

Z AMC mám strach, názor pana doktora Vlašína mě uklidnil. Já test z krve absolvovat určitě nebudu. Při minulém těhotenství mi vyšel falešné pozitivní prenascan a AMC vadu vyloučila. Ty nervy byly strašné. :,(

• Citovat
  • Upravit
12239
24.2.26 10:21

Budu za burana, ale v takovem veku mi uz neprijde adekvatni mit dite. Takze si musela pocitat s tim, ze by mohlo byt i neco spatne.. Kazdopadne na plodovku bych urcite sla, plus si zaplatila i NIPT test.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.2.26 10:23
@Janli píše: Více
Úplně nerozumím jak to myslíte s věkem. Právě, že screening věk zohledňuje, ale samozdřejmě nejen. Já měla u prvotrimestrálního screeningu UTZ v pořádku, jak nosní kostka přítomna tak šíjové projasnéní jen něco přes 1, akorát to volné beta-hcg a bylo mi řečeno jak docentkou, která screening dělala tak Mudr Vlašínem, že prostě hlavně ten věk…
  • Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.2.26 10:25
@Ketris píše: Více
Že mi vyjde pozitivní screening, s tím jsem počítala na 100%. Dokonce jsem si myslela, že vyjde hůř. Jde mi o to kdo absolvoval UTZ u Mudr Vlašína. A názor. Na to jsem se v úvodním příspěvku ptala ;)
  • Citovat
  • Upravit
6626
24.2.26 10:28
@Anonymní píše: Více

Screening ti nikdy nevyjde pozitivní kvůli věku, protože tam se porovnávají výsledky stejně starých žen a riziko se podle toho upravuje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.2.26 11:02
@Janli píše: Více

Tomu já rozumím, jen že ten věku tomu napomohl a tak mi to i řekl Mudr Vlašín.
A kór, když v mém věku je populační riziko 1 z 27.

• Citovat
  • Upravit
12741
24.2.26 11:07

Je to teda už hodně let zpět a od té doby se hodně věcí změnilo, ale u druhého syna mi vyšlo vysoké riziko Down syndromu (1:30) z tehdy standardně prováděných tzv. tripple testů (dělaly se kolem 16tt). Bylo mi tehdy 29, takže žádný šílený věk. Až tehdy jsem si uvědomila, že mi vyšel celkem blbě (ale ne úplně v rovině katastrofy) i screening v 12tt těhotenství. Je pravda, že ty tripple testy se přestaly dělat právě kvůli té falešné pozitivitě (ač byly dobré například na rozštěpové vady), každopádně když genetička porovnala výsledek tripple testu a toho testu ve 12tt těhotenství, tak to riziko bylo pořád z matematického hlediska poměrně vysoké. Takže jsem na pracovišti MUDr. Vlašína strávila opravdu hodně času (nevím, jestli mi UTZ dělal přímo on nebo jiný doktor) a podle UTZ byl syn naprosto v pořádku. Jenže v té době nebyly ještě ty testy z krve a AMC byla jediná možnost, jak mít jistotu. Takže jsem na ni šla, s vědomím všech rizik. :-( K samotnému zákroku bych uvedla, že je to takový horší odběr krve; vypadá to na první pohled hůř, než to skutečně „bolí“, ale víc samozřejmě člověka stresuje to, že je tam jsou určitá rizika a že je pak nutné dodržovat pár dní klid (měla jsem už jedno dítě, nebylo to jednoduché).
Naštěstí výsledek OK, ale čekalo se 14 dnů. Později mi někdo z Centra prenatální diagnostiky řekl, že některé děti holt to hCg vylučují trochu déle, než jiné; ano, bývají to děti s Downovým syndromem, ale taky děti bez něj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5494
24.2.26 11:08

Jsem si skoro jistá, že bych na ten odběr plodovky nešla. Raději bych riskla, že s pravděpodobností 1:121 (a s velmi pozitivním výsledkem ultrazvuku u Vlašína) budu vychovávat postižené dítě, než s pravděpodobností 1:100 (někde uvádí riziko potratu 1:200) přišla o zdravé. S tím bych asi jen tak žít nedokázala. S postiženým dítětem ano. Vůbec nepopírám, že jsem člověk, co má rád jistotu, že jsem ráda připravená na maximum věcí. Dobré výsledky z plodovky by znamenaly, že si těhotenství mnohem víc užiju, ale jak říkám, to riziko komplikací a potratu by mi za to v tomhle případě skoro určitě nestálo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4108
24.2.26 11:26

@Janli Mas pro tohle nejaky zdroj? Podle me to totiz neni pravda. Spocita se riziko jakymsi algoritmem na zaklade sijoveho projasneni a tech dvou krevnich hodnot a pak se to zkombinuje s populacnim rizikem. Takze pri stejnych vysledcich krve a projasneni bude mit mladsi zena lepsi vysledek nez zena starsi. A zakladatelce se vlastne riziko zlepsilo, na zaklade screeningu ma riziko mensi nez ciste populacni riziko.

Me bylo v dobe poslednich dvou tehotensti kolem 40, u obou take vysel vysoky volny beta-HCG, u me z toho bylo riziko na trizomii 18 kolem asi 1:250. V DE se to bere jako seda zona. Ultrazvuk zcela v poradku, zadne dalsi testy jsem nepodstoupila, deti take v poradku.

Dr. Vlasin je sice super odbornik, ale tady me trochu zarazi ta jeho jistota. Mne doktorka zcela vecne rekla, ze na ultrazvuku nevidi zadny problem, ale zaroven bylo jasne, ze nelze videt vse. Zaruku na zdrave dite ti nikdy nemuze nikdo a nic dat. Ani ta AMC, vzdy se muze neco stat.

Edit: zapomnela jsem dat reakci na @Janli tak ten zacatek moc nedaval smysl. No zda se, ze to v editu nejde, tak to jeste jednou vykopiruji.

Příspěvek upraven 24.02.26 v 12:16

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9293
24.2.26 11:39

Na 100% bych šla ještě na plodovku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
24.2.26 11:54
@Hecate píše: Více

Děkuji za napsání zkušenosti. Jedno AMC jseme už podstupovala, když mi vyšel pozitivní prenascan, dokonce testovaný dvěma různými způsoby a stejně vyšel pozitivní, AMC to vyloučila. AMC vůbec nebolelo, odebírání krve bolí mnohem víc :D Ale ty nervy, to je masakr. My jsme si tenkrát domluvili opravdu zkušeného lékaře…a jak někde uvádí i docent Calda, který těhotným doporučuje „vždy chtějte zkušeného nebo toho nejzkušenějšího, který dělal AMC tisickrát a víc, máte na to právo“. My přišli na odběr a tam mladičký doktor, bez urážky vypadal, že mu teprv zaschlo razítko na diplomu, ale řekli jsme, že jsme domluveni a domluvený lékař hned přišel, pan doktor byl profík a taky to tak bylo, nic se po AMC nestalo. Opravdu záleží na zkušensoti lékaře, který AMC provádí. Že děti vylučují beta-hcg déle jsem taky slyšela nebo taky holčičky. Holčičku čekáme, snad je to alespoň trošku pravda.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
24.2.26 11:57
@TRG píše: Více

Děkuji moc za názor :kytka: S vědomím, že jsem zcela zbytečně potratila zdravé dítě bych žít nemohla, ale ani s vědomím, že jsem šla zabít třeba nemocné dítě.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...
1. den poslední menstruace: počítá se začátek špinění

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna gynekologa

Ikona - Jiří Škultéty

MUDr. Jiří Škultéty